Farkını gösterdi, Türkiye birincisi oldu

Güncelleme Tarihi:

Farkını gösterdi, Türkiye birincisi oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 11:12

Ankara’da bulunan Münevver Öztürk Ortaokulu 8’inci sınıf öğrencisi olan ve özgül öğrenme güçlüğü (disleksi) tanısına sahip Yusuf Efe Yıldırım, Çocuk Fitness Türkiye Şampiyonası’nda 1’inci olarak milli takıma seçildi.

Haberin Devamı

Rakiplerinden farklı olması Yusuf Efe’yi durdurmadı. Şimdi 27-30 Mayıs tarihlerinde Sırbistan’da düzenlenecek Çocuk Fitness Dünya Şampiyonası’na hazırlanıyor.

‘DOĞAÇLAMA YAPTIM’
Yusuf Efe Yıldırım, özgül öğrenme güçlüğüne (disleksi) rağmen pes etmeden çalıştı. Yarışmalara hazırlık sürecinde 85 kilodan 60 kiloya düştü. 2021’de İzmir’de düzenlenen Çocuk Fitness Türkiye Şampiyonası Milli Takım seçmelerinde koreografiyi unutmasına rağmen Türkiye 3’üncüsü oldu. Bu yıl aynı yarışmada yine koreografiyi unuttu ama bunu hakemlere belli etmeden gösteriye devam etti ve Türkiye 1’incisi olarak milli takıma seçildi. Şimdi Dünya Şampiyonası’na hazırlanan Yusuf Efe, Türkiye 1’inciliğini mutlulukla karşıladığını ama zaten beklediğini söyleyerek “Çok çalıştım, azmettim. Dünya Şampiyonasına da gerektiği gibi çok sıkı hazırlanıyorum. Orada da bir derece elde etmeyi umuyorum. Bir önceki yarışmada koreografiyi unutma konusunda deneyimli olduğum için bu sefer bunu belli etmedim, doğaçlama yaptım. Dünya Şampiyonası için artık unutma konusunda endişeli değilim. Her türlü telafi edebileceğimi düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘YUSUF, İLK DEFA ALKIŞLANDI’
Yarışma sonrasında duygusal anlar yaşayan anne Nur Yıldırım, Yusuf Efe’nin elde ettiği başarıdan dolayı hem çok mutlu hem de çok gururlu hissettiğini söyledi. Nur Yıldırım, yarışma öncesinde ve sonrasında yaşananları şöyle özetledi:
“Yusuf ilk defa alkışlandı. Akademik başarısını gösteremediği için hep ötelenen bir çocuk oldu. Biz bu özel durumunu hiçbir yarışmada paylaşmadık. Normal, sağlıklı çocuklarla yarıştı. Şimdi Yusuf Dünya Şampiyonası’na gidecek. Ben istedim ki bütün disleksi tanısına sahip çocuklara örnek olsun. Bu sebeple de elimden geleni yaptım.”

‘BU BÜYÜK BİR BAŞARI’
Yusuf Efe’nin babası Bülent Yıldırım, disleksiye sahip çocukların bir şeyleri başarmak için çok daha fazla çaba harcaması gerektiğini söyledi. Bülent Yıldırım, Yusuf’un başarısıyla ilgili “Spor, Yusuf’un hayatına çok şey kattı. Özgüveni arttı, arkadaşlarıyla ilişkileri düzeldi. Gerçekten Yusuf için bu büyük bir başarı. Çünkü önceden hiçbir şeyi uzun süre sürdüremezdi, kararlılığı yoktu. Fakat bu süreçte Yusuf çok çalıştı, hiç bırakmadı. Hep azimle devam etti” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘ANTRENMANLARIMIZ HIZ KAZANDI’
Yusuf Efe’nin Fitness Antrenörü Gültekin Hoca ise Dünya Şampiyonası için antrenmanların hız kazandığını söyledi. Her ülkeden en iyilerin yer alacağı yarışmada Yusuf’un 14-15 yaş kategorisinde yarışacağını dile getiren Gültekin Hoca, Yusuf Efe’nin Türkiye Şampiyonası’nda koreografisini unutmaması için yaptıklarını şöyle anlattı:
“Yusuf ile 1 yıldır birlikte çalışıyoruz. Bu yarışmada koreografisini unutmasın diye gece geç saatlere kadar Yusuf ile sohbet ettik. Unutsan bile orada o an bir şeyler yap dedim. Bununla birlikte geceleri uyumadan önce yarışmadaki koreografi müziğini dinlettik. Gözleri kapalıyken yapacağı hareketleri müzikle birlikte kafasında canlandırmasını istedim. Her gece bununla uyudu. Yine de bu yarışmada hareketleri unuttu ama kendi koreografisinden daha güzel hareketler yaptı.”

Haberin Devamı

‘ALTERNATİF HAREKETLER HAZIRLADIK’
Yusuf Efe’nin Cimnastik Antrenörü Yavuz Hamzaoğlu, Yusuf Efe’nin çok özel bir çocuk olduğunu ve haftanın 5-6 günü çalışarak Dünya Şampiyonası’na hazırlandıklarını anlattı. Hamzaoğlu, Yusuf Efe’nin koreografisini yine unutmaması için alternatif hareketleri ona sürekli tekrar ettirdiklerini söyleyerek “Şimdi daha yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Bununla birlikte psikolojisini de Dünya Şampiyonası’na hazırlıyoruz. Yurt dışındaki çalışmaları Yusuf’a izletiyor ve rakiplerinin neler yapabileceğini görmesini sağlıyoruz” dedi.

DİSLEKSİ NEDİR?
Disleksi, özel öğrenme bozukluğu olarak da bilinen bir çeşit öğrenme bozukluğu. Farklı bireyleri farklı derecelerde etkileyen bu güçlük; kelimeleri hecelemede zorlanma, hızlı okumada zorlanma, kelimeleri yazmada zorlanma ya da yanlış telaffuz etme şeklinde kendini gösterir. Disleksili bireylerde dikkat bozukluğu, gelişimsel dil bozuklukları, disleksili olmayan bireylere nazaran daha fazla görülür.

BAKMADAN GEÇME!