2024’ün ilk üç haftasında gişeye Türk filmleri damga vurdu. Şafak Sezer’in fenomen filmi Kolpaçino’nun 4. filmini ilk hafta 800 bine yakın, aşk filmi “3391 kilometre”yi de 500 bin seyirci izledi. Böylelikle 5 Aralık 2008’den bu yana aynı gün vizyona giren iki yerli film, ilk gününde 100 binden fazla seyirciye ilk kez ulaşmış oldu. 2023 ve 2022’deki toplam seyirci sayısı da bu yıl Türk filmlerinin de katkısı ile ikiye katlanmış durumda. “Sinema yeniden şahlandı” demek mümkün mü? Komedi filmlerinin gişeye etkisi ne? Hem oyuncu ve yapımcılara hem de sinema yazarlarına sordum.
#KolpaçinoBeyza Alkoç’un “3391 Kilometre” kitabı film oldu. Sosyal medya üzerinden tanışan iki gencin uzak mesafe ilişkisini anlatan filmin çekimleri İzmir, İstanbul ve Paris’te yapıldı. Başrollerini Derya Pınar Ak ile Ahmet Hakan Zavlak’ın üstlendiği projenin yönetmen koltuğunda ise Deniz Enyüksek oturdu. Geçen cuma vizyona giren filmi Beyza Alkoç ve Deniz Enyüksek’le konuştuk.
#3391 Kilometre2009’a sıkı başlayan Otto Santral beni ters köşeye yatırdı. Kimse gitmez diye iddia ettiğim Fisherspooner gecesine bin kişi katıldı. Epeydir sıkı bir şey yoktu, ondandır deseeem... Yok yok, çırpındıkça batıyorum... Santral’de bu gece Londra’nın meşhur Meat Horse Partisi var.
Telsim ihalesi öncesi fiyat beklentisinin yükselmesi ve gizli ortakla yaşadığı sorun Endeks Holding’i ihaleden çekilmeye yöneltti. Endeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Oral, ihale öncesi ortaklık için Avrupalı bir telekom şirketi ile görüştüklerini belirterek, ‘Ancak son dakikada bu şirket fiyat çok yükseliyor diyerek bizi yanlız bıraktı, biz de ihaleden çekildik’ dedi.
SALGIN teraziye benziyor. Kontrollü de olsa gevşeme başlayınca ekonomi canlanıyor, bir kefe ağır basıyor ama diğer kefe, yani vaka sayısı hemen artıyor. Bu bizde de böyle, Avrupa’da da öyle. Angela Merkel, “Mart sonuna kadar gevşetmeyelim. Dişimizi biraz daha sıkalım” dedi ama dinletemedi. Almanya’daki gazeteci dostumla konuşuyorum. Gevşeme ekonomiyi canlandırmış ama vaka sayıları artıyormuş. Mesela Avusturya da gevşetti ama orada da durum aynı. Avusturya Sağlık Bakanı mütemadiyen “Bir ayağım frende” diyor.
#YAZARElektrikli araçların sayısı her geçen gün artıyor; şarj istasyonlarına olan talep de haliyle artıyor. Bu anlamda pek çok kişi İstanbul'da Ankara'da ve diğer şehirlerde hangi noktalarda şarj istasyonu olduğunu merak ediyor; yolda kalmak istemiyor! İstanbul'da elektrikli araç şarj istasyonları nerede var? DMA şarj istasyonları nerde bulunuyor? İşte şube şube İstanbul elektrikli araç şarj istasyonları...
#İstanbul Elektrikli Araç Şarj İstasyonları‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariAynur Boldaz, henüz 19 yaşındayken Almanya’ya gelin geldi. Berlin’de tek tanıdığı kişi eşiyken, bir süre sonra o da bıraktı Aynur’u. Kızıyla bir başına kaldı. Ama yılmadı. Aldığı işsizlik parasıyla hem kızına baktı hem de kendini geliştirdi. Hastanede temizlik işi yaparak başladığı iş hayatında, bir tavsiye üzerine ‘Forever Clean’ı kurdu. Boldaz, bugün üç ülkede 470 kişinin patronu.
#Aynur BoldazKoç Topluluğu’nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç sıradışı bir profile sahip. Kendi deyişiyle ‘çaresiz bir hastalık’ olan koleksiyonculuğa tutkun. Kültür ve eğitim alanlarındaki çalışmalarıyla da önemli işlere imza atan Koç’un kişisel dünyasına göz atalım...
#Ömer Koç“Türkler göçebe millettir” denir ya, Cumhuriyet döneminin en büyük göçünü gerçekleştirmeye başladığımız tarihin üzerinden tam 50 yıl geçti. 1961’deki ilk ‘konuk Türk işçisi’nin ardından milyonlarca erkek ve kadın ‘acı vatan’a gitti. Başta hepsi 1-2 yıllığına diye niyetlendi ama çoğu geri dönmedi. Orada evlendiler, çocuk sahibi oldular, iş kurdular, yaşlandılar ve öldüler. En büyük zorluğu ‘Alamancı’ olarak anılan ilk nesil çekti. Ne Almanya’da Alman ne de Türkiye’de Türk olabildiler. Hep yabancı gibi yaşadılar. Ama onların çocukları ve torunları, bugün Alman toplumunda her alanda söz sahibi. Üçüncü nesil, kendini iki ülkenin ve kültürün karışımı olarak tanımlıyor. Aralarından dünyaca ünlü yönetmenler, yazarlar, oyuncular, sporcular, bilim insanları ve siyasetçiler çıkıyor
Kayı İnşaat, Litvanya’nın başkenti Vilnius’da Alman Ece Grubu’na ait 100 milyon Euro’luk 180 bin metrekare kapalı alana sahip Ozas Alışveriş Merkezi’ni tamamladı. “Baltıklar’ın en büyük alışveriş merkezi” konumundaki Ozas’ı Devlet Bakanı Zafer Çağlayan açtı. Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal, “Bu proje bizi Avrupa’ya taşıdı” dedi.
Son Dünya Ekonomik Forumu toplantısında kurulmasına karar verilen, kent yönetimleri ve iş dünyasının, belediyecilik sorunlarını aşmada işbirliği yapmasını amaçlayan “SlimCity Girişimi”ne Tokyo, Meksiko Valisi ve Londra, San Fransisko, Milano belediye başkanları yanında Uluslar arası Enerji Ajansı yöneticilerinden Fatih Birol da seçildi.
Son Dünya Ekonomik Forumu toplantısında kurulmasına karar verilen, kent yönetimleri ve iş dünyasının, belediyecilik sorunlarını aşmada işbirliği yapmasını ama?layan "SlimCity Girişimi"ne Tokyo, Meksiko Valisi ve Londra, San Fransisko, Milano belediye başkanları yanında Uluslar arası Enerji Ajansı yöneticilerinden Fatih Birol da se?ildi.