"Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Gününde Akciğerimizi Okuyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Gününde Akciğerimizi Okuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2023 10:52

2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların ancak yüzde 19’u erken evrede teşhis edilebiliyor. 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem sorularımızı yanıtladı:

. Ülkemizde akciğer kanserinin görülme oranı ve cinsiyete göre dağılımı nedir?

2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Bu kişilerin 34 binini erkek, 7 binini ise kadınlar oluşturuyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların ancak yüzde 19’u erken evrede teşhis edildiğini görüyoruz. Konulan tanıların maalesef yarısından çoğunun geç tanı olması oldukça üzücü. 2040 yılına kadar yılda 75 bin kişinin akciğer kanseri hastası olacağı tahmin ediliyor.

Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Gününde Akciğerimizi Okuyoruz

. Akciğer kanseri konusunda toplumu bilinçlendirmenin öneminden ve bu amaçla hayata geçirilen projelerinizden kısaca bahseder misiniz?

Kanser tedavilerinin başarıya ulaşmasında en önemli hususlardan birisi erken ve doğru bir şekilde tanı konulabilmesidir. Akciğer kanseri taraması, erken tanı ve tedavilerin erişimini artırmak ve hasta yolculuğunu iyileştirmek hedefiyle kurulan Akciğer Kanseri Farkındalık İnisiyatifi’nin (Lung Ambition Alliance) global paydaşlarından biri olarak akciğer kanserini ölüm nedeni olmaktan çıkarma vizyonumuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin koşulsuz desteğimizle hayata geçirdiği “Akciğerimizi Okuyoruz” projesi de bu yöndeki çalışmalarımızdan birisi. Bu proje kapsamında hayata geçirilen www.akcigerimiziokuyoruz.com web sitesinde yer alan testleri yapanlar akciğer kanseri risklerini öğrenebiliyor ve gerekirse aksiyon alabiliyor. Ayrıca sayfada dünya çapında ve Türkiye’de kanserden kaynaklanan ölümlerin en yaygın nedeni olan akciğer kanseri belirtileri ve risk faktörleri gibi başlıklarda bilgiler de yer alıyor.

Kanser hastalığının erken tanısında en önemli araçlardan biri de biyobelirteçlerdir. Bu nedenle bilinçlendirme çalışmalarımızın yanında biyobelirteç tespitlerinin kısıtlı olduğu kliniklerde yer alan hastaların testlere doğru ve zamanında erişimlerini iyileştirmek için de çalışmalarımız devam ediyor. Kanser ekosistemini geliştirmek için hastaların doğru tedaviye ve kaliteli test imkânlarına ulaşması için “Diyagnostik Network” projesi hayata geçirildi. Bu lojistik destek programı kapsamında, akciğer kanseri tanısı için doku biyopsisi alınan ancak tanı aldığı hastanede moleküler testlere erişimi olmayan hastaların doğru tanıya ulaşmasına koşulsuz olarak destek oluyoruz.

Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Gününde Akciğerimizi Okuyoruz

“KLİNİK ARAŞTIRMALARIMIZIN YÜZDE 45'İ AKCİĞER KANSERİ ALANINDA YÜRÜTÜLÜYOR”

. AstraZeneca’nın akciğer kanseri konusunda ülkemizde yaptığı bilimsel iş birliklerini özetler misiniz?

Küresel sağlık sorunlarının çözümüne katkı sağlayan bilim odaklı bir şirket olarak akciğer kanseri tedavisinde de yenilikleri sürekli takip ediyoruz. Türkiye’de yaklaşık 100 kişilik klinik araştırma kadromuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızın yüzde 66’sı onkoloji tedavi alanında, bunların yüzde 45’i ise akciğer kanseri alanında yürütülüyor. Hedefimiz, 2024 yılında onkoloji alanındaki klinik araştırma sayımızı yüzde 15 artırmak.

2020 yılında Türk Akciğer Kanseri Derneği’nin “Akciğer Kanserinde Multidisipliner Yaklaşım Raporu”nu hazırlamasına koşulsuz destekte bulunduk. Bu raporla tüm dünyada en sık görülen ve en çok ölüme sebep olan kanser türü olan akciğer kanseri için tıbbi onkoloji, göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, radyasyon onkolojisi, radyoloji, nükleer tıp ve patoloji branşlarının “ortak akılla” çalışmasına yönelik bir yol haritası sunuldu ve bu şekilde akciğer kanseri hastalarının en hızlı şekilde tanı ve tedavi çözümlerinden yararlanması amaçlandı. Ayrıca Patoloji Dernekleri Federasyonu da AstraZeneca Türkiye ve Roche Diyagnostik’in koşulsuz katkılarıyla Türkiye’nin ilk “Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri için Moleküler Testler Tanı Rehberi”ni 2018 yılında yayımladı ve 2021 yılında güncelledi. Rehberdeki içerikler hakkında İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılan yüz yüze toplantılarda editör hekimler tarafından katılımcılara detaylı bilgiler verildi. Akciğer kanseri ile mücadele eden hastaların hayatlarını iyileştirmek için tanıdan tedavi sonrasındaki sürece kadar bilimsel iş birliklerimiz ve çalışmalarımız devam edecek.

Bu dosya Sağlık Adası Medya tarafından hazırlanmıştır.

Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Gününde Akciğerimizi Okuyoruz

İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!