OluÅŸturulma Tarihi: Mart 14, 2003 00:00
Köfte ve piyaz. Bu ikiliye kim hayır diyebilir? Peki köftenizi nasıl tercih edersiniz? Tekirdağ, Sultanahmet, Filibe, İnegöl? Ya da belki ıslama veya şiş köfte olarak! Evet, bildiniz bu hafta en iyiler listemizde köfteciler var. Gurmelerden oluşan jüri üyelerimiz, Türkiye'nin farklı şehirlerindeki köfteciler arasından en iyi 10 köfteciyi belirledi ve ortaya hepsi birbirinden özel ve farklı lezzetler sunan 10 adres çıktı. Anlaşılan köftecilerin pek çoğu ait olduğu ilin veya ilçenin ismiyle anılıyor. Peki, duvarlarını müşteri fotoğraflarının süslediği köfteci hangisi? Hangisi 100. yılını kutluyor? Şeref defterini valilerin, sanatçıların imzaladığı köfteci hangi ilde? Galatasaraylı futbolcuların vazgeçemediği köfteyi kim hazırlıyor? İşte en iyi 10 köfteci. Meşhur Filibe KöftecisiGazeteci ve tiyatrocuların mekánı Sirkeci'deki Meşhur Filibe Köftecisi’nin kuruluşu 100 yıl öncesine uzanıyor. 1893 yılında Mehmet Bey'in kurduğu köfteci daha sonra oğlu Ali, sonrasında ise onun oğlu Turgut tarafından işletilmiş. Turgut Saltuk'tan bu görevi kızı Münevver Erpak devralmış. Filibe Köftecisi, pazar hariç her gün 11.00-16.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Mönüde köfte, piyaz ve yoğurt tatlısı var. Bu üçüne ortalama 6 milyon 500 bin ödeniyor. Günde yaklaşık 200 kişinin geldiği Filibe'ye sanatçılar, gazeteciler ve tiyatrocular da sık sık uğruyor. Sirkeci, (0212) 519 39 76.KÖFTECİ ALİ BABAPaket yaptırıp yurtdışına götüren varKöfteci Ali Baba'nın Arnavutköy macerası 1982'de ufak bir dükkanla başlamış. Ömer Salih'in sahibi olduğu Ali Baba, 4 senedir yeni yerinde hizmet veriyor. 12.00'de başlayan servis, akşam 22.00'ye kadar devam ediyor. Her gün açık olan Ali Baba'nın evlere servisi var. Köftenin dışında ezogelin çorba, piyaz, çoban salatası, isteyenlere tavuk ve kemalpaşa tatlısı var. Köfte, piyaz, içecek ve tatlıya kişi başı ortalama 10 milyon ödeniyor. Yılmaz Erdoğan, Berna Yılmaz, Emel, Hıncal Uluç, Ekrem Bora, Perran Kutman ünlü müşterileri. Restoranın duvarları gelen ünlülerin fotoğraflarıyla süslü. Gelen her ünlünün fotoğrafını profesyonel bir fotoğrafçı çekiyor. Paket yaptırıp yurtdışına kötfe götürenlerin sayısı da bir hayli fazla. 1. Cadde 69 numara Arnavutköy; (0212) 265 36 12.TARİHİ SULTANAHMET KÖFTECİSİÖzel helva ve turşuyu mutlaka tadınMehmet Selacettin Tezçakın'ın 1920 yılında kurduğu Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nin başında bugün torunu Cihat Tezçakın var. Her gün 10.30-22.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Köftenin yanı sıra kuzu şiş, piyaz, helva, biber turşusu da var mönüsünde. Cihat Tezçakın özel olarak hazırlanan helva ve turşuda iddialı olduklarını ifade ediyor. Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nde köfte, piyaz ve tatlıya 7.5 milyon ödeniyor. Restoranın ayrıca 2 tane şeref defteri var. Bu defterlerde valilerin, sanatçıların ve bürokratların restoran hakkındaki düşünceleri yazıyor. Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nin evlere servisi yok ama paket servis yapıyorlar. Sultanahmet, (0212) 513 64 68.KÖFTECİ RAMİZKöfte yanında tereyağlı pide ve közlenmiş biberManisa'nın Akhisar İlçesi'ndeki Köfteci Ramiz, Ramiz ve Rasim Taşkınlar tarafından 1928 yılında açıldı. Bugün ikinci kuşaktan Birol, Birtan, Bircan, Birsen ve Bülent Taşkınlar, lokantalar zinciriyle Köfteci Ramiz'in 75 yıllık lezzetini sürdürüyor. Köfteci Ramiz'in spesiyalleri pideli Ramiz kebap, ızgara köfte, özel manda kaymağıyla sunulan tulumba tatlısı, şekerpare ve peynir tatlısı. Tereyağı gezdirilmiş pideyle birlikte közlenmiş biber eşliğinde sunulan köftenin yanı sıra kaşarlı köfte, bonfile ve
diyet yapanlar için özel kebap çeÅŸitleri de bulunuyor. Mevsim çorbaları 1 milyon 250 bin, Ramiz köfte porsiyonu 2 milyon 500 bin, tatlılar ise 1 milyon 500 bin lira. Üç ÅŸubesi bulunan Ramiz'in ağırladığı ünlüler arasında Recep Tayyip ErdoÄŸan, Filiz Akın, Perran Kutman, Can Ataklı yer alıyor. Akhisar Merkez, (0236) 412 20 02; Akhisar-Balıkesir Karayolu Åžube: (0236) 414 33 33, Alsancak Åžube, (0232) 422 52 32ÖZCANLAREtler kendi çiftliklerinden geliyorÖzcanlar Köftecisi,'Benim Adım TekirdaÄŸ Köftesi' sloganıyla Ä°smail Özcan tarafından 1953 yılında açıldı. Ä°smail Özcan, kardeÅŸleri Arif ve Mestan Özcan ile yola devam etti. Özcanlar Köftecisi'nin üç ÅŸubesi var. Özcanlar, TekirdaÄŸ'ın Muratlı Ä°lçesi, Yurtbekler Köyü'ndeki çiftliklerinde kendi etlerinin üretimini yapıyor. Günde ortalama 300 kilo et tüketen Özcanlar Köftecisi, Ä°stanbul'un çeÅŸitli semtlerindeki 8 lokantaya da köfte veriyor. Çorba, piyaz, köfte, tatlı ve ayrandan oluÅŸan bir yemeÄŸe 8 milyon 250 bin lira ödeniyor. 1. ÅŸube: TekirdaÄŸ, (0282) 261 29 76 2. ÅŸube: Eski Camii Geçidi TekirdaÄŸ, (0282) 260 16 33 3. ÅŸube: Maxi Shoping Center TekirdaÄŸ, (0282) 293 28 50.BEYTÄ°Galatasaraylı futbolcular gidiyorBeyti Et Lokantası, köfteleriyle jüri üyelerimizden iyi puan alan yerlerden biri oldu. Beyti kebabı, beyti usulü karışık ızgara gibi spesiyalleri olan Beyti, 1940'lı yıllarda Küçükçekmece'de açıldı, daha sonra bugünkü mekanına yani Florya'ya taşındı. Sahibi Beyti Güler. Beyti, pazartesi hariç her gün 11.30-24.30 arası hizmet veriyor. Evlere servis yapılmıyor ama gelip restorandan almak isteyenlere paket hazırlanıyor. Köftenin yanında garnitür olarak patates püresi ve pilav veriliyor. Köfte ve meÅŸrubata ödenecek miktar kiÅŸi başı ortalama 15 milyon. Kenan Evren, Galatasaraylı futbolcular ve birçok ünlü ÅŸarkıcı Beyti'nin müşterisi. Florya, (0212) 663 29 90.KÖFTECÄ° RECEP USTAYakın mesafeye servis varRecep Usta tarafından 1951 yılında açılan Çengelköy'deki Köfteci Recep Usta'yı 20 yıldır oÄŸlu Yavuz Güldiken iÅŸletiyor. Köfteci Recep Usta, her gün 11.00-19.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Köfte-piyazın yanı sıra kendi imalatı olan kadayıf ve kemalpaÅŸa gibi tatlılar da mönüsünde yer alıyor. Kötfe, piyaz, tatlı ve meÅŸrubattan oluÅŸan yemeÄŸe kiÅŸi başı ortalama 7 milyon 500 bin ödeniyor. Ahmet Mete Işıkara, Erdal Ä°nönü, Berna Yılmaz ünlü müdavimlerinden sadece birkaçı. Köfteci Recep Usta, yakın mesafedeki adreslere servis de yapıyor. Ä°stanbul, Çengelköy, (0216) 321 49 77.ÇİÇEK IZGARAPersonelin en yenisi 15 yıllıkÇiçek Izgara, 1963 yılında Hasan Hınçalan tarafından açıldı. 130 kiÅŸiye hizmet veren Çiçek Izgara, özellikle Ä°negöl köftesi ve kaÅŸarlı köftesiyle tanınıyor. Restoranda ÅŸiÅŸ, pirzola, tavuk ızgara çeÅŸitlerinin yanı sıra piyaz, salata ve kadayıf da bulunuyor. Mekanın önemli bir yanı ise çalışma saatleri. 11.00-16.00 ve 18.00-21.00 saatleri arasında hizmet veren mekanda aradaki boÅŸ zamanda temizlik ve akÅŸam hazırlığı yapılıyor. Çiçek Izgara'da çalışan 50 kiÅŸilik personelin en yenisi 15 yıllık. Yetkililerin meslek sırrı diyerek tarifini vermediÄŸi Ä°negöl köftesi ve ızgara çeÅŸitleri iki kasap tarafından hazırlanıyor. Bursa, (0 224) 221 65 26 - 221 12 88KÖFTECÄ° MUSTAFA90 yıldır aynı lezzetYolu Adapazarı'na düşenlerin, 'Nerede, ne yeriz?' diye sorduklarında, Adapazarlılar hemen kentle özdeÅŸleyen ıslama köfteyi önerir. Islama köfte yenilecek ilk akla gelen adreslerden biri ise Köfteci Mustafa'nın dükkanı. Åžimdi hayatta olmayan Mustafa SofuoÄŸlu Sakarya Caddesi'nde Yenicami yanındaki dükkanı 1912 yılında açmış. Mustafa SofuoÄŸlu, Bosna'dan göçmen olarak gelmiÅŸ. Dükkanı ÅŸu anda oÄŸlu Akif çalıştırıyor. Toplam 8 kiÅŸinin çalıştığı küçücük dükkanın bir ilginç yanı da, ıslama köfte ustası Yılmaz Kurtuldu'nun tam 46 yıldır burada çalışması. Çocukken çırak olarak Mustafa SofuoÄŸlu'nun yanına girmiÅŸ. GiriÅŸ o giriÅŸ. Ä°yi ıslama köftenin sırrı, yapımında kullanılan kıymanın özel olarak kesilen süt danası etinden yapılmış olması. Kullandığı özel baharatları ise sır gibi saklıyor. Sakarya, (0264) 277 98 93ÖZDOYUM KÖFTECÄ°SÄ°Köftelere baharat konmuyorNuri ErdoÄŸan’ın sahibi olduÄŸu Özdoyum Köftecisi'nin açılış tarihi 25 Ocak 1974. ÅžiÅŸ köfte, piyaz, ayran ve kabak tatlısından oluÅŸan mönüsüyle Özdoyum aynı anda 500 kiÅŸiye hizmet verebiliyor. Köftelere baharat veya baÅŸka bir karışım konmuyor. Dana eti veya kuzu etinden karıştırılarak yapılan ÅŸiÅŸler sadece tuzlanıp mangalda piÅŸirilerek servis ediliyor. Bir porsiyon ÅŸiÅŸ 3 milyon 250 bin, piyaz 2 milyon, ayran 1 milyon 250 bin, kabak tatlısı ise 2 milyon 500 bin. CHP Genel BaÅŸkanı Deniz Baykal, Ekrem Bora, Aykut Oray ve Yavuz Bingöl, Özdoyum'da köfte yiyen ünlüler arasında. Konyaaltı Beach Park bünyesinde de ÅŸubesi bulunuyor. Özdoyum Restaurant (Merkez), Eski Sanayi Sitesi, (0242) 346 19 33 Beach Park Özdoyum Restaurant (Åžube): (0242) 238 65 55.Gurmelerden oluÅŸan büyük jüri seçtiGusto dergisi yazarı, gurmeAhmet ÖrsOtelcilik kökenli iÅŸletmeciTayyar ZaimoÄŸluYemek kitabı yazarı ve gurmeEngin AkınYemek kültürü programı yapımcısıHülya EkÅŸigilAileden peynir üreticisi, gurmeAhmet GüzelyaÄŸdökenMimar, gurme, yazarAli Esad GökselÄ°ÅŸadamı, gurmeMustafa OÄŸuzGurme, Ankara'da Gurme maÄŸazası sahibiOÄŸul TürkkanÂ
button