Kızarmış patates, köfte, makarna… Bu üçünün ortak noktası nedir? Doğru cevap: Hepsi de ketçapla çok iyi gider. Peki ketçabınızı marketten almak yerine evinizde yapıp gönül rahatlığıyla tüketmeye ne dersiniz? “Çok iyi olur” diyenler için tarifimiz aşağıda. Yalnız bu ketçabı çok büyük miktarlarda yapmamaya dikkat edin zira içinde koruyucu katkı maddesi olmadığından kısa sürede bozulabilir. İşte evde market tadında ketçap yapılışı…
#EvdehayatAkşam yemeği için henüz ne yapacaklarını bulamamış olanlar için enfes bir ikilimiz var: Sebzeli köfte şiş ve zerdeçallı bademli pilav. Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal ile renklenen pilav, sebzeli köfte şiş ile sunuma hazırlanıyor, tadına doyum olmuyor. Peki, sebzeli köfte şiş ve zerdeçallı bademli pilav nasıl yapılır?
#Sebzeli Köfte ŞişHürriyet yemek yazarı Refika Birgül, bu haftaki köşesinde yarın Babalar Günü ve önümüzdeki hafta Ramazan Bayramı için özel sofralar hazırlamak isteyenlere üç leziz öneri sundu. Birgül'ün tavuklu ve etli tariflerini okumak bile ağız sulandırmaya yetiyor. İşte Refika'nın Mutfağı'ndan her zevke göre ayrı tadına doyulmaz tarifler...
#Refika Birgül5 yıldır birlikte yaşadığı kadını, iki küçük çocuğunun gözü önünde 47 kez bıçaklayan nikâhsız eş teslim oldu. Evde sürekli şiddet uygulayan sabıkalı adam önce, “Köfte pişirmedi kendimi kaybettim” dedi, ardından ifade değiştirip “Aldattığından şüphelendim” iddiasında bulundu.
İstanbul Balat2ta 2 aylık hamile olduğu öğrenilen Mahmure K., nikahsız yaşadığı eşi tarafından çocuklarının gözü önünde hunharca katledildi. Saat 00.30 sıralarında gerçekleşen cinayet edinilen bilgiye göre şöyle gelişti: 31 yaşındaki Zülfikar B., 2 aylık hamile olan 19 yaşında ki Mahmure K.’yi 47 yerinden bıçaklayarak öldürdü. K.’nin darbeyi en fazla göğüs ve boğaz bölgesinden aldığı belirtildi. Zülfikar B.'nin karısını bıçaklamadan önce de sopayla dövdüğü iddia edildi.
Elif Şafak, Türk edebiyatının en parlak yıldızlarından biri. Her romanı yüz binleri aşan sayıda satıyor. Bizim gibi çok az kitap okuyan bir toplumda bu başarıyı gösteren yazar sayısı bir elin beş parmağı kadar bile değil. Şafak, aynı zamanda bir anne. Yaşamını iki çocuğuna, kitaplarına ve tabii ki eşine adamış. Birçok kitabında yemek tarifleri, yemek üzerine konuşmalar uçuşup gidiyor. Ama mutfakla arası pek iyi değil. Yani teorisi kuvvetli, pratiği oldukça zayıf.
Potasyum deposu patatesi çoğumuz çok seviyoruz ama bir o kadar da patates tüketmekten korkuyoruz. Patatesin tüketme şekli sağlığımıza etkisini önemli ölçüde değiştiriyor çünkü zararlı olan patatesin kendisi değil içine ilave edilen şeyler ve pişirilme şekli… Peki sağlıklı patates tüketimi nasıl olmalı? Patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürmek için neler yapılabilir?
#PatatesPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#PatatesYeni şarkısı ‘Nanik’ geçen günlerde çıktı. Şarkıyla birlikte rasta saçları, zenne oynattığı klibiyle magazin gündemine oturdu, “Styling’i, konsepti, şarkının gücü içimdeki ‘Unutmayın ki bana hiçbir şey olmaz’ kadınını ayaklandırdı sanırım” diyor. Şarkısı her yerde çalarken bikinili pozları da bir o kadar konuşuluyor: “Aynı muhabir 2024’te cillop gibi çekince kıyamet koptu. Niye? Çünkü selülitler yok, çünkü bikinili Gülben şahane, hem de 12 yıl sonra...” Gülben Ergen’e soracak çok soru var; müzikten aşka, çocuklarından hayatına uzanıyoruz: “Yerdeki taşın içinden fışkıran çiçeğe benzerim...”
#Gülben ErgenEt ve deniz ürünlerini aynı tabakta birleştiren ‘surf&turf’ özellikle yazlık yerlerdeki mekânların talep gören gözde sunumlarından. Şef Buse Doğrular Dövenci, bize bu tarifin burger versiyonunu market raflarında kolaylıkla bulabileceğimiz Metro markalı ürünlerle hazırladı. Evde denemek için vakit kaybetmeyin.
#MetroGeçen hafta size Maçakızı’ndaki Med Bodrum festivalinden bahsettim. Sanat, müzik, sürdürülebilirlik ve gastronomi festivalin konu başlıklarıydı. Bu haftaki yazım sadece bu etkinliğin gastronomi kısmı üzerine. Dünyaca ünlü konuk şeflerin elinden tattığım lezzetlerin arasında olağanüstü bir yumurta da vardı, fermente yerelması mantı da…
#Vedat MilorBahar, yani piknik mevsimi geldi. Açık havanın tadını evde özenle hazırladığımız yiyeceklerle dolu bir piknik sepetiyle çıkarmanın keyfi bir başka. Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan hem pratik tarifler aldık, hem de sepet hazırlarken dikkat etmemiz gereken detayları dinledik.
#GİZEM DİNÇBAŞAnne köftesi, karnıyarık, kıymalı börek, kıymalı sebze yemekleri, dolma, lahmacun, burger gibi hem bizim mutfağımızın hem de dünyanın favorilerini bitki temelli bir harçla hazırlayabilirsiniz. Evde yapmaya veya dışarıdan söylemeye çok alıştığımız üç sevilen yemekle başlayalım…
#Ceyda Artun