Fas'tan Arjantin'e oradan da Moğolistan'a ve tabii Türkiye'ye… Dünya'nın etrafını 589 günde dolaşıp 39 ülke gezdiler; üstelik araya bir de düğün sıkıştırdılar. İşte motosikletle 76.000 kilometre yolculuk yapan rekortmen çiftin benzersiz macerası…
#Guinness Rekorlar KitabıYorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANUzun bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra aldığı ani bir kararla dünyayı gezmeye başlayan İbrahim Hayta, ‘Hayta Yollarda’ ismindeki Instagram hesabından ve YouTube kanalından, gittiği ülkelerle ilgili içerikler paylaşıyor. 2020 yılından bu yana dünyayı dolaşan Hayta, şu an 34’üncü ülkesi Tayland’da. “Yakın bir arkadaşımın ısrarı sonucu ilk önce Ukrayna’ya gittim ve iyi ki o yolculuğa çıkmışım” diyen gezginle seyahat maceralarını konuştuk.
#İbrahim HaytaSırtında çantası, elinde kamerasıyla hep yollarda; maceradan maceraya koşuyor... Oğuzhan Tıraş, namı diğer Yırtık Pantolon hem bir gezgin hem 658 bin aboneli bir YouTube kanalının sahibi. 5 yıldır aralıksız seyahatteydi. Türkiye’ye dönüp bir süre dinlenen Oğuzhan Tıraş’la tekrar yola çıkmadan önce konuştuk: “Yemeklerimiz dünyanın en iyisi, kültürümüz de en köklüsü.”
#SeyahatUtah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi, ekolog, ornitolog ve doğa koruma bilimci Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, 2020’de tüm dünyada en çok kuş türü gören kişi oldu. Kuş peşinde tüm kıtaları gezen Şekercioğlu, böylelikle en bakir bölgeleri, medeniyetin el uzatamadığı yerel kültürleri tanıyor.
#GezginAmazon Nehri denilince ilk aklımıza gelen Amazonlar bölgesi oluyor. Ama ben bu yazımda sizlere Brezilya’nın Amazonlar Eyaletinden değil, Peru’nun Puerto Maldonado kentini, buradaki vahşi milli parkları, canlılarını ve Amazon Nehri deneyimlerimi anlatacağım…
#AmazonTren yolculuğu seyahetlerin en güzeli olabilir. Uçsuz bucaksız yolları izlerken yanınızda aileniz ya da arkadaşlarınız var ise belki de en güzel yolculuğa çıkmışsınızdır bile. Böyle keyifli bir yolculuğun anahtarı da muhteşem yollar olabilir. Peki bu yerler neresi? Bundan yola çıkarak biz de dünyanın farklı yerlerinden seyahatini trenle yapmak isteyenlere yönelik en güzel yerleri listeledik.
#Trenle SeyahatKırgızistan’a adım atar atmaz Tanrı Dağları’na neden bu adın verildiğini anlıyorsunuz. Dört bir yanda yüceliğiyle boy gösteriyor. Uçsuz bucaksız bozkırlar, göğe yükselen zirveler... Orta Asya’daki bu topraklara tam 3 bin yıldır devam eden bir geleneğin izlerini sürmeye gittim. Artık sadece üç ülkede kartalla avcılık yaşatılıyor; Kırgızistan, Moğolistan ve Kazakistan. Ben Kırgızistan’da kartalla avcılık yapan son aileleri buldum. Onlar için kartallar kutsal birer emanet. Hayvanların olağanüstü yeteneklerine çok saygı duyuyorlar. Daha yavruyken yuvalarından alıp eğitiyorlar. Evcilleştiriyorlar. Ava gittikleri bu yırtıcılarla adeta bir aile bağı kuruyorlar. Bir zamanlar atalarımızın, Türklerin Batı’ya yayıldığı nokta olan Issık Gölü’nde bu geleneği yaşatan son insanlarla at bindim, ok attım.
#BişkekAndes Dağları'nda kurulu Peru, bambaşka bir coğrafya... 2500 metre yüksekliklerde, dik dağ yamaçlarında, kuru çöllerde, 15. yy’da yaşamış İnkaların izlerini sürmeye çalışırken yorulacaksınız. Bu rakımlarda oksijen seviyesi az, Peru’ya gelmeden önce kondisyonunuzu yükseltmeye bakın. İnkalar hakkında günümüze ulaşan fazla somut bilgi yok; anlatılan ritüellerin bir kısmı hikaye ama coğrafi güzelliklere ve ince iş eserlere hayran kalacaksınız. İşte size Andes dağları ve ilginç kültürü...
#CuzcoNazlı Bakht (32) yüksek mimar. Aslen Pakistanlı ancak İzmir’de büyüdü. Şimdi de İstanbul’da yaşıyor. Annesi ve babası da tıpkı kendisi gibi gezgin. Seyahat onun genlerinde var. Babası daha 15 yaşındayken otostopla dünya turuna çıkmış. Nazlı Bakht ise bugüne kadar Avrupa, Amerika, Güney Amerika ve Asya’da 30 ülke ve 100’den fazla şehri gezdi. Gittiği şehirlerde bir yerli gibi yaşıyor.
#Nazlı BakhtAydan Ayarcılar (37) özel bir şirkette sistem analisti olarak çalışıyor. Yorucu iş temposundan artırdığı zamanlarda tek düşüncesi seyahat... Yeni kültürleri tanımak onun için öyle büyük bir tutku ki, maaşının neredeyse tamamını gezmek için harcıyor. Bugüne kadar üç kıtada toplam 30 ülkeye ayak bastı. Güney Amerika’da beş haftal gezdi, Peru’da kamp kurdu, Amazonlar’da pembe yunuslarla yüzdü, Bolivya’da bisikletle ölüm yolundan geçti. Sıradaki rotası ise pirinç tarlaları, tapınakları ve savaş tünelleriyle ünlü Vietnam...
#SeyahatGülen ve Murat Tütüncü, endüstri mühendisi. Hayallerini gerçekleştirmek üzere, işlerinden ayrılıp Güney Amerika turuna çıktılar. Kıtayı baştan sona turladıktan sonra yeniden iş hayatına döndüler. Bu sefer yazılan senaryoyu oynamak istemediler ve tüm dünyayı evleri yapmaya karar verdiler. Her şeyi geride bırakıp Güneydoğu Asya’ya doğru yol aldılar. Tütüncü çiftini Myanmar’da yakaladık ve maceralarını konuştuk.
#Gülen TütüncüSelin Semerci (30) eğitim uzmanı, Deniz Şentop (30) pazarlama konusunda yönetici. Altı ay önce hayatlarını birleştirdiler. Üniversite yıllarına kadar uzanan dünya turu hayallerini gerçekleştirmek için adım atma kararı aldılar. İşlerinden ayrıldılar, hazırlıklarını yaptılar ve Afrika kıtası hariç tüm kıtalara ayak bastılar. 13 ülke, 23 şehir ve 64 bin kilometre yol yaparak kurdukları hayallerin içinde gezdiler.
#Dünya TuruGül Gökçe Doğdu (30) hemşire. Küçük yaşlarda fanatik bir Barış Manço hayranı olması ona farklı ülkeleri tanıma konusunda ilham oldu. Zamanla seyahat tutkusu öyle bir hale geldi ki kazandığı tüm parayı seyahatleri için harcamaya başladı. Sadece bir ülkeyi gezmektense kıtaları boydan boya turlamayı seviyor. Bugüne kadar Avrupa, Güney Amerika ve Uzakdoğu’da toplam 30 ülke gezdi.
#PeruRobert De Niro ile el ele verip dünya gastronomi sahnesinde Nobu efsanesini yaratmış Japon şef Nobu Matsuhisa’nın kariyeri bildiğiniz başarı öykülerinden biraz farklı. Alaska’da intiharın eşiğinden dönüp Scorcese filmlerinde oynamaya uzanan bu ilginç hikâyeye kulak kabarttık.
#Nobu MatsuhisaAslında yaşam öyle zengin bir menü sunuyor ki bize, iç görümüz arttıkça mucizeler de çoğalıyor. Yaşamın kendisi detoks; kendi kendisini yenileyebilen bir yapı. Benlikler, kimlikler ve egolardan örülü setlerle ve ikircikli bir yaşam algısıyla doğamızı biz bozuyoruz. Üstelik farkında olmadan! Oysa esas olan Nirvana’ya ulaşmak değil, çarşıda özle köprü kurarak yaşayabilmeyi başarmak!
Bavulunuzu toplamadan, odanızı değiştirmeden şehirler, ülkeler arası yolculuğa çıkmak istiyorsanız yüzer tatil köyü konforundaki kruvaziyerler sizi bekliyor. Yeter ki siz temanızı seçin: Macera, huzur, lezzet, keşif, güvertede eğlence. Ne ararsanız var...
Havayolu ve bankaların harcamaları uçak biletine dönüştüren yeni kampanyaları millere rağbeti artırdı. Sadece THY’nin mil programına katılanlar bile son üç yılda yüzde 60’lık sıçramayla 2.5 milyon kişiye ulaştı. Rekabetin keskinleşmesi tüketiciye yeni seçenekler getiriyor. Alışveriş ve uçuş puanlarını kullanmakta ustalaşan 12 gezgin, mil kullanma alışkanlıklarını, unutamadıkları gezilerini anlattı.
İstanbullu internet yatırımcısı Doğa Aytaç, geçen sonbaharda Güney Amerika’yı keşfetmaye karar verdi. Eylülde sırt çantasıyla yola çıkıp dört ayda Venezuela, Kolombiya, Peru, Bolivya, Şili, Arjantin ve Brezilya’da 30 şehri gezdi, 38 bin kilometre yol yaptı.