Bu sefer bir hikâyeler diyarına, bambaşka bir atmosfere, toprağın yapabileceklerini görmeye ve bir meyvenin evrilişine doğru yolculuğa çıkarıyorum sizi... Rotamız Tekirdağ! Sıcacık insanları, bozulmamış doğası, içinde güneşi saklayan ayçiçekleri ve morun en güzel tonunda lavanta tarlalarıyla güzel bir hafta sonu için kalabalıktan uzakta harika bir köşe…
#Tekirdağ“Dört tane tenekenin üzerine bir tatta koyduk... Bu bizim ilk ofisimizdi..” Marmara Grubu, 33’üncü yılını bir yemekle kutladı. Grubun kurucusu Hüseyin Kuru, yemekte duygusal bir konuşma yaptı... Bugün bir dev haline gelen şirketin temelinin nasıl atıldığını işte bu sözlerle anlattı.
Geçen hafta ekimizde bağbozumu rotalarında gezmiştik, bu hafta da bağlar arasında lezzetli bir tura çıkacağız. Yurtdışındaki örnekleriyle yarışan bağlarımız son yıllarda mutfaklarıyla da ön planda. Ünlü şeflerin yenilediği menüler, yerel malzemelerle birleşince damakta unutulmayacak tatlar bırakıyor.
#HürriyetKöfte kırmızı çizgimiz. Her evin kendi ‘anne köftesi’ tarifi olmasının dışında esnaf lokantasından sokak yemeklerine hayatımızın her yerinde. Yollarda olduğumuzda lezzetli bir köfte molası vermek gibisi yok. Gelin bu hafta Trakya ve Ege’de bir köfte turuna çıkalım.
#YazarAnkara istikametinden İstanbul’a doğru gelenlere: Aşçılar diyarı Mengen’e sapıp Müdür Lokantası’nda lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Bulgur çorbasının mutlaka tadına bakın. Yol üstündeki Yeniçağ’da yiyeceğiniz pidenin tadını da uzun süre unutamayacaksınız. Buranın patatesli ekmeği de çok ünlüdür. Bir-iki tane bagaja atmakta fayda var.
#İzmirGeçen hafta kuzey Ege kıyılarında dolaştım. Kalabalıklardan uzak yollarda manzaranın tadını çıkardım. Kaz Dağları’nın tepelerine saklanmış küçük lezzet duraklarında damağımı şenlendirdim. Yolculuk mevsimi başladı. Bu yazı size yol boyu nerede ne yiyeceğiniz konusunda rehberlik yapacak. Onun için sayfayı saklamanızı öneririm.
Bahar yolculuklarının tadına doyum olmaz. Bir yanda çiçeklenen, yapraklanan ağaçlar, diğer yanda boz toprakların yeşile boyanması, sarılı, beyazlı, morlu, kırmızılı çiçeklerin kendini göstermeye başlaması, kuşların sevinç çığlıkları, mis gibi toprak, taze ot, çiçek, ağaç kokan hava... Bahar, insanın içine yaşama sevinci doldurur. Size önerim, hafta sonlarında bulunduğunuz kentin yakın çevresine geziler yaparak, doğanın canlanmasını gözleyin.
59 plakalı arabalardan ve Harmoni FM’deki (93.3) reklamlardan belli. Artık köftenin kapsama alanındayız. Şehre yaklaştıkça yol kenarındaki reklam tabelaları sıklaşıyor, sıklaşıyor nihayet Tekirdağ’a vardığınızda, neredeyse tabeladan şehir görünmeyecek: Bazısı 1964, bazısı 1966’dan beri, bazısı yeni. Kimi 24 saat açık, kimi Digiturk’lü.
Genç yaşlı herkesin, ama en çok çocukların sevdiği köfte, temelde bayat ekmek ve kıyma ile yapılsa da, baharatların ve kıyma türünün değişimiyle farklı lezzetlere bürünür. Kimi kimyonsuz, kimi maydanozsuz ağzına koymaz, ızgarada pişmiş ekmek arası köftenin tadına doyulmaz. Türkiye’de pek çok ilin adıyla anılan köfte çeşitleri var. Tekirdağ, İnegöl, Adapazarı, İzmir köfte gibi.