Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’de makroekonomik göstergelerin oldukça iyi durumda olduğunu dile getirerek “Borçlarla ilgili spesifik bir sorun yok. Biz rakamlardan bahsedildiği zaman çok rahatız. Türkiye borçlulukta gayet parlak bir performansa sahip” diye konuştu.
#YazarHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin borçlanma bakımından diğer yükselen piyasa ekonomileri ve dünya ortalamasından daha iyi durumda olduğunu belirterek, "Her şeyi hesaba kattığımızda, Türkiye kamu, hanehalkı ya da özel sektör borçları noktasında spesifik hiçbir sorunla karşı karşıya değildir." dedi. Bakan Albayrak, "İhtiyaç halinde bankalara desteğe hazırız" dedi.
#Berat AlbayrakEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Şu an piyasalar 8 Haziran sabahını net bir şekilde görmeye başladı. Nasıl görüyor piyasalar. Siz zannediyor musunuz ki Türkiye'de anketi partiler yaptırıyor. Uluslararası tüm ekonomi kuruluşları, Almanya'nın en ünlü bankası, bunları gördüğüm için söylüyorum. Bunlar çok hızlı bir şekilde anketler yaptırıyor. Türk ekonomisi ile ilgili bilgiye önden sahip olmak, ona göre adımlar atmak için. Önden bilgilere sahip oldular, piyasalar rahatlamaya başladı ve piyasalar bundan sonra daha da rahatlayacaktır" dedi.
#PiyasaDestek Menkul Değerler Finansal Analist i Adnan Çeçken, küresel ekonomideki büyüme endişeleri, petrol fiyatlarındaki gerileme ve Euro ekonomilerinin karşılaştığı deflasyon ve resesyon riski ile geçirdiğimiz 2014 yılının son aylarında, bir dönem piyasaları oldukça meşgul eden Yunanistan ve Euro krizinin tekrar patlak verdiğini söyledi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye ekonomisinde aşırı ısınma yaşanmadığını, büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, “Son günlerdeki kur hareketleri reel faktörlerden kaynaklanmıyor. Önümüzdeki bir yıl içerisinde Türk Lirası yeniden değer kazanacak” dedi.
Yeni bir krizle karşılaşmak istemeyen G-20 ülkeleri, ekonomilerin sıkı denetim altında tutulmasına karar verdi. Başta küresel ekonomiyi etkileme gücüne sahip G-7 ülkeleri olmak üzere, ekonomik göstergeler IMF’nin belirlediği ölçülere göre denetlenecek.
PARASI döviz olmayan birçok ülkede olduğu gibi Türkiye de uzun yıllar enflasyonu önleyemedi. Çünkü enflasyon bir kısır döngü üzerinde hareket ediyordu. "Sebep ile sonuç" sürekli yer değiştirip, birbirini besliyordu. Nitekim 1980 öncesinde gelişmiş ülkelerde dahi "fiyat-ücret" sarmalı yüzünden enflasyon yüzde 20’leri bulmuştu.