Tam 2 yıl önce bugün bu köşeden, her ne kadar benim için yüzleşmesi ve yüksek sesle söylemesi çok zor olsa da meme kanserine yakalandığımı duyurmuştum. Niyetim benimle aynı yoldaki kadınlar ile dayanışmak ama en önemlisi de kanser ve meme kanseri konusunda farkındalık yaratmaktı. Zira meme kanseri bugün tüm kanser çeşitleri arasında görülme sıklığı en yüksek- akciğer kanserinden de fazla- kanser türü. Her 8 kadından biri ve oran bu kadar yüksek olmasa da erkekler de meme kanserine yakalanıyor. Farkındalığa dikkat çekmek içinse her yıl ekim ayında etkinlikler yapılıyor. Bu yıl Türkiye ve dünyanın alanında en başarılı cerrah, tıbbi ve radyasyon onkologları, psikolog, fizyoterapist, hemşire ve ‘survivor’ları Genç Birikim Derneği’nin Muş’ta düzenlediği 10. Onkoloji Günlerinde buluştu. Ben de oradaydım.
#KANSERThomson Reuters Vakfı’nın bu hafta açıklanan anket sonuçlarına göre İstanbul, cinsel şiddet, sağlık hizmetlerine ulaşım, kültürel uygulamalar ve ekonomik fırsatlar bakımından dünyanın en tehlikeli 10. megakenti. Cinsel şiddet yönünden bakıldığında ise altıncı sırada. Kadınlar bu sonuca pek şaşırmadı elbette. Sokakta durup dururken tanımadığı erkekten yumruk yiyen, gece içkili olduğu için kaçırılıp tecavüze uğrayan, şort giydiği için dayak yiyen, parklardan kovulan kadınların şehri İstanbul. Konuyu her ikisi de BM Kadın Dostu Kentler projesinde çalışmış iki uzmana sorduk. Bilkent Üniversitesi’nden Dr. Deniz Altay Baykan, kadın düşmanı yerine kadın dostu kent yaratmanın yollarını anlattı. Toplumsal cinsiyet eşitliği uzmanı Burcu Üzümcüler’e göre ise erkekçe kararlarla bu iş zor.
#En Tehlikeli 10 MegakentKadınların kıyafet bahanesiyle şiddete ve tacize maruz kalmasına tepkilerini önce sosyal medyadan dile getirdiler. Sonra yollara döküldüler; “Yaşasın kadın dayanışması!” sloganıyla sokakları inlettiler. Yetmedi, “Hadi oturup konuşalım, bundan sonra ne yapacağımıza karar verelim” dediler, ‘Maçka Kadın Buluşması’ düzenlediler. Şimdi de örgütleniyorlar. İstanbul, Ankara ve İzmir’de Kadın Meclisleri kuruldu. İstanbul Kadın Meclisi’nin ilk toplantısına katıldık. Açılışı, hareketin sözcüsü Dilber Sünnetçioğlu yaptı: “Birlikte çok şey başaracağız. Hazır mısınız?”
#‘Kıyafetime Karışma’ EylemleriTürkiye’de 81 il var ve sadece iki büyükşehir belediye başkanı kadın. Biri Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, diğeri de Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu. Oysa daha çok olmalı. Kadınlar yerel yönetimlerde daha çok yer almalı.
#Yazarlarİnsanlık kuyruğunu düşürüp, dik yürümeye başladığından beridir sürer gider bu ayrımcılık. Erkekler daha hızlı koştuklarını, daha iyi avlandıklarını ve arabalarını daha iyi park ettiklerini sanmışlar. Bunları kural haline getirmek gibi bir düşünceleri olmuş ve günümüze kadar gelen toplumsal roller belirlenmiş. Geldiğimiz bu noktada rollerin artık hiçbir değerinin ve önemini olmadığını görüyoruz ama bazılarımız halen eski ve kötü senaryodaki rolüne sıkı sıkıya bağlanmayı bırakmıyor. Neler mi mesela?
#CinsiyetçilikBundan iki hafta önce, 14 Mayıs’ta ‘Tacize Yer Yok’ kampanyasını başlatırken yerel yönetimleri ve diğer kamu kurumlarını da işbirliğine davet etmiş, “Toplu taşıma araçlarınızda tacize yer vermeme kararlılığını gösterin, anında müdahale ve şikâyet mekanizmalarını geliştirin, kadınların kamusal alanda eşit ve güvenli bir şekilde var olma hakkını teslim edin, koruyun” demiştik. Yerel yönetimler çağrımızı duydular ve toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarını engellemek, bu konuda farkındalık yaratmak için Hürriyet Pazar ile işbirliği yapacaklarını duyurmaya başladılar. Bize ilk ulaşan MHP’li Osmaniye Belediyesi oldu. Ardından AK Parti ve CHP’li belediyeler de ortak çalışma isteklerini açıkladılar. Kadına yönelik tacizin önlenmesinin, partiler üstü bir duyarlılık ve öncelik olması sevindirici. Bursa, Edirne ve Osmaniye belediye başkanlarını dinledik.
#‘Tacize Yer Yok’‘Afet’ ilk bakışta parçalanmış bir aileye, babalarını arayan iki dilenci çocuğa dair hüzünlü bir roman. Ama bundan çok daha fazlasını barındırıyor. Mehmet Anıl, aslında bilinen ama hep birlikte görmezden gelinen, suskunlukla kuşatılan insani bir dramı sürükleyici bir hikâye içinde ele almış.
#KitapsanatGeçtiğimiz yıl tartışılan ve sadece kadınların binebildiği pembe otobüs projesinden sonra şimdi de pembe internet kafeler geliyor. Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında hazırlanan ‘kadınlara özel internet kafe’ projesinin örnekleri sadece İran ve Afganistan’da var.
Geçtiğimiz hafta Özgecan Aslan'ın tecavüz girişiminin ardından hunharca katledilmesi herkesi yasa boğdu. Kadınlar günlerdir sokakta olayları protesto ediyor. Tüm bunlar olurken üzücü olaylar da yaşanmaya ve hatırlanmaya devam ediyor.
#Kadına ŞiddetÜniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice katledilmesi Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Ölümü büyük yankı uyandıran Özgecan için sosyal medyada 16 Şubat Pazartesi günü 'Özgecan için siyah giy' kampanyası başlatıldı. Sedef Avcı ve Didem Uzel Sarı'nın da bulunduğu ünlüler siyah kıyafetli fotoğraflarını Instagram'da paylaşarak kampanyaya destek verdi. Siz de fotoğrafınızı 'cekgonder@hurriyet.com.tr' adresine yollayın, tepkinizi paylaşalım.
#İnstagram"Şiddete uğrayan biz, şiddete karşı önlem alması gereken biz, evimizi terk edip sığınma evine gitmek, yaşadığımız şehri ya da hayat tarzımızı değiştirmek zorunda olan biz, şiddet nedeniyle travma geçirip terapi gören yine biz… Peki şiddeti gösterenler?"