Mantının en önemli unsuru hamurudur. Mantı yapılacak hamurun iyice yoğurulması ve doğru kalınlıkta açılması şarttır. Siz de evinizde mantı yapmayı düşünüyorsanız, mantı hamuruyla ilgili ipuçlarımıza mutlaka bir göz atın. İşte mükemmel bir mantı için mantı hamuru tarifi ve püf noktaları…
#Mantı Hamuru Nasıl YapılırHamuru, bohçasının katlama biçimi, iç harcı, pişirme yöntemi, sosu ve nasıl ikram edildiği yöreden yöreye değişse de değişmeyen tek şey mantının lezzeti. Miktarına bağlı olarak genellikle yapımı imece gerektiren mantı yöresel ve geleneksel Anadolu mutfağının sosyal terapi yemeklerinden de biri.
#Nilhan ArasSevgili lezzetsever dostlarım... İtiraf etmeliyim ki yoğun sıcak hava dalgasının hakim olduğu yaz aylarında benim canım genellikle çok meşakkatli yemekler yapmak istemiyor. Böyle durumlarda da imdadıma çoğunlukla çeşit çeşit salatalar yetişiyor. Bu hafta sizinle de adeta bir Güney Amerika mucizesi olan vitamin, mineral ve iyi karbonhidrat içeren tatlı patates ile çok severek yaptığım bir salata tarifini paylaşmak istiyorum.
#Tatlı Patates SalatasıHer yörenin birbirinden lezzetli yemekleri bulunmaktadır. Ancak tüm yörelerin yemekleri farklılık göstermektedir. Siz de farklı bir şehre gideceğiniz zaman şehirde bulunan yemekler hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Sivas yemekleri - Sivas'ta ne yenir ve neyi meşhur? Sivas mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Sivas'a gitmeyi düşünüyor iseniz öncesinde yemekleri ile ilgili olarak tüm detayları derledik.
#Sivas YemekleriTerbiyeli karnabahar çorbası, karnabahar sevmeyenlerin bile sevebileceği türden bir çorba tarifi. İnsan bir çorbadan daha ne ister. Hem çok faydalı şifa deposu hem de yapımı kolay… Yiyen herkesten tam not alıyor, karnabahar sevmeyenlere bile karnabahar sevdiriyor.Bu sebze çorbasını denemeden geçmemelisiniz.
#İftar MenüsüÇorba dediğin hep sıcak olmaz. Yaz günlerinde arada serin çorbada severiz. Buzdolabında bekletip öyle ikram ederiz. İçine çeşit çeşit taze otlarla şenlendirip yarmayla hazırlarız. Ayran aşı çorbasından söz ediyoruz. Anadolu topraklarının zenginliğini gösteren harika bir çorba. Ayran aşı çorbası , soğuk çorba olarak da bilinir. Yarmayla yapılan, yaz aylarında içinizi serinleten bu harika çorba tarifini denemediyseniz size de şiddetle tavsiye ediyorum.
#RamazanNeli olduğu çok da mühim değil... Bazen kıymalısı süsler soframızı, bazen peynirlisi, bazen patateslisi, bazen ıspanaklısı... İçine ne koyarsak koyalım, nasıl pişirirsek pişirelim hepimiz onu günün her saati yemeyi çok seviyoruz! Ramazan yaklaşırken hem sahur hem iftar için hazırlayabileceğiniz, ailemin kadınlarından öğrendiğim birbirinden nefis börek tariflerini paylaşmak istedim. Özellikle tel kadayıflı böreği mutlaka yapın.
#BörekTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#TereyağTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#Elmalı GaletteMantı çeşitieri arasında gözde lezzetler arasında yer alan hıngal mantı iç malzemeleriyle de kişinin istediğine göre değişebiliyor. Hıngal genellikle etli ve patatesli yapılılır ve porsiyonlar oldukça büyüktür. Peki, Hıngal mantı nasıl yapılır, nereye ait? İşte, geleneksel hıngal mantı tarifi ve malzemeleri...
#HıngalSivas yöremize ait bir mantı türü olan Sivas hıngeli Gelinim Mutfakta yarışması ile birlikte yeniden gündeme geldi. Mantıyı sevenlerin favorisi olacan Sivas usulü hingel tarifi evde sevdiklerinize ikram edebileceğiniz lezzetli bir yöresel yemek. Peki, Gelinim Mutfakta Sivas usulü hingel nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, Sivas usulü hingel tarifi detayları...
#Sivas Usulü HingelEkranların sevilen yarışması Gelinim Mutfakta şenlik böreği tarifi ile çay saatlerinize konuk oluyor. Hazır yufkadan kısa sürede hazırlayabileceğiniz şenlik böreği patatesli, kıymalı, peynirli ya da dilediğiniz iç harcıyla pişirilebiliyor. Peki, Gelinim Mutfakta şenlik böreği nasıl yapılır? İşte, şenlik böreği tarifi ve malzemeleri...
#Şenlik BöreğiÜlkemizin birçok yerinde, özellikle de sabahın erken saatlerinde buharı tüterek fırından çıkan kıymalı, peynirli, patatesli, otlu, ıspanaklı ve sade börekler mutfağımızın en sevilen lezzetlerinden. Milas’ın otlu böreğinden Antalya’nın serpmesine, Antakya’nın kaytazından Erzurum’un ketesine çeşitlerimiz saymakla bitmez. Ama benim için her şehrin, kasabanın kendine özel tarifiyle yaptığı suböreği, tüm böreklerin ecesidir...
#BörekAdından da anlaşılacağı gibi Sivas yöremize ait bir mantı türü olan Sivas hıngeli, son zamanlarda televizyon programlarında da yer almasıyla birlikte en çok aranan tarifler arasında üst sıralarda görülüyor. Eğer mantıyı seviyorsanız, Sivas hıngeline de bayılacaksınız. İşte Sivas hıngeli tarifi ve malzemeleri.
#Sivas HıngelDünyanın değişik ülkelerinde yeni lezzetleri keşfetmek ve bu lezzetleri yaratanların hikâyelerini yazmak benim en büyük tutkularımdan. Bir İzmirli olarak belki defalarca gitmiş olmama rağmen bu kez dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olan tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda lezzet turuna çıktım. İngiliz yemek yazarı arkadaşlarımın bir sonraki turları için listelerine aldığı tarihi çarşıyı dönünce anlatabilmek ve belki tekrar onlarla birlikte gelmek için bu kez başka gözlerle gezdim. İşte detaylar…
#İzmirSizi kimi zaman annenizin mutfağına, kimi zamansa en sevdiğiniz mekana götürecek şahane bir kokudur börek kokusu... Neredeyse tüm dünyanın ortak zevklerinden biri olan börek, ülkemizde de en çok sevilen lezzetlerden. El açması ya da hazır yufkadan da olsa lezzetinden bir şey kaybetmeyen börekler, günün her saatinde tüketilebilmeleri nedeniyle herkesin favorisi. Bu şahane lezzetin her çeşidini bilip, hiç sebzeli börek denememiş olanınız varsa sizi hemen yazının devamına gönderiyorum.
#Sebzeli Börekİskenderun’da doğmanın şüphesiz en güzel yanlarından biri, leziz tatlılarından tutun da ünü sınırlarımızı aşan yemeklerine ve tariflerine hakim olmaktır. Ben de bu yöresel yemeklerimizi hazırlamaktan ve sizlerle paylaşmaktan ayrı bir keyif alıyorum. Bu nedenle size oldukça besleyici özelliği bulunan bir köfteden bahsedeceğim; patatesli yağlı bulgur köftesi. Bu tarifte kıyma köftenin içine değil, servis edilirken tabağın ortasına konuluyor. İskenderun’da çok yapılan bu tarif için herkesin kendine özgü bir usulü bulunuyor. Kimi maydanoz koyarken kimi hiç tercih etmiyor, kimi kıymasına soğan eklerken kimi dahil etmemeyi seçiyor. Ben soğan koymayanlardanım ama siz dilerseniz yağda kuru soğan kavurup ekleyebilirsiniz.
#Patatesli Yağlı Bulgur KöftesiHatay yöresine ait köylerde sac altı da denilen, evde elinizin altında bulunan çeşitli malzemelerle tatlandırabileceğiniz yöresel bir lezzet olan ıspanaklı kömbe tarifiyle sofralarınıza farklı bir lezzet kazandırabilirsiniz. İşte, ıspanaklı kömbe tarifi için gerekli malzemeler ve hazırlanışı hakkında bazı bilgiler;
#KömbeTürk mutfağının sevilen lezzetlerinden olan mantı farkı çeşitleriyle sofralarda yer buluyor. Metez ve Çerkes mantısı olarak da bilinen hıngel mantısı, büyük taneli oluşu, patatesli veya kıymalı olarak hazırlandığı için normal mantılardan farklı bir lezzet sunuyor. Sizler de bu lezzeti misafirleriniz için deneyebilirsiniz. Fakat bu tarifi yaparken dikkat etmeniz gereken nokta hamurun çiğ kalmaması. Peki, hıngel mantısı nasıl yapılır? İşte, hıngel mantısı tarifi ve malzemeleri.
#Hıngel Nasıl Yapılırİftar menülerinizi renklendirmek için yine çorbadan tatlıya nefis yemek tarifleri hazırladık. Siz de iftar yemeği için farklı alternatifler arıyorsanız aşağıdaki önerilerimize mutlaka bir göz atın. İşte 6 Mayıs Çarşamba iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemBirçok kişinin patatesli köfte denilince aklına gelen ilk portre, fırın tepsisine dilimlenmiş patates ve üzerine ya da aralara dizilmiş köftelerden meydana gelen hafif soslu yemek olur. Ancak şimdi vereceğim tarif, patatesli köfte tanımını hem zihninizde hem de midenizde yeniden kodlamanıza vesile olacak 😊 İşte, az malzeme ile yapabileceğiniz dillere destan, Hatay usulü patatesli köfte tarifi
#Patatesli Köfte TarifiZuhal Topal'la Sofrada kazananı cuma akşamı belli oldu. Haftanın son günü yarışan Yonca Hanım'ın yemeklerinin tadına bakan kayınvalideler, yaptıkları puanlama ile 7 Şubat Zuhal Topal'la Sofrada kazananını belirledi. Bir hafta boyunca gelinlerin yemek konusunda hünerlerini gösterdiği Zuhal Topal'la Sofrada yarışmasında en fazla oyu alan bir isim para ödülünü kazandı. Peki, Zuhal Topal'la Sofrada birincisi kim oldu? İşte, 3-7 Şubat haftası Zuhal Topal'la Sofrada birincisi ve haftanın puan durumu.
#Zauhal Topalla Sofrada BirincisiYufkalı tariflere bir yenisini eklemeye ne dersiniz. Hazır yufka, kıymalı iç harçla buluşuyor, domates salçalı sosla sunuma hazırlanıyor. Peki, yufkalı rulo köfte nasıl yapılır, gerekli malzemeler hangileri? İşte, yufkalı rulo köftenin tarifi
#Yufkalı Rulo KöfteOrta Doğu ve Balkan ülkelerinde sık sık yapılan musakka en sevilen sebze yemeklerinden biri. Musakkanın her hali çok seviliyor; patlıcan musakka, kabak musakka, karnabahar musakka ve patates musakka... İşte, sunumuyla fark yaratmak isteyenler için patatesli porsiyon musakka tarifi...
#MusakkaKanepe, davet sofralarının en sevilen ve pratik lezzetlerinden biri. İster tatlı isterseniz de tuzlu olarak hazırlayacağınız kanepeleri, arkadaş toplantıları, yılbaşı sofrası veya doğum günlerinde misafirlerinize sunabilirsiniz. İşte, pratik kanepe tarifleri
#Kanepe