Pekmez, enerji verici, tok tutucu, kan yapıcı özellikleri nedeniyle doğal olması nedeniyle yıllardan beri mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden biri. Şifa kaynağı olarak tükettiğimiz pekmez sizce sanıldığı kadar sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#PekmezSabah kalkınca limonlu su mu içeceğiz, zeytinyağı mı? “Sarımsak çiğneyin” diyen de var, ‘2 beden incelten’ karışım öneren de... Uzmanlarsa “Gördüğünüz her formüle inanmayın” diyor. Faydalı bazı besinlerin bile bir rahatsızlığımız varsa aksine etki yapabileceği konusunda uyarıyorlar.
#Zeynep Nazlı YILDIRIM“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarGenelde tahin, pekmez ile birlikte karıştırılır ve tüketilir. Aynı zamanda en sağlıklı Besin kaynakları içerisinde yer alır. Peki, bebeğe tahin verilir mi ve ne zaman verilir? Bebeğe tahin yedirmek yararlı mı yoksa zararlı mıdır detayları ile derledik.
#BebekBesinlerin vücuda sağladığı pek çok fayda bulunuyor. Özellikle de tahin, en faydalı besinler arasında yer alıyor. Doğru tüketildiği zaman çok faydalı bir besin haline geliyor. Bu gıdalar, hem vücudu onarır hem de bazı organlardaki deformeleri iyileştirici güce sahiptir. Tahin yağının faydaları nelerdir, ağrılara iyi gelir mi sizler için derledik.
#FaydalarıYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriAsma ağaçlarının birçok türü olsa da ülkemizde en çok bilinen türü üzüm veren asmalardır. Uzayan dallarının doğru şekilde asılmasıyla çardak yapımlarında da kullanılan asmalar hem lezzetli meyveleri hem de görselliğiyle ilgi görür. Asma ağaçları ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.
Çin tuzu, bağımlılık yapıcı özelliğinin yanı sıra vücuda verdiği ciddi zararlardan dolayı sağlık uzmanlarınca tehdit olarak görülen maddeler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, yemeklere lezzet vermek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıkça kullanılan ve Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanGluten bir protein ailesidir. Birçok tahıl gluten ailesi proteinleri içerir. Bu tek bir protein değildir. Bir ailedir. Buğdayın, arpanın, çavdarın, kinoanın, pirinçin, çiğ karabuğdayın içinde vardır. Bu bir kategorize etme şeklidir. Bu protein ailesi içinde bir alt aile vardır ki bu da insanlar için toksiktir. Toksik olanlar arpa, buğday ve çavdarda bulunur.
#Glutensiz BeslenmeÇocuk büyütmek sadece sevgi ve ilgi değil, bilgi de ister. Onların özellikle ne yiyip içtikleri önemlidir, ciddi dikkat gerektirir. Büyüme çağında bir çocuğunuz varsa, öncelikle şu üç maddenin eksikliği konusunda dikkatli olmanızı öneririm: Demir, Omega-3 ve D vitamini. Peki bu üçlü için nasıl bir yol, yöntem, strateji izlemelisiniz? Onları nasıl ve nelerle beslenmelisiniz? Buyurun...
#ÇOCUKUzmanlar gerek televizyonlardan gerekse sosyal medya hesaplarından her fırsatta abur cubur tüketiminin çocuk sağlığına olumsuz etkilerinden bahsediyor. RTÜK ise çocuklara yönelik zararlı yayınlara tolerans yok diyerek, abur cubur reklamlarını yasaklama kararı aldı. Peki, anne babalar çocukları bu zararlı gıdalardan uzaklaştırmayı nasıl başarabilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Didem Kirtil, konuyla ilgili ailelere önemli bilgiler verdi.
#AtıştırmalıkHastalıkları erken dönemde yakalayabilmek için vücut taramalarına ihtiyaç duyarız. Bu taramalar sayesinde “ciddi bir sorunumuzun olmadığını” öğrenip rahatlar, huzur buluruz. Peki ne yapmalı? Bu tür vücut taramaları işe yarıyor mu? Biz de yaptıralım mı? Buyurun...
#Osman MüftüoğluRamazan bitti. Artık uçup kaçma vakti. Benim en sevdiğim sahnelerden biri her akşam köprüden Kuzguncuk’a inerken gördüğüm kalabalık. Her akşam başka bir mangal. Çoğu zaman et, sucuk ve nadiren balık... Ama hep bir kalabalık. İşte bu yazıda herkese farklı fikirler versin diye bir derleme yaptım.
#MangalRamazan bitti. Artık uçup kaçma vakti. Benim en sevdiğim sahnelerden biri her akşam köprüden Kuzguncuk’a inerken gördüğüm kalabalık. Her akşam başka bir mangal. Çoğu zaman et, sucuk ve nadiren balık... Ama hep bir kalabalık. İşte bu yazıda herkese farklı fikirler versin diye bir derleme yaptım
İkisini de deneyebilirsiniz. Çünkü her iki durumda da ceviz kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor. 2004 yılından bu yana Amerikan Besin ve İlaç Dairesi günde 30-40 gram ceviz yemenin kalp sağlığını korumaya yardımcı olabileceği şeklinde bir önermeyi ceviz paketlerinin üzerine yazmanıza bile izin veriyor.
1980’lerde mercimek fazlalığı yaşayan ülkemizde tüketim artsın diye mercimeğin faydalarını anlatan ‘Mercimek Ayşe’ lakaplı Prof. Dr. Ayşe Baysal 84 yaşında. İlk beslenme profesörü olan Baysal günümüzde çok konuşulan isimlerin önerilerine karşı çıkarak “Kardiyoloğun, spor akademisi mezununun beslenmeyle ilgisi ne” diyor.