Aniden ortaya çıkan, zaman zaman kendini tekrarlayan endişe, korku, sıkıntı gibi duyguları içinde bulunduran panik atak nöbetleri can sıkıcı olabiliyor. Panik atak rahatsızlığının altında yatan nedenleri ve tedavisini merak eden vatandaşlar da konu hakkında bilgi almak için araştırma yapıyor. Peki, panik atak nedir? Panik atak belirtileri neler? Panik atak nasıl geçer?
#Panik Atak Nedir?Kimi uykusundan “Deprem olacak” diye uyandı, deprem fobisi geliştirdiğini düşünürken uçağa, metroya binemez oldu. Kimi duyduğu tıkırtılar nedeniyle önce evde, sonra odada yalnız kalamaz hale geldi. Kaygı bozukluğu, panik atak, panik bozukluğu… Son yıllarda daha çok duyduğumuz bu rahatsızlıkları yaşayanlarla ve uzmanlarla konuşmuştuk. Üzerine geçen pazar Taksim’deki patlamayla sarsıldık. Uzmanları yeniden aradık, “Bu tür olaylardan sonra bu rahatsızlıkları yaşayanları nasıl teskin etmeliyiz” diye sorduk.
#Panik AtakPanik atak ruh bilim terimi olarak bir kişide aniden beliren belirli bir duruma bağlı olarak oluşan bireyin fiziksel varlığını da etkileyebilen büyük korku olarak tanımlanmaktadır. Panik atak hastalığı bir kriz eşliğinde kendini göstermektedir. Kişinin sadece ruhsal durumu değil biyolojik yapısı da bu hastalığa etken olmaktadır. Nefes darlığı, çarpıntı, titreme, terleme ve soluk kesilmesi panik atak belirtileri arasındadır. Bu alanda uzman olan kişiler panik atağa iyi gelebilecek önerilerde bulunmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Panik AtakKaygının hayatımızda biyolojik anlamda önemli bir işlevi vardır. Aslına bakıldığında kaygı; tehlike veyahut tehdit durumunda ortaya çıkan bir alarm sistemidir. Kaygı bozuklukları altında stres bozukluğu, panik atak, fobi, sosyal kaygı, travma, obsesif kompulsif gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu teşhisler yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda görülen panik atak oldukça önemlidir. Peki, çocuklarda panik atak neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda panik atak nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.
#ÇocukSAMSUN'da Uzman Klinik Psikolog Mehmet Cem Yiğit, her bireyin hayatı boyunca karşılaşabileceği, neredeyse en sık rastlanılan psikolojik problemlerden birisinin panik atak olduğunu belirterek, "Bu problem bireylerin hayatını ciddi ölçüde etkilemektedir. Öyle ki zaman içinde farklılaşan ve ilerleyen bu rahatsızlık sebebiyle, bireyler sosyal yaşamdan neredeyse soyutlanacak duruma gelmektedirler" dedi.
#Uzman Klinik Psikolog Mehmet Cem YiğitKoronavirüsün ve yaşanan depremlerin vatandaşta panik atak ve kaygı bozukluğunu tetiklediğini söyleyen, Psikiyatri Uzmanı Dr. Özcan Kılıç Kafalı, bu sorunla karşılaşanlara önerilerde bulundu. Kafalı, “Panik atak sürecinin yönetilmesinde temel adım kişinin durumu fark etmesidir. Stres yönetimini kolaylaştıracak yoga, nefes egzersizleri gibi uygulamalar da kaygı düzeyini azaltabilir” dedi.
#Psikiyatri Uzmanı Dr. Özcan Kılıç KafalıPanik atak hastalarında ‘ya bayılırsam’ korkusu oldukça sık görülür. Kişiler bu korku esnasında bir yere tutunur ya da aniden yere oturabilir. Bu hissi sıkça yaşayan kişiler hayatlarını oldukça kısıtlayarak sokağa çıkamaz hale gelebilir. Peki, panik atak anında yaşanan bayılacak gibi olma hissi nasıl geçer? Psikolog Merve Savaşkan, konuyla ilgili önemli bilgiler ve tavsiyeler verdi.
#Panik Atak BelirtileriEndişe veya yoğun korku dalgalanması olan panik atak; çarpıntı, terleme, boğulma hissinin eşlik ettiği, beklenmedik bir anda gerçekleşen ve size kendinizi çaresiz hissettiren bir durumdur. Panik atak durumunda beden ve zihin kontrolünü kaybetme korkusunun yaşandığını ve genellikle kalp krizi geçirildiği veya ölündüğünün düşünüldüğünü belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Toplumda her 75 kişiden birinde panik atak görülür. Kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık iki kat daha fazla görülüyor. Başlangıç yaşı genellikle 20'li yaşlar olsa da yaşamın her döneminde görülebilir” açıklamasında bulundu.
#Panik AtakGeceleri uykunuzdan aniden yoğun kaygı ve korkuyla uyanıyor, kalbinizin çarptığını hissedip kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız “nokturnal” özellikli panik atağınız olabilir. Uykuda gelen ve kişiyi uyandıran nokturnal panik atak, kişilerin uyku kalitesini bozarken aynı zamanda ölüm korkusu ile yaşamalarına neden oluyor.
#Panik BozukluğuGünümüzde giderek artan kaygı ve stres panik atak gelişimine zemin hazırlıyor. İnsanların yaklaşık onda biri hayatları boyunca en az bir kez panik atak geçiriyor. Bunların önemli bir kısmında panik ataklar tekrarlıyor ve kişi panik atak geçirmekten korktuğu için hayatı oldukça zorlaşıyor.