Güncelleme Tarihi:
RECEP ALTEPE
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI
Elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyiz
Özellikle toplu taşımalarda yaşanan olaylar, sadece bu coğrafyada değil, tüm dünyada karşılaşılan ciddi bir problem. İnsanların özgürce yaşam hakkına ket vurma eğilimi taşıyan bu durumlara kesinlikle karşıyız ve kabul edilemez buluyoruz. Her kim olursa olsun ve her ne şartta yaşıyor olursa olsun, her birey sosyal hayatın bir parçasıdır ve toplumsal yaşam hakkına sahiptir. Sosyal yaşamın gereği olan toplu taşıma da gündelik yaşamın en çok tercih edilen ulaşım şeklidir. Hele de gelişen ve hızla büyüyen şehirlerde, herkes toplu taşımayı tercih ediyor ve etmelidir de... Kaldı ki, Bursa’da biz, vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarını kullanmaları için özellikle çağrıda bulunuyoruz. Belediye olarak her zaman ‘insan’ odaklı düşünüyor, insanımızın ihtiyaçlarını ve taleplerini dikkate alarak temiz bir çalışma sistemiyle yolumuza devam ediyoruz. Bizim için her şeyden önemlisi, hemşerilerimizin mutluluğudur. İnsanların mutluluğuna ve huzuruna kasteden her konuda, elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyen bir belediyeyiz. Hürriyet Pazar’ın başlattığı ‘Tacize Yer Yok’ kampanyasının, son dönemde artış gösteren can sıkıcı ve insanı aşağılayıcı bu tür vakalara dikkat çekmek, duyarlılığı ve toplumsal dayanışmayı artırmak adına önemli bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu düşündüğümüzden dolayı bu kampanyada yer almaktan dolayı mutluyuz.
KADİR KARA OSMANİYE BELEDİYE BAŞKANI
Önemli olan kültürel eğitim
Şahsen ve kurumsal bir yapının yöneticisi olarak bu kampanya önemli benim için. Tacizin, toplumda yara olduğunu biliyorum. Zaman zaman bize de bazı şikâyetler geliyor. Hayatın bir gerçeğini öne çıkardığınız, dikkat çektiğiniz, mağduriyet yaşayan insanlara destek verdiğiniz, yalnız hissetmelerini önlediğiniz için teşekkür ederim. Tüm Osmaniye olarak, bu kampanyanın hedefine varması için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Kadınlarımızı inciten, psikolojilerini bozan, iç dünyalarında derin izler bırakan bu olayları önlemeyi amaçlayan çalışmaların yaygınlaşması önemli.
Ülkenin ve hatta dünyanın bu olumsuz gerçeğini göz ardı etmekle, üstünü örtmekle gerçek yok olmuyor. Konuşmaktan kaçınılan konular, döner dolaşır yakınınızda tecelli eder. Kadının eve kapanmasından ziyade, toplumsal yaşamın göbeğinde yer alması gerekir. Kimileri toplu taşımada tacizin önüne geçmek için kadınların ayrı seyahat ettiği ‘pembe otobüs’ uygulamaları öneriyor. Diyelim ki kadınları ayrı bir otobüsle taşıdınız; taciz sadece toplu taşımada olmuyor ki! Otobüste olmaz, başka yerde olur. Önemli olan insanların ruhundan bunu çıkarabilmek, insanları eğitmek. Kadınlar, kentsel aidiyet noktasında kendilerini daha mutlu, huzurlu, güvenli hissedebilmeli. Biz bu kampanyayı hayatın diğer alanlarına da yaymayı planlıyoruz.
RECEP GÜRKAN EDİRNE BELEDİYE BAŞKANI
KADINLARIN ÖZGÜR OLDUĞU BİR KENT İMKÂNSIZ DEĞİL
Kadınlarımızın, toplu taşıma araçlarında özgürce yolculuk yapabildiği; sokakta, sabahın erken saatlerinde ya da gecenin bir yarısında özgürce dolaşabildiği bir dünya, bir ülke ve bir kent imkânsız değil. Tüm dünyada karşımıza çıkan toplu taşımada taciz olaylarının böylesine anlamlı kampanyalarla, duyarlı ve bilinçli bir toplumla yok olabileceği kanısındayım.
Edine; huzurun, barışın, sevginin ve kardeşliğin başkenti. Toplu ulaşım sistemi kapsamında 112 tane tam donanımlı araç hizmet veriyor. İlimizde günlük yolcu sayısı ise 60 bin civarında. Burası kadınların özgürce dolaşabildiği, sadece evde değil, iş hayatında ve sosyal yaşamda en az erkekler kadar söz sahibi olduğu bir kent. Kadınlar, gece dışarıya çıktıkları için, mini etek giydikleri için yadırganmazlar. Tabii ki her yerde yaşandığı gibi bizde de talihsiz olaylar yaşanmakta ama genel anlamda Edirne için bunları söyleyebilirim. Bu kampanyaya destek verdik çünkü bu kentte kadınlar adına attığımız adımların örnek olmasını istedik.
Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Hakları Geliştirmesi Ortak Programı kapsamında Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Projesi’nde 11 pilot il arasına girip kadına yönelik gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla en başarılı belediyelerden biri olmanın gururunu yaşadık. Bu proje, Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri Yarışması’nda, Toplum Düzeni ve Sosyal Hizmetler kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü. Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Taslak Yol Haritası’nın hazırlanmasının ardından başladığımız çalışmalarla toplu ulaşımda ‘Kadın Şoför’ dönemini başlattık. Projeyi en iyi uygulayan ilk üç belediyeden biri olarak, diğer belediyelerin de dikkatini çektik.
Mersin’de meydana gelen ve tüm vatandaşları derinden üzen Özgecan Aslan olayından sonra toplu taşıma ve ticari araç sürücüleriyle ilgili birtakım tedbirler aldık. Kadına yönelik şiddet, taciz vs. konularında sabıkası bulunanlara ticari araç plakası verilmemesi ve şoför olarak çalıştırılmamasına karar verdik. Kadın yolcularımızın akşam 22.00’den itibaren güzergâh üzerinde durak harici olarak, talep etmeleri halinde otobüsten inebilmeleri için karar aldık, 1.5
yıldır uyguluyoruz.