Sevda, Ecrin, Gazi, Deniz, Nermin… Onların ve onlar gibi birçok gencin ortak noktası geçen yıl yaşanan depremden sonra pek çok şeyle birlikte gençliklerini de kaybetmeleri. Çoğu konteyner kentte yaşıyor. Spora, sanata ve sosyal imkânlara ulaşımı çok zorlu hale gelen gençlerle konuştuk; yaşadıklarını, isteklerini, özlemlerini dinledik.
#DepremGelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar, gelişim ve eğitim sürecimizi şekillendiren faktörleri her geçen gün daha da detaylı olarak gün ışığına çıkarıyor. Çağımızın en büyük keşiflerinden biri de bebeklerin henüz anne karnına düştükleri andan itibaren müthiş bir öğrenme potansiyeline sahip oldukları gerçeği.
#Çocukların Müzikle Gelişim SerüveniGeçtiğimiz haftalarda sosyal medyada çocuğunu okula taksiyle tek başına gönderen bir annenin videosu gündem oldu. Henüz ilkokul çağına bile gelmemiş bir çocuğun tek başına taksiyle okula gönderilmesine çoğu insan tepki gösterirken, çocuklara sorumluluk vermenin doğru olduğunu savunanlar da oldu. Peki, sorumluluk sahibi ve öz güveni yüksek çocuklar yetiştirmek için aileler ne yapmalı? Çocuğun kaldıramayacağı sorumlulukların altına sokulması ona nasıl zarar verir? Hem ebeveynlerle hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#Çocuk YetiştirmeKahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilimizi etkileyen deprem felaketi ülke genelinde herkesi etkiledi. On iki gündür evlerde depremin etkileriyle karşı karşıya kalan çocuklar, okulların açılmasıyla beraber depremle ilgili yaşantılarını farklı bir platforma taşıyacaklar, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla paylaşımlara başlayacaklar. Bu ortamda çocuklara nasıl yaklaşılmalı, neler konuşulmalı, deprem nasıl anlatılmalı?
#Konuk YazarGeçtiğimiz günlerde bir annenin ağlayan çocuğuna kızıp ağlaması için odaya göndermesi ve çocuğun verdiği tepkiyi videoya çekip sosyal medyadan paylaşması çok konuşuldu. Kimi anneye sinirlendi, çocuğa üzüldü, kimi bu taktiğin işe yaradığını düşünüp kendi çocuğuna uyguladı. Peki pek çok kişiye çok da yabancı olmayan bu davranış hakkında uzmanlar ne diyor?
#Çocuk2018’de yaşanan ve sadece ABD’yi değil tüm dünyayı dehşete düşüren olayda, California’da, kimileri karanlıkta yatağa zincirlenmiş bir halde bulunan ve aç bırakılan 13 çocuğu evlerinde esir tutan bir çift yakalanmıştı. Dünyanın ‘Turpin Kardeşler’ olarak tanıdığı talihsiz çocukların koruyucu aileleri tarafından da istismar edildiği ortaya çıktı.
#TurpinKan değil kalp bağları var onların... 3.5 yaşındaki gözleri görmeyen kızına kucak açan Selma Engin, tıpatıp kendi küçüklüğüne benzettiği 6 yaşındaki oğlunu tek başına büyüten Ateş Ateş, daha 2 aylıkken gözlerinin ta içine bakan kızını doğurmadığını unutan Ülkü Aydeniz, Merve onu bıraksa dahi ondan vazgeçmeyeceğini söyleyen D.G. ve zeytin gözlü mahcup oğlunu gururla anlatan Dilek Binbirçiçek... Biyolojik değil, kendi deyimleriyle ‘kalbiyolojik’ çocuklarıyla tanışma hikâyelerini anlattılar. Çocuklara mutlu bir yuva vermek ve gönülden bağlı olacakları çocuklarına kavuşmak isteyenler için de yaşadıklarını, deneyimlerini paylaştılar.
#GazetehaberleriYazın bitmesine sayılı günler kaldı. Hâlâ deniz, kum ve güneş üçlüsüne kavuşamadıysanız sizin için güzel bir liste hazırladık. Uzmanlarımıza "Türkiye'de denize girilecek en güzel Mavi Bayraklı plajlar hangileri?" diye sorduk. 4 bölgeden 14 ücretsiz plajı önerdiler...
#Mavi Bayraklı PlajBu yıl pandemi nedeniyle hem yüz yüze hem de uzaktan eğitimle derslerine devam eden 18 milyon öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen için yaz tatili başladı. Okul öncesinden lise son sınıfa kadar tüm öğrenciler zorlu bir yılı geride bıraktı ve 6 Eylül’de başlayacak yeni eğitim öğretim yılında arkadaşları ve öğretmenleriyle buluşacakları günü iple çekiyor.
#Arda ErgezYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilPandemi sürecinin devam etmesiyle birlikte çocukların okul süreçleri, alışkanlıkları, ailede kurulan düzen oldukça değişti. Bazı ebeveynler evden çalışmaktayken çocukların çoğunun da online eğitimle devam etmeleri ev içi yeni bir düzeni gerektirirken, evden çalışamayan ebeveynler için çocuklarının uzaktan eğitime devam etmesi onlar için farklı endişelere sebep olabilmektedir.
#Covid-19 Sürecinde EbeveynlikKoronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağına karşı 23 Nisan coşkusu bu yıl çok özeldi. Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği ve milli birliğin kenetlenmiş ruhunu temsil eden böylesi bir günde coşku balkonlardan taştı. 21.00’de tek yürek okunan İstiklal Marşı gözleri yaşartırken, akıllara ‘Böylesi sıkıntılı günlerden geçerken bu müthiş kutlamanın sırrı ne?’ sorusu geldi. İşte yanıtı.
#YAZARHemen her büyük sarsıntıdan sonra depreme nasıl hazırlanmak gerektiğiyle ilgili haberler çıkar. Hürriyet Pazar olarak biz de defalarca binamızı nasıl test ettirebileceğimizi, deprem çantasında neler olması gerektiğini, toplanma alanlarının durumunu sayfalarımıza taşıdık. Geçen hafta Elazığ, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki, 41 vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremden sonraki ilk yazıişleri toplantısında çalışma arkadaşlarımız arasında benzer konuları tekrar işlemekle ilgili tereddüdü olanlar vardı. Büyük bir çoğunluksa hâlâ pek çok kişinin depreme hazır olmadığını düşünüyordu. Bu durumda geriye yapılacak tek bir şey kalıyordu; insanlara sormak. İstanbul, Yalova, Gebze, Bartın, Bursa, Malatya, Elazığ, Adana ve Ankara’dan 100 kişiye depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını sorduk. Sonuç vahim; 43 kişinin evinin güvenli olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikri yok, 16 kişi güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya devam ediyor. 64’ünün deprem çantası yok. 39’u depremden sonra nereye gideceğini bilmiyor. Bu durumda yeniden bir depreme hazırlık rehberi hazırlamak şart oldu.
#DepremÖz güven, kendine güvenin ötesinde kişinin kendine olan saygısı ve kendine olan inancıdır. Kişinin güçlü özellikleriyle etrafındakilere faydalı olması ve güçsüz özelliklerinin ise farkında olup onları iyileştirmesidir. Kişinin empati yapabilme becerisi kazanmış olmasıdır. Öz güven kavramı; güvenin, değerliliğin, yeterliliğin, empatinin ve öz saygının bütünleşmiş halidir. Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, çocuklarda öz güven duygusunun gelişimini ve öz güvenli çocuk yetiştirmenin yollarını anlatıyor.
#Öz Güven- Bahar, mevsimlik tarım işçileri için ekmek uğruna çile dolu bir göç sürecinin başlangıcı demek...Önümüzdeki dört ay onlar için meyvenin, sebzenin hasat zamanına göre şehirden şehre savrularak geçecek. - Kamyon kasalarında dram dolu yolculuklar bekliyor onları. Sonrası ise suyun, gıdanın, sağlığın olmadığı işçi kampları, emek sömürüsü, okuldan alınan çocuklar...
#Gazetehaberleri