Parkinson Hastalığı ilk kez 1817 yılında James Parkinson isimli bir İngiliz doktor tarafından tanımlanmıştır. Parkinson hastalarının büyük çoğunluğu, genelde ileri yaşlarda başlayan ve ailesel olmayan ‘sporadik’ denilen gruptalar. Küçük yaşta başlamış olan hastalığın genetik olma olasılığı daha yüksektir. Peki, parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığı belirtileri neler?
#Parkinson Hastalığı NedirTürk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, her 6 kişiden birinin inme ile karşılaşabileceğini belirterek, inme merkezlerinin hızlı müdahale ve inmenin etkilerini azaltmada çok kritik bir rol oynadığını vurguladı. 2018’de Türkiye’de yaklaşık 40 bin kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğinin altını çizen Öztürk inmenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizdi.
#ANKARAGenellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, kaslarda sertleşme, hareketlerde yavaşlama etkileri olan parkinson, Türkiye'de çok sayıda kişide görülüyor. Ailede bir ebeveyn veya kardeşte parkinson hastalığı varlığı, o kişide hastalık gelişme riskini yaklaşık iki kat arttırmaktadır. “Titrek felç” adıyla tanımlanan bu hastalık erkeklerde kadınlara oranlara daha sık rastlanır. Peki, parkinson nedir? Parkinson hastalığı belirtileri nelerdir?
#Parkinson Nedir?Parkinson hastalığı , genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Parkinson hastalığında siyah çekirdekteki hücrelerin azalması sonucunda dopamin eksikliği olmakta ve bu nedenle hastalığın belirtileri ortaya çıkmaktadır. İstirahat titremesi en sık rastlanılan, hasta ve hasta yakınları tarafından en önce fark edilen başlangıç belirtisidir. Pek, parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığının belirtileri neler?
#Parkinson Hastalığı NedirParkinson hastalığı nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından araştırılan ve merak edilen hastalıklar arasında yer almaya başladı. Beynin derin yapılarındaki gri cevher çekirdeklerinde dopamin eksikliği ile oluşan bozukluk parkinson hastalığına yol açıyor. İşte, parkinson hastalığı hakkında bilinmeyenler.
#Parkinson Hastalığı38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansKüçük bir şehirde yaşayan 67 yaşındaki Donald Dorff, hareket ve şiddet dolu kabuslarından kurtulma arzusuyla doktora giderken tıpta çığır açacak keşiflerin başlangıç noktası olacağından habersizdi.
#Uyku BozukluğuHer üç ila beş saniyede bir göz kırpıyoruz ve günlük görsel girdimizin yüzde 10'una varan inanılmaz bir miktarını göz kırpma nedeniyle kaybetmemize rağmen genellikle bunun farkına bile varmıyoruz. Temel olarak göz kırpmak birkaç pratik amaca hizmet ediyor: Kornea yüzeyini ıslatıp temizliyor ve gözü hızla yaklaşan nesnelerden refleks olarak koruyabiliyor. Bazı durumlarda ise göz kırpmada meydana gelen gözle görülür bir değişiklik sağlık sorunlarının habercisi olabiliyor. Peki göz kırpma sıkılığınızın değişmesi hangi sorunlara işaret ediyor?
#Göz Kırpma SıklığıParkinson vücudun hareketlerini düzenleyen sistem için gerekli olan dopamin hormonu üretiminin azalması sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle 60 yaş civarı ama bazı durumlarda 20 yaş altında bile görülüyor. Öldürücü olmayan fakat zaman içinde hayat kalitesini düşüren parkinson’un belirtileri arasında titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, yüzde donuklaşma ve kısık sesle konuşma var. Geride bıraktığımız 11 Nisan Dünya Parkinson Günü vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar hastalığı anlattı.
#ParkinsonSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#Sağlıkİnme dünyada en sık görülen nörolojik hastalıklar arasında yer alıyor. Son zamanlarda her yıl 17 milyon kişinin inme geçirdiği; 35 bin kişinin de inmeye bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği biliniyor. Ancak inmenin erken dönemde müdahale edildiğinde tedavi edilen bir hastalık olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanlı Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım,” İlaç ve fizik tedavi yöntemleriyle inmenin getirdiği felçle başa çıkılabiliyor” dedi.
#İnme“Hayat bu, bir bakarsın her şey bir anda son bulur. Hayat bu, son dediğin anda her şey yeniden can bulur” demiş Şems-i Tebrizi...Umutsuz, ümitsiz, vazgeçilmiş ve pes edilmiş her durumda aklıma gelir bu söz...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhÜrik asit hiperürsemi tıpta çok karşılaşılan bir kavramdır. İnsanların sağlığı açısından ürik asit hiperürsemi değerleri çok önemlidir. Peki ürik asit hiperürsemi nedir? Ürik asit hiperürsemi değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere ürik asit hiperürsemi hakkında merak edilenleri inceledik.
#Ürik Asit Hiperürsemi NedirKolesterol, yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli olan yağımsı bir maddedir. Beyin, kalp, sinir, bağırsak bölümü, karaciğer ve kaslarda yaygın şekilde bulunur. İki ayrı çeşittirler. Bunlar LDL ve HDL olarak iki kısma ayrılır. LDL kolesterol nedir, değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri nelerdir, sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#SağlıkYaşları henüz 6 ve 2 olan iki kardeşlerin 'çocuk demansı' ya da 'çocukluk bunaması' olarak da bilinen Batten hastalığı teşhisi alması ABD'li ailenin hayatını kabusa çevirdi. Sayılı günleri kalan kardeşlerin yaşam kalitesinin artması için yakın zamanda bir ameliyat olacağı öğrenilirken anne baba yaşadıkları süreci ABD medyasına anlattı...
#Batten HastalığıEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, enfekte kenenin insanları ısırması ile ortaya çıkan bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olan Lyme’a yönelik bilgi verdi. Prof. Dr. Turhan, “Pek çok hastalıkla karıştırıldığı için teşhisi zordur. Türkiye’de muzdarip 7 ila 10 milyon kişi bulunduğu tahmin ediliyor. Dünya üzerinde 350 civarı hastalığı taklit edebilen Lyme hastalığı taşıyan kişileri teşhis etme konusunda zorluyor” dedi.
#Vedat TurhanDün 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ydü. Tüm dünyada 10 milyonun üzerinde, Türkiye’de ise yaklaşık 150 bin Parkinson hastası olduğu düşünülüyor. Hastalığın erken belirtileri ise tek kolda ve çenede titremenin yanı sıra, COVID-19’da da sıkça yaşanan koku kaybı.
#Dünya Parkinson GünüHenüz 12 yaşındayken Parkinson'a yakalanan Enes Kaycı, hastalığı nedeniyle 21 yıldır hayatla mücadele içindeydi. Titreme, denge problemi ve vücut kasılmaları nedeniyle mesleği olan öğretmenliği yarıda bırakan Kaycı, 33 yaşında tedavi olma kararı aldı. Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alı Zırh tarafından lokal anesteziyle ‘beyin pili’ ameliyatına giren Kaycı ameliyat olduğu sırada, bir taraftan ellerini rahatça hareket ettirebilmenin mutluluğunu yaşarken bir taraftan da şarkılar söyledi.
#İSTANBULBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#Sağlık