Özel bir üniversitede hukuk okuyan disleksili öğrenci, bir günde 9 sınava girmek zorunda bırakılınca stresten bayılıp hastaneye kaldırıldı. Öğrenci, son sınıfta olmasına rağmen okulla ilişiğini kesen üniversiteye karşı hukuk savaşı başlattı.
#Disleksili“Dahilerin hastalığı” olarak nitelendirilen disleksili çocuklarla ilgili 3 Temmuz’da yayınlanan yazımın ardından ailelerden şikâyet yağıyor. Kocaeli’nde yaşayan bir anne de disleksili ortaokul öğrencisi oğlu için hukuk mücadelesi veriyor. Anne, mevzuata rağmen destek eğitim sınıfı açmayan, derse geç kaldığı için okul kapısında bekleten okul müdürü ve öğretmeni avukatı Burcu Akar Muratoğlu aracılığıyla önce savcılığa ardından TİHEK’e şikâyet etti.
#Dahilerin HastalığıDisleksi, özgül öğrenme güçlüğü çeken çocuklar/bireyler için kullanılıyor. Bir hastalık değil. Zekâyla da ilgisi yok. Normal ve normalin üzerinde zekâya sahipler. Ankara’da özel bir üniversitede hukuk eğitimi görürken, disleksi olmasına rağmen bir günde 9 sınava girmek zorunda bırakılan hukuk öğrencisinin avukatı Burcu Akar Muratoğlu, bana ulaştı. Türkiye’de bu alanda çalışan sayılı avukatlardan Muratoğlu ile bu çocukların sorunlarını ve haklarını konuştum.
#Disleksiİlkokul birinci sınıftan itibaren teşhis edilebilen özgül öğrenme güçlüğü, çocuğun akademik başarısını ve geleceğini etkileyebiliyor. Özgül öğrenme güçlüğünün çocuğun elinde olan bir isteksizlik ve reddetme durumu olmadığını vurgulayan uzmanlar, çocuğu suçlayıcı yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Özgül öğrenme güçlüğüne erken müdahalenin önemine işaret eden uzmanlar, tedavinin aksatılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.
#Özgül Öğrenme GüçlüğüBakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 12 Ekim Pazartesi gününden itibaren okul öncesi eğitimde, hafta içi tüm günlerde yüz yüze eğitimi başlatacak MEB, farklı gelişim gösteren ve özel eğitime ihtiyaç duyan okul öncesi eğitim çağındaki çocuklara yeni içerikler sunmaya devam ediyor.
#MEBMİLLİ Eğitim Bakanlığı’nca, özgül öğrenme güçlüğü olan ya da olma riski taşıyan okul öncesi eğitim kapsamındaki çocukların gelişim alanlarını destekleyecek bireysel ve grup etkinliklerinden oluşan "Eğlenmece Öğrenmece Kutusu" adlı bir eğitim seti hazırlandı. Bakan Ziya Selçuk, "Hazırladığımız eğitim seti, öğretmenlerimizin çocuklarımızla olan iletişimlerini güçlendirecek, eğlencenin sıcaklığıyla öğrenme süreçlerini kolaylaştıracak" dedi.
#Özel EğitimUşak'ta beden eğitimi dersinde basketbol oynarken fenalaşan 7'nci sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Mustafa Kul, götürüldüğü hastanede yaşamını yitirdi. Mustafa Kul'un özgül öğrenme güçlüğü nedeniyle kaynaştırma öğrencisi olduğu belirtildi. Öğrencinin 7 yaşına kadar kalp rahatsızlığı bulunduğu öğrenildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce olaya ilişkin inceleme başlatıldı.
#UşakYüksekova'da öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerle ilgilenerek derslerindeki başarılarının artmasını sağlayan matematik öğretmeni Bedirhan Kurt, iki öğrencisinin Türkiye genelinde düzenlenen Deneyap Teknoloji Atölyesi Şampiyonası'nda finale yükselmelerini sağladı.
#ÖğretmenKimi zaman ailelerin merakı kimi zaman ise uzman gereksinimi dolayısı ile çocuklara zeka testi yapılır. Peki, zeka testi süreci nasıl gerçekleşir, çocuğun zekası nasıl ölçülür, sonuçlar nasıl hesaplanır? Bu konu hakkında ailelerin merakını Pedagog Elif İpek verdiği bilgilerle gideriyor.
#Sağlıkİkinci dönem için ders zili 5 Şubat’ta çalıyor. Öğrenciler ve öğretmenler iki haftalık tatilin ardından yeniden ders başı yapacak. Ancak okula dönüş bazıları için zor olabiliyor ve okul fobisi yaşayabiliyorlar. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Esra Aslan’a göre; çocuğun okula gitmek istememesinde okul kavramının yanlış anlatılması, ebeveyne bağlanma, öğrenme güçlüğü gibi birçok neden olabilir.
#İstanbul ÜniversitesiUzmanlar, okula yeni başlayan çocukların yazmada, resim yapmada sıkıntı yaşayabileceklerine dikkat çekerek çocukların kas gelişiminin omuzdan parmaklara doğru oluştuğunu ve ince motor becerilerinin gelişmesi için zamana ve ilgiye ihtiyaç duyduğunu söyledi.
#İzmirYarıyıl tatili geldi çattı. Binlerce çocuk karne aldı. Karne zamanlarında en sık yapılan yanlışların başında, çocuğun okul başarısını arkadaşları veya kardeşleri ile kıyaslamak geliyor. Bu durum çocuğu ileri götürmez, aksine onun hevesini azaltır. Bu nedenle anne-babanın söyleyeceği her söz çocuğu yüreklendirmeli ve ikinci dönem çocukta, derslerini düzeltme isteği uyandıracak şekilde olmalıdır. Karnesi kötü gelen çocuğa nasıl davranmamız gerektiğini Prof. Dr. Özgür Öner'e sorduk.
#Karne