Karnesi kötüyse üzerine gitmeyin

Yarıyıl tatili geldi çattı. Binlerce çocuk karne aldı. Karne zamanlarında en sık yapılan yanlışların başında, çocuğun okul başarısını arkadaşları veya kardeşleri ile kıyaslamak geliyor. Bu durum çocuğu ileri götürmez, aksine onun hevesini azaltır. Bu nedenle anne-babanın söyleyeceği her söz çocuğu yüreklendirmeli ve ikinci dönem çocukta, derslerini düzeltme isteği uyandıracak şekilde olmalıdır. Karnesi kötü gelen çocuğa nasıl davranmamız gerektiğini Prof. Dr. Özgür Öner'e sorduk.

Haberin Devamı

Karnesi kötüyse ne yapılmalı?
Notları düşük gelen çocuk ile ilgili olarak anne-baba mutlaka sorunun kaynağına odaklanmalı. Çünkü burada önemli olan ‘neden’dir, ‘sonuç’ değil! Bu sebeple çocuğu arkadaşlarıyla kıyaslamadan, sorunu çocuk özelinde düşünmek ve anlamlandırmak önem taşır. Soruna neden olan şeyler belirlenmeli… Derslere yeteri kadar çalışmama, çalışma ortamının kötülüğü, okulun yetersizliği veya çocuğun odaklanma sorunları gibi sebeplere dikkat edilmeli. Eğer çocuğun notlarının kötü gelmesinin kaynağına inilebilirse çözüm önerisi de kolayca ortaya çıkacaktır. Öğrencinin performansı kesinlikle bireysel değerlendirilmeli. Bunun için, çocuğun kendi gelişimi izlenmeli. Çocuk, sınıfın geneline göre çok başarılı olmayabilir, ancak eğer bir önceki yıla göre başarı kaydettiyse bu övülmeli ve çocuk ikinci dönem için yüreklendirilmeli.

Haberin Devamı

Karnesi kötüyse üzerine gitmeyin

Çocuğun okul başarısını arttırmak için önerileriniz neler?
Çocuğun tüm gelişimi, bütün akademik kazanımları, dersler arasında performans farklılıkları olup olmadığı, çalışma ortamı, çalışma alışkanlıkları, odaklanma durumu, okulun ve öğretmenlerin yaklaşımı göz önünde tutulmalı. Çalışmayı uzun dönemde arttırmanın en iyi yolu, çocuğun ufak başarılarının ve olumlu çabalarının desteklenmesi ile öğrenme isteğinin arttırılmasıdır.

Sözel veya sayısal dersleri kötüyse?
Eğer bir ders grubunda belirgin, uzun süreli ve diğer derslerdeki performansla uyumsuz bir başarı varsa, öğrencinin özgül öğrenme güçlüğü olup olmadığı incelenmelidir. Eğer böyle bir durum yoksa öğrenciden sevmediği derslerden de makul bir performans beklenmelidir. Sevdiği ve ilgilendiği alanda ilerlemesi için ise desteklenmeli ve öğrenme isteğinin, merak düzeyinin üst seviyede kalması için uğraşılmalı.

Peki, çocuklar yarıyıl tatilini nasıl geçirmeli?
Tatil güzeldir! Yarıyıl tatili kısa olduğu için, yaz tatili kadar öğrencilerin rahatlayabildiği bir dönem değildir. Okula ara verilmesinin sebebi, çocukların dinlenmesine fırsat verilmesidir. Bu nedenle, tatilde çocuğun dinlenmesine, zevk aldığı faaliyetlerle uğraşmasına, gezmesine, izin ve destek vermek gerekir. Eğer, yukarıda belirtildiği şekilde yapılan bir performans değerlendirmesi sonucunda çocuğun daha fazla çalışması veya akademik destek alması gerektiğine karar verilmişse, o zaman bu program uygulanmalıdır. Tatil programlarının çocuğun ikinci dönem için gerekli enerjiyi toplamasına izin verecek şekilde ayarlanması önemlidir. Kitap okuma, okul veya tatil dönemi fark etmeden her zaman desteklenmesi gereken bir faaliyettir.

Haberin Devamı

Karnesi kötüyse üzerine gitmeyin

YARIYIL TATİLİ İÇİN 5 ÖNERİ
• Bırakın çocuklar bol bol dinlensin, istedikleri şeyleri yapsın.
• Sinemaya, tiyatroya gitsin, oyun oynasın, gezsin.
• Bol bol kitap okusunlar. Kitap okumak onlara çok iyi gelecektir.
• Çeşitli etkinliklere gitsinler, sosyalleşebilecekleri ortamlarda bulunsunlar.
• Eğer mümkünse ailece bir geziye çıkmak, onları çok mutlu edecektir.

Yazarın Tüm Yazıları