pediatri haberleri sayfasında pediatri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 893 pediatri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yeni mezun olan doktorlar, ‘riskli’ görülen cerrahi branşlar ve pediatri gibi alanları tercih etmedi. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, ‘acil çözüm’ çağrısında bulundu. Prof. Dr. Çokuğraş, birçok hastanenin pediatri kontenjanında sıfır çektiğini söyledi.
#PediatriLokomat yani robotik rehabilitasyon, günümüzde pediatrik rehabilitasyonun bir parçası haline gelmiştir. Lokomat ile spina bifida, meningomyelosel, travmatik beyin hasarları, nöromüsküler hastalıklar gibi rahatsızlıklar rehabilite edilebilmektedir.
#LokomatPediatrik rehabilitasyon, normal çocuk bakımı ile bobath, vojta gibi bazı rehabilitasyon stratejilerinin bir araya gelmesiyle meydana gelir. Pediatrik rehabilitasyonla serebral palsi, doğumsal tortikolis, brakial pleksus yaralanmaları, meningomyelosel, osteogenezis imperfekta, nöromüsküler hastalıklar, spina bifida, travmatik beyin hasarı ve çocukluk dönemi romatizmal hastalıkları gibi bazı rahatsızlıklar rehabilite edilir.
#PediatriAnkara'da 2 aylık bir bebek beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda entübe edilmiş ve bebeğin öyküsü incelendiğinde ailenin K vitamini ile aşıları reddettiği, topuk kanı aldırmadığı ortaya çıkmıştı. Yaşam mücadelesi veren bebeğin hikayesiyle beraber yenidoğanlara yapılanan K vitamini ve rutin aşılar yeniden gündem oldu. Çocukluk dönemi aşıları, K vitamini ve topuk kanı hakkında merak edilen 6 hayati soruyu konunun uzmanına sorduk.
#K Vitamini“Basit bir soğuk algınlığı gibi başlıyor, burun ve geniz akıntısı, boğazda yanma ile devam ediyor, üstüne baş ağrısı ve öksürük de eklenince yatağa düşürüyor, bir türlü geçmek bilmiyor, tam geçecek gibi oluyorken tekrar başlıyor.” Son günlerde bu şikayetleri çevrenizdeki pek çok insandan duymuş ya da bizzat kendiniz yaşıyor olabilirsiniz. Kafamızı nereye çevirsek hasta olan birine denk geliyoruz. Vakalar o kadar arttı ki hastanelerin acil servilleri hasta dolup taşmaya başladı. Peki grip vakalarının bu kadar artması normal mi? Paniğe neden olacak bir durum var mı? İnfluenza neden bu kadar zor iyileşiyor? İlaç kullanmak gerekir mi? Antibiyotikler işe yarar mı? Prof. Dr. İftihar Köksal ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gültekin Akyol, son zamanlarda artan influenza vakarını değerlendirdi.
#SağlıkMilli Eğitim Bakanlığı tarafından, 31 ilde 77 hastanede açılan sınıflarda sağlık sorunları nedeniyle okula gidemeyen 510 öğrenci eğitim görüyor. Çeşitli nedenlerle tedavi alan 6-18 yaş arasındaki öğrencilere seviyeleri, bilişsel ve duygusal gelişimlerine uygun olarak bireysel ve gruplar halinde eğitim veriliyor.
#Hastane Sınıfında Özel EğitimBilim tarihi keşifleriyle, ortaya koydukları olgularla belki de insanlığın yönünü değiştirmiş birçok değerli isimle dolu. Ancak bu isimlerin bir kısmının bugün adı bile bilinmiyor. Birazdan okuyacaklarınız da böyle bir kadının hikâyesi...
#SağlıkOrganik adıyla satılan sebzeler, meyveler, meyve suları, yağlar, yumurtalar ve daha birçok besin son yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkıyor. Hatta artık semtlerde kurulan ‘organik pazarlar’ bile var. Öte yandan organik ürünler diğerlerine göre daha pahalıya mâl oluyor. Peki daha yüksek fiyat etiketi daha fazla sağlık faydalarını da beraberinde getiriyor mu? Organik gıdalar gerçekten daha mı besleyici?
#Organik ÜrünlerDoktor Fırat Sarı kimdir sorusu, adı geçtiği skandallar ve sağlık sektöründeki bağlantıları nedeniyle birçok kişi tarafından merak ediliyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Sarı, Yenidoğan Çetesi davası ile gündeme geldi. Çeşitli hastanelerde çalışan ve bir sağlık şirketi bulunan Fırat Sarı, çete liderliğinden tutuklandı. Peki, Doktor Fırat Sarı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Dr. Fırat Sarı hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Fırat SarıABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüBütün dünya geçen ayın ilk günlerinde hayata gözlerini açan bir bebeğe kilitlendi. Onun doğumu bütün çekirdek ailesi tarafından ayrı ayrı yapılan sosyal medya paylaşımlarıyla duyuruldu. Sonra da daha sadece birkaç saatlikken kamera karşısına çıktı ve her birinin kucağında özel fotoğrafları çekildi.
#Prenses RajwaDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningABD’de yapılan araştırmada, birçok gıda ürününde havai fişek ve roket yakıtında kullanılan perklorat kimyasalının bulunduğu belirlendi. İncelenen 200 ürünün yüzde 67’sinde perklorat tespit edilirken, bebek ve çocuk mamalarında yüksek seviyelere rastlandı. Peki, perklorat başka hangi ürünlerde bulunuyor? Ülkemizde bu konuyla ilgili araştırmalar yapıldı mı ve perklorat hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Tüm bu sorulara Pınar Balgöz Ergül ile cevap aradık.
#SağlıkBursa'da bahar nezlesi şikayetiyle hastaneye giden 7 yaşındaki Yüsra Türkoğlu, ailesinin iddiasına göre yanlış serum sebebiyle hayatını kaybetti. Acılı aile sorumlular hakkında şikayette bulunurken Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan otopsinin ön raporu çıktı. Raporda, kalbin altı ve sol yanında, göğüsün orta kısmında, akciğer sağında ve solunda, kalp duvarında kanlı sıvının biriktiği ve boynun yan kısmında kanamalar olduğu ifade edildi.
#BursaBursa'da bahar nezlesi şikayetiyle hastaneye giden 7 yaşındaki Yüsra Türkoğlu, ailesinin iddiasına göre yanlış serum sebebiyle hayatını kaybetti. Acılı aile sorumlular hakkında şikayette bulunurken Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan otopsinin ön raporu çıktı. Raporda, kalbin altı ve sol yanında, göğüsün orta kısmında, akciğer sağında ve solunda, kalp duvarında kanlı sıvının biriktiği ve boynun yan kısmında kanamalar olduğu ifade edildi.
#Yüsra TürkoğluOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüBeslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkYeni mezun olan doktorlar, ‘riskli’ görülen cerrahi branşlar ve pediatri gibi alanları tercih etmedi. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, ‘acil çözüm’ çağrısında bulundu. Prof. Dr. Çokuğraş, birçok hastanenin pediatri kontenjanında sıfır çektiğini söyledi.
#PediatriAşırı işlenmiş yiyecekler sağlık alanında son dönemin en tartışılan konuları arasına girdi. Bu konuda yapılan güncel bir araştırma da çok can sıkıcı sonuçlar ortaya koydu.
#Aşırı İşlenmiş YiyeceklerTIBBIN pekçok alanında olduğu gibi "Çocuk Hekimliğinde" de yapay zeka uygulamaları hızla kullanılmaya başlandı. Çocuk doktoru-hasta ilişkisi çocuklara tıbbi hizmet sağlamanın temel taşı ve yapay zeka yalnızca operasyonel verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda bu ilişkinin doğasını da zenginleştirir. Elektronik tıbbi kayıtlar, tıbbi görüntüleme teknolojisi, akıllı ilaç tasarımı ve akıllı sağlık yönetimi sistemleri gibi tıbbi alanda verilerin işlenmesine yönelik yapay zeka çözümleri , hekimlere sadece araştırma yapmaları için değil teşhis ve tedavi alanında da yardımcı oluyor. İzmir Doktor Behçet Uz Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Behzat Özkan Çocuk Sağlıgı ve Yapay Zeka Kongresi ile ilgili şunları söyledi.
#1Çocuklukta hiçbir sorun yaşamazken ergenlik yıllarında ve sonrasında alerji şikâyeti yaşayanları zaman zaman duyuyoruz. Üstelik bilim insanları hayatı tehdit edecek boyutlara gelebilen bu durumun nedenini açıklamayı henüz başarabilmiş değil. İşte bildiklerimiz...
#Alerji4 Mart Dünya Obezite Günü yaklaşırken, Dünya Sağlık Örgütü obezite haritası yayınladı. Haritaya göre Türkiye yüzde 66.8’lik bir oranla Avrupa’nın en obez ülkesi. Yetişkinlerdeki obezitenin yanı sıra artık çocuklarda da oran yükseliyor. Peki neden birinciyiz, ne yapmalıyız? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı...
#Obezite