Tıp dünyasında çok sık duyulan pataloji hastalık bilimi olarak bilinir. Herkesin neredeyse bir defa gittiği patoloji bölümünün ilgilendiği hastalıklar merak konusu oluyor. Patoloji nedir? Patolog ne demek? Bu konu hakkındaki tüm detayları sizler için derledik.
#Patoloji Nedir?Sosyal mecralarda psikologlar ve hatta hiçbir uzmanlığı olmayanlar tarafından narsisizmle ilgili binlerce yorum bulmak mümkün. Çünkü narsist olmanın havalı göründüğü, partnerlerin birbirini hemen ‘narsist’ olarak tanımladığı bir dönemden geçiyoruz. Bu mevzuyu tam anlayabilmek için ‘Hepimiz Narsistiz’ kitabının yazarı klinik psikolog Şule Öncü’ye kulak verdik. Ona göre bu bir pandemi ve ilişkiler bozuldukça hepimiz enfekte oluyoruz.
#Narsisizm2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların ancak yüzde 19’u erken evrede teşhis edilebiliyor. 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem sorularımızı yanıtladı:
#Sponsorlu İçerikABD'li genç bir adam göğsündeki lekeyi aldırmak için gittiği doktorda cilt kanseri olduğunu öğrenince çok şaşırdı. Bu hikayeden yola çıkarak biraz araştırdığımda ise cilt kanserinin özellikle erkekler için çok daha ölümcül olduğunu öğrendim. İşte melanom, neden erkekleri daha fazla etkilediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında tüm merak edilen detaylar…
#Cilt KanseriBu haber vücudunuzda oluşan lekeleri hafife almamanız için hazırlandı! Göğsündeki lekeyi aldırmak için gittiği doktorda cilt kanseri olduğunu öğrenen bir hastanın hikayesi ile yola çıktık, bu hastalığın özellikle erkekler için çok daha ölümcül olduğunu öğrendik. İşte melanom, neden erkekleri daha fazla etkilediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında tüm merak edilen detaylar…
#MelanomDünya tarihinin en yalnız çocuklarını yetiştirdiğimize dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Handan Sarımehmet Kılınç, “Yapılan araştırmalarda ekran süresi ile otizm ve dikkat eksikliği, hiperaktivite arasında bağlantı kanıtlandı. Ne olur çocuklarınızı ekrandan uzak tutun ve onlara zaman ayırın” diye uyardı. Kılınç, çağımızda ebeveynlerin de yalnızlıktan kaynaklı bir krizde olduğunu ve ciddi anlamda ebeveyn rehberliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
#Sibel BAĞCI UZUNTürk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Rasime Şebnem Korur'un "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan gözaltına alındığını bildirdi. Bu gelişmenin ardından TTB Başkanının biyografisi merak konusu oldu. Peki, Şebnem Korur Fincancı kimdir?
#Şebnem Korur FincancıGöbek düşmesi her ne kadar göbek fıtığı ile karıştırılsa da farklı bir durumdur. Göbek düşmesi göbek kayması ya da göbek kaçması olarak da bilinir. Göbek düşmesi genelde ağır bir şey kaldırdıktan ya da göbeği etkileyen ani bir hareket yaptıktan sonra olur. Bu nedenle göbek düşmesi özellikle sporcularda görülen bir rahatsızlıktır. Göbek düşmesinin belirtileri ve nasıl geçeceğini de sizler için ayrıntıları ile derledik.
Önemli ve tehdit edici sağlık sorunlarından biri displazi olarak öne çıkar. Özellikle öülmcül bazı hastalıkların habercisi olarak ön plana çıktığını söylemek mümkün. Peki, Displazi nedir? Nasıl anlaşılır? Displazi tanısı ve tedavi yöntemleri üzerine detayları derledik.
#DisplaziVücutta bazı organların işlevinin bozulması sonucu insan sağılığı tehlike altına girmektedir. Vücuttaki hücrelerin fazla bölünmesinden dolayı bazı dokular anormal bir şekilde büyüyerek tümörlerin oluşmasına neden olmaktadır. Hücre dengesinin bozulması tümör oluşumunu hızlandırmaktadır. Tümörler büyük kitleler halinde olabileceği gibi küçük boyutlarda da olabilmektedir. Peki, Tümör nedir? Neden olur? Tümör belirtileri ve çeşitleri nelerdir? İşte, tümör hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Maymun çiçeği virüsü (monkeypox) belirtileri ve hastalığın tanımı son günlerin öne çıkan konularından oldu. Koronavirüs salgınının etkileri henüz geçmemişken, 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü tedirginliğe neden oldu. Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü son olarak Çekya'da da görüldü. Bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının belirtileri arasında ise ateş, yoğun baş ağrısı halsizlik gibi semptomlar görülüyor. Hastalık yaygınlaşırken maymun çiçeği aşısının olup olmadığı ve tedavileri de merak konusu oldu. Peki, Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? İşte, maymun çiçeği (Monkeypox) hastalığı hakkında merak edilen tüm bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkYüksek vücut sıcaklığı pek çok hastalığın belirtisi olabilirken, Covid-19 ile hayatımızda daha da önemli hale geldi. Covid-19 belirtilerinin başında gelen yüksek ateşin enfeksiyona dair etkili bir gösterge olup olmadığı tartışması ise son zamanlarda gündemde yerini aldı. Birçok uzman vücut sıcaklığını etkileyen pek çok faktör olduğunu ifade ederek, bu konuda bir standart belirlenmesine karşı çıkıyor. Tüm detaylar haberimizde...
#Covid-19Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm oranı toplam yüzde 31 geriledi. Amerika ölçekli yapılan çalışmada en yaygın görülen dört kanser türü olan akciğer, kalın bağırsak, meme ve prostat kanserlerindeki olumlu gelişmelerin, uzun vadeli bu düşüşlerde rol oynadığı vurgulanıyor. Peki Avrupa ve ülkemizde de aynı durum geçerli mi? Türkiye'de en çok görülen kanser türü hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KanserTestis tümörleri erkeklerde görülen tüm kanserlerin %1’lik kısmını oluşturan nadir kanser türlerindendir ancak 18–35 yaş arası genç erkeklerde en sık izlenen kanser tiplerinden birini oluşturmaktadır. Başlıca işlevi sperm üretimi ve erkeklik hormonu (testosteron) salgılamak olan bu organların kanserlerinin son yıllarda özellikle sanayileşmiş ülkelerde görülme sıklığı artmaktadır.
#TESTİS KANSERİ TEDAVİSİCerrah olmak, eyalet sağlık kurulunuzdan uzun, yoğun eğitim ve lisans almayı gerektirir. Devlet tarafından zorunlu kılınan gereksinimleri tamamladıktan sonra, profesyonel kuruluşlar tarafından ek sertifikalar alınabilir. Peki, Cerrah mesleğini seçme süreci nasıl ilerlemektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#CerrahDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün yeni bir versiyonunu varyantlar listesine ekledi. Adı B.1.621 olarak da bilinen 'Mu' varyantı…Ne kadar tehlikeli, hangi ülkelerde görülüyor, aşılara karşı daha mı dirençli, ülkemizde görüldü mü? İşte 8 SORU 8 YANIT...
#Mu VaryantıSitoloji, tıpta hastalıkların önlenmesi ve teşhisi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Sitolojinin diğer dokularda kullanımına ilişkin kesin bir rakam yoktur, ancak solunum, idrar ve mide, bağırsak yollarının yanı sıra tiroid bezi, tükrük gibi kanserli ve kanserli olmayan durumların teşhis edilmesine yardımcı olmak için günlük olarak kullanılır. Peki, Sitoloji nedir ve neyi inceler? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sitoloji Nedir?Kanal tedavisinin ne olduğunu hemen hemen herkes bilir. Endodonti, bu tedavi yönteminin tıpdaki adıdır. Fakat günümüze kadar evrilen ve tarih sayfalarında yer edinen Endodonti hakkında çok daha fazla bilgi edinme gerekmektedir. Peki, Endodonti tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Endodonti Nedir?Aspir çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Aspir çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği nasıl olur? Aspir çiçeği nerelerde yetişir ve ne gibi özellikleri vardır? Tüm soruların cevabını sizler için derledik.
#Aspir Çiçeği