Küresel atıştırmalık pazarı büyüme trendinde. Şölen Çikolata’nın CEO’su Erdoğan Çoban’ın verdiği bilgilere göre en hızlı büyüme ise kaplamalı çikolata ve kek pazarında. Çoban, bu büyümeyi araştırma şirketleriyle tartıştıklarını belirtiyor, ‘‘Dünyada ciddi bir enflasyon var. Bizim ürünler ulaşılabilir kaldı. Gerektiğinde öğün bile olabiliyor’’ diyor. Büyüyen dünya pazarında hedeflerini de büyüten şirket, kapasiteyi yüzde 70 artırmak için kolları sıvadı.
#Şölen ÇikolataYaşanan büyük yıkım sonrasında, depremin etkilerini önemli ölçüde azaltan sismik izolatörler gündeme geldi. Bu dönemde devlet desteğini alan yerli bir marka çalışmalarını hızlandırdı. İnşaat Mühendisi Adnan Doğan’ın geliştirdiği ‘Deprem Fatihi’ için bir ay içinde üretime geçilmesi planlanıyor.
#DepremMuğla’nın Bodrum’u besleyen ilçesi Milas’a her kasım ayında hasata gittiğimizde farklı şeyler görüyoruz. Dersini çalışmış, sınıfını geçmekte olan bir öğrenci gibi. Daha doğrusu Türkiye’de ilk ve tek AB coğrafi işareti almış bir kent olmanın haklı olarak gururunu yaşıyor. “8. Milas Zeytin Hasat Şenliği” ile Türkiye’de Ayvalık ve Edremit bölgelerinin önüne geçmiş olması dikkat çekiyor. Zeytin ağacı dikimi, zeytinyağı ve zeytin üretimi yanında, yeni markalara ve yatırımcılara kapısını açmış durumda Milas. Herkes şevk içinde çalışıyor. Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’in büyük emekleri var.
#MuğlaMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okulların ihtiyaçlarının bakanlık tarafından karşılandığını belirterek, "Bizim bütçeyle ilgili sıkıntımız yok. Birisi bağış yapmak istiyorsa yapabilir ama kayıtla bağış arasında hiçbir ilişki yoktur. Hiç kimse bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu coğrafyasında, bu ülkenin içerisinde hiç kimseden kayıt için devlet okullarından bağış alınamaz" dedi.
#MEBMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okulların ihtiyaçlarının bakanlık tarafından karşılandığını belirterek, "Bizim bütçeyle ilgili sıkıntımız yok. Birisi bağış yapmak istiyorsa yapabilir ama kayıtla bağış arasında hiçbir ilişki yoktur. Hiç kimse bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bu coğrafyasında, bu ülkenin içerisinde hiç kimseden kayıt için devlet okullarından bağış alınamaz" dedi.
#OkulTürkiye’nin en büyük medya grubu bünyesinde eğitim veren, alanında ilk ve tek medya lisesi olan Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, birçok Anadolu ve Fen lisesinin yüzdelik dilimlerini geride bırakarak zirvede yer aldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne 0,12'lik yüzdelik dilimden öğrencilerin yerleşmesini büyük bir başarı olarak değerlendirerek, "Bizim yüzde 1'lik dilimde çok sayıda mesleki teknik ve Anadolu lisemiz vardı ama Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tüm mevcut liselerden çok daha yüksek puanlı öğrenci alarak gerçekten sektörle işbirliği yapıldığı zaman öğrencilerimizin nasıl mesleki eğitime yöneldiğini gösterdiler. Emeği geçen Demirören Medya'nın tüm temsilcilerine çok teşekkür ediyorum" dedi.
#İstanbulBu ara gündem Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilim, elektrik faturaları ve baklava üzerinden şekilleniyor. ‘Baklava ne alaka?’ demeyin çünkü bu bir haftada yazdığım ikinci baklava yazısı. İlki, bir TV programında eşi ile problem yaşadığını anlatan seyirciye, ‘Eşinize İhlas suresi okunmuş baklava yedirin’ tavsiyesi üzerineydi. Bugünkü tartışma ise İspanyolların da dediği gibi bir ‘El-Clasico.’ Baklava Türklerin mi yoksa Yunanlıların mı? Yunan gazetesi Greek City Times ‘Geleneksel Yunan Baklavası’ manşeti atınca bizim baklavacılar ayaklandı. Arşivin tozlu rafları açıldı.
#BaklavaCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a Altınbaş Üniversitesi’nden ‘uluslararası ilişkiler’ dalında fahri doktora unvanı verildi. Kalın, “Fahri doktora unvanını bana tevdi etme inceliğinde ve lütfunda bulunan üniversitemize, konsey üyelerine, yönetimine çok teşekkür ediyorum, mahcup ettiniz” dedi.
#İbrahim KalınCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a Altınbaş Üniversitesi’nden ‘uluslararası ilişkiler’ dalında fahri doktora unvanı verildi. Kalın, “Fahri doktora unvanını bana tevdi etme inceliğinde ve lütfunda bulunan üniversitemize, konsey üyelerine, yönetimine çok teşekkür ediyorum, mahcup ettiniz” dedi.
#İbrahim KalınSilikon Vadisi’nde faaliyet gösteren Türk Telekom’un iştiraki Netsia baz istasyonlarını akıllandırarak doğru zamanda doğru talebe yönlendirmeyi başardı. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türk mühendislerinin gücünü dünyaya göstermek adına yerimizi aldık. Dünya devlerinin tamamı burada. Silikon Vadisi’nde yani işin mutfağında geliştirdiğimiz teknolojileri dünyaya ihraç ediyoruz” diye konuştu.
#GazetehaberleriGaziantep Sanko Okulları öğrencileri, Covid-19’dan şüphelenilen durumlarda hastanelere gidilerek PCR veya antikor testi yaptırılmadan önce uygulanabilecek güvenilir, maliyeti daha düşük, yapay sinir ağı kullanılan ve kesin sonuçlar alınabilecek test cihazı geliştirdi. Testte kişiden tükürük testi alınıp, nişasta ile birleştirildikten sonra cihaza konulması ve sonuç alınması, yaklaşık 5 dakika sürdüğü belirtildi.
#Kovid-19Dünyada yapay et konusunda çalışmalar hızlanırken, Türkiye’de de bu yönde adımlar atılmaya başladı. Şu anda çok pahalı olan yapay ette, fiyatı düşürebilecek bir çalışma ise Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Can Akçalı ve ekibi tarafından yapıldı. Akçalı, “Geliştirdiğimiz tekniği korumak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde patent başvurusunda bulunduk” dedi.
#Yapay EtAYVALIK’TA neler oluyor, diye sordum.Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın’ın kişisel Facebook hesabından yaptığı paylaşımla başlayan, Oda’ya bağlı Laboratuvar Hizmetleri Gıda ve Kimyasal Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kurumun resmi Instagram hesabından yayımladığı yanıt niteliğindeki duyuru ile devam eden gelişmeleri sizlerle paylaştım.
#İzmirMilas Ticaret ve Sanayi Odası, adeta bir imkansızı başararak Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret almayı başardı. Bu gelişmenin yöre ekonomisine ortalama 160-180 milyon TL veya yaklaşık 25 milyon dolarlık katma değer sağlaması bekleniyor.
#İzmirBartın Üniversitesi III. Ar-Ge Proje Pazarı’nda birinci olan “Askeri Uygulamalar İçin Yüksek Performanslı Hibrid Yakıt Hücresi Tasarımı” yapılan uzun soluklu çalışmaların ardından bor ve perlit madenleri kullanılarak yüzde 100 yerliliğe ulaştırıldı.
#Bartın ÜniversitesiBursa'daki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kurulması için çalışma başlatılan Ar-Ge merkezi ile yüksek teknolojili ve katma değerli ürünler üretilmesi hedefleniyor. Lise Müdürü Metin Sezer, kurulacak ar-ge merkezi hakkında bilgi verdi.
#Ar-GeKütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çelik, yaşam alanlarında suyun ısınması için beklenen sürede boşa akan suyun geri dönüşümünü sağlayan sistemin prototipini geliştirdi.
#TeknolojiGiresun Üniversitesi Şebinkarahisar Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Fatih Burçin Gürarslan (42), otomotiv sektörü için hacim yakıt ve maliyette tasarruf sağlayacak dairesel motor icat etti. Gürarslan, mevcut motorlara göre 1/5 oranında daha küçük olan icadına Hisar Dairesel Motor adını verdi.
#Motor