İklim değişikliği, dünya ölçeğinde gittikçe daha büyük bir sorun haline gelirken, turizmi de seyahat edenlerin tercihlerini de kökten değiştiriyor. Artan sıcaklıklar, deniz seviyesinin yükselmesi, ekstrem hava olayları gibi iklim değişikliği etkileri turizmi olumsuz yönde etkilerken seyahat edenlerin artan duyarlılıkları tercihlerde gün geçtikçe daha belirgin hale geliyor.
#Yücel SönmezDünyayı gezmek, farklı yerler görmek ve bilgiler edinmek, yeni ufuklara açılmak, macera yaşamak birçoklarının hayalini süsler. Bugün sizlere hayallerinin peşinden gidip dünyanın bir ucuna gitmiş birini tanıtmak istiyorum. Mustafakemalpaşa’lı Genç gezgin Selçuk Tanaydın. Macera dolu hayatını bizlerle paylaştı.
#BursaDünyada öyle noktalar var ki her yıl milyonlarca turistin akınına uğramıyor belki ama popülerliği sahip olduğu ayrıcalıklı doğadan geliyor. Benzerine az rastlanır coğrafyası ile her zaman gidilmeyen ama bir kez gidildiğinde de ömür boyu unutulmayacak yerler… Sadece fotoğraflarına baktığınızda bile kendinizi, “gerçek olamayacak kadar güzel” diye düşünürken bulacağınız 6 harika rotayı tanımaya ne dersiniz?
#Güzel YerlerYüzmek denince aklınıza sadece güneş, sıcak kumlar ve ılık bir deniz geliyor olabilir. Fakat en az bunun kadar popüler olan bir şey daha var ki oda açık havada suya atlamak . Son derece popüler olan bu soğuk deneyim için en uygun noktaları araştırdık. İşte popüler noktalar…
#Soğuk HavaRengarenk caddeleri, estetik mimarisi ve görkemiyle baş döndüren bir ülke Arjantin. Özellikle sokaklara taşan tango gösterileriyle birçok gezginin ilgi odağı... Ayrıca Arjantin festivalleri, geleneksel yemekleri ve tango dansının en usta dansçılarıyla da kendisine hayran bırakıyor. İşte size Arjantin gezi rehberi...
#ArjantinAntarktika’daki en büyük buz kütlesi, Antarktika'dan kopmak üzere. Antarktika'nın kuzey batısında yüzen ve kıtadan akıp gelen buzulların denize inmesini engelleyen kütlenin üstündeki çatlağı uzmanlar yıllardır endişeyle izliyor. İşte dünyayı tehdit eden buz kütlesindeki çatlak...
#AntartikaKerem, Özkan ve Fırat... Motosikletleriyle en son dünyanın sonu olarak adlandırılan Ushuaia’ya doğru sürüyorlardı. Sonunda meşhur ‘Dünyanın sonu’ tabelasını gördüler ve bu sefer Patagonya’da Perito Moreno Buzulu için yola koyuldular. İşte motosikletli gezginlerin Patagonya gezi rehberi…
#Perito Moreno YürüyüşüBize göre dünyanın diğer ucunda... Efsanelere konu olan tarihi antik kentlerden gizemini koruyan heykellere, doğanın gücüne şahit olacağınız şelalelerden eşsiz doğa manzaralarına sahip Güney Amerika adeta cennetten bir köşe. Jürimiz sizin için bu güzel bölgenin görülmesi gereken yerlerini seçti. Altısının ilk tercihi ise Machu Picchu oldu.
#Güney AmerikaAydan Ayarcılar (37) özel bir şirkette sistem analisti olarak çalışıyor. Yorucu iş temposundan artırdığı zamanlarda tek düşüncesi seyahat... Yeni kültürleri tanımak onun için öyle büyük bir tutku ki, maaşının neredeyse tamamını gezmek için harcıyor. Bugüne kadar üç kıtada toplam 30 ülkeye ayak bastı. Güney Amerika’da beş haftal gezdi, Peru’da kamp kurdu, Amazonlar’da pembe yunuslarla yüzdü, Bolivya’da bisikletle ölüm yolundan geçti. Sıradaki rotası ise pirinç tarlaları, tapınakları ve savaş tünelleriyle ünlü Vietnam...
#SeyahatGülen ve Murat Tütüncü, endüstri mühendisi. Hayallerini gerçekleştirmek üzere, işlerinden ayrılıp Güney Amerika turuna çıktılar. Kıtayı baştan sona turladıktan sonra yeniden iş hayatına döndüler. Bu sefer yazılan senaryoyu oynamak istemediler ve tüm dünyayı evleri yapmaya karar verdiler. Her şeyi geride bırakıp Güneydoğu Asya’ya doğru yol aldılar. Tütüncü çiftini Myanmar’da yakaladık ve maceralarını konuştuk.
#Gülen TütüncüBugüne kadar seyahat edeceğim yerlere karar verme konusunda bana en çok ilham veren hep filmler oldu. İzlediğim herhangi bir filmin kısacık bir sahnesinde gördüğüm bir mekânı görebilmek için yıllarca beklediğimi hatırlıyorum. Örneğin Indiana Jones’un üçüncü macerasından sonra yıllarca Petra’nın El Hazne’sini görmeyi beklediğim gibi... Şimdi de Butch Cassidy and the Sundance Kid (Sonsuz Ölüm) filminin izinde Patagonya'dayım...
#PatagonyaÇağlar Erözgen (47) pratisyen hekim. Antalya'da yaşıyor. Seyahat etmek ve fotoğraf çekmek onun için bir bağımlılık. Yılda en az iki seyahat gerçekleştirmezse mutlu olamıyor. Ya okuduğu bir kitabın peşinden gidiyor ya da izlediği bir film karesinde etkilendiği yeri görmek için yola koyuluyor. Seyahatleri boyunca en iyi arkadaşı ise fotoğraf makinesi...
#Gezgin HikayeleriSizin yerinizde olsam, 2016 yılında Patagonya’ya bir yolculuk planlarım. Yalnız, gideceğiniz ayı iyi seçmelisiniz. Çünkü kuzey yarımküre ile güney yarımküre iklimleri aynı değil. Yani biz kışı yaşarken onlar yazı yaşıyor. Onun için önerime uyup da bu uzun yolculuğa çıkmaya niyetlenirseniz, ya nisan sonuna kadar gerçekleştirin ya da gelecek kasım-aralık aylarını bekleyin.
#Patagonyaİstanbullu bilgisayar mühendisi Özcan Bostancı, işinden istifa edip arkadaşıyla dünya turuna çıktı. 13 ayda 26 ülke, 96 şehir gezdi ve karadan yaklaşık 90 bin kilometre yol kat etti. Gözlemlerini internetteki blogda yayımladı. Bostancı, “Dünyanın en büyük aynası” denilen Bolivya’daki Salar de Uyuni adlı tuz gölünü ve Uyuni kasabasını unutamadığını söylüyor.
Ayten Çöl (60), doktorasını Münih Üniversitesi’nde tamamlayan bir hititolog. Yılın 11 ayı Amasya’da, babasından kalan iki bin dönümlük çiftlikte tohum üretiyor. Kışın, sırt çantasıyla yollara düşüyor. 50 yılda gitmediği, görmediği ülke neredeyse kalmamış. İki yıldır Latin Amerika’yı keşfediyor. 29 Aralık’ta Kostarika, Honduras, San Salvador, Panama’yı içeren üçüncü ve son Latin Amerika turuna çıkacak. “Güney Amerika’nın tamamını gezdim, beni en çok Iguazu Şelalesi’nin görkemi, Perito Moreno buzulunun can çekişmesi etkiledi” diyor.
Engin Kaban (28), İTÜ Makine Mühendisliği’ni bitirdikten sonra, İsveç’te inovasyon çalışmaları konusunda yüksek lisans yaptı. 2.5 yıl uluslararası bir şirkette ürün mühendisi olarak çalıştı. Seyahat tutkusu nedeniyle çok sevdiği işinden istifa ederek 2009 yılının sonunda, tek yön bir uçak bileti alıp ucu açık bir Latin Amerika yolculuğuna çıktı.
Arjantin ile Şili arasında kalan ve Antarktika’nın yukarısında, dünyanın en güney noktası olan Patagonya sadece adının cazibesinden dolayı bile insanların gidebileceği bir yer. Doğal güzellikleri ile yeni ilgi merkezi olan bölgede penguenlerden balinalara, deniz aslanlarından kormoranlara yüzlerce farklı canlı yaşıyor. Patagonya’da göllerden şelalelere, buzullardan karlı zirvelere, görsel bir şölende her yıl milyonlarca turist yaşamın tadını çıkartıyor.
Onduline Avrasya Genel Müdür Yardımcısı Şebnem Akerman’ın görevlerinden biri de şirketin bayi gezilerini organize etmek. ‘Piayasadaki racon buymuş, biz de yapalım o zaman’ diye 11 sene önce başlayan bayi gezileri bugün markalaşmış durumda ve en az 200 kişiyle yapılıyor.
Belki siz çoktan planınızı yaptınız, hatta biletinizi bile aldınız. Güney beldelerimiz mi, Avrupa mı? Ege mi yağmur ormanları mı? Peki, daha uzağa gitmeye ne dersiniz? Okurumuz Ayça İnce Önkal, sırt çantasını omzuna takıp Rio’ya vardı ve ömründeki en güzel yılbaşını Güney Amerika’da geçirdi.
#Yılbaşı