Paylaş
Panik atağı sıkıntılı hatta çok sıkıntılı bir kaygıdan ayıran en önemli ayraç; gerçek bir fiziksel tehlike algısı, atağın tekrarlayacağı beklentisidir. İlki yani tehilike algısı gerçekleşmez iken ikincisi sıklıkla olur ve beklediğimiz, bekledikçe çağırdığımız atak gelir. Nihayetinde atak yaşamamak üzere kaçınma davranışları edinmeye başlarız ve yaşam alanlarını küçültmeye başlar.
Panik atağın üç temel özelliği vardır.
Panik atağın en yaygın belirtileri şunlardır
Panik atak tanısı bu belirtilerin 4 ya da daha fazlası olduğunda konur.
İlk atak nerede olduysa kişi artık o ortamlarda bulunmaktan korkmaya başlar. Örneğin; atağa toplu taşıma araçlarından birinde yakalandıysa artık otobüse, vapura, dolmuşa binemez olur. Evde yalnız olduğunda yaşamışsa yalnız kaldığında yoğun bir endişe hisseder bu durumda atağı tetikler.
İç sıkıntısı, korku, nefes almakta güçlük, çarpıntı, terleme, nefes darlığı gibi bedensel belirtilerin, kötü bir hastalığın belirtileri olarak değerlendirilmesi ve “kalp krizi geçiriyorum, öleceğim”, “çıldırıyorum”, “felç olacağım” şeklinde yanlış yorumlanması ile hastanelerin acil servisleri sık sık ziyaret edilir. Atak sıklıkla dakikalar içinde hızla doruğa ulaşır daha sonra inişe geçer. Bir daha böyle bir duygu yaşamamak için kaçınma davranışları başlar hayat kalitesi ve işlevselliği bozulur.
Boşanma, iş kaybı, yakınların vefatı, kişiler arasındaki yoğun çatışmalar gibi stresör durumlar panik atak tetikleyebileceği gibi, tespit edilen bir tetikleyici olmaksızın başlayan ataklarda vardır
Psikolog Deniz Sevinç
Paylaş