ANKA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2008 10:41
Son Dünya Ekonomik Forumu toplantısında kurulmasına karar verilen, kent yönetimleri ve iş dünyasının, belediyecilik sorunlarını aşmada işbirliği yapmasını amaçlayan “SlimCity Girişimi”ne Tokyo, Meksiko Valisi ve Londra, San Fransisko, Milano belediye başkanları yanında Uluslar arası Enerji Ajansı yöneticilerinden Fatih Birol da seçildi.
SlimCity Girişimi Yürütme Kurulu’nun, sırasıyla şu isimlerden oluştuğu ilan edildi: Fatih Birol (Uluslar arası Enerji Ajansı Başekonomisti), Alan L.Boeckmann (Fluor Corporation Başkanı), Mark P.Frissora (Hertz Global Holding Başkanı), Shintaro İshihara (Tokyo Valisi), Ken Livingstone (Londra Belediye Başkanı), Peter Löscher (Siemens CEO’su), Gerard Mestrallet (SUEZ CEO’su), Letizia Moratti (Milano Belediye Başkanı), Andre Navarri (Bombardier Transportation Başkanı ve Bombardier Başkanvekili), Gavin Newsom (San Fransisco Belediye Başkanı), Konrad Otto-Zimmermann (ICLEI-Uluslar arası Yerel Çevre Girişimleri Konseyi Genel Sekreteri), Enrico Pena Nieto (Meksiko Eyalet Valisi), Ralph Peterson (CH2M Hill Şirketleri CEO’su), James Rogers (Duke Energy Corporation CEO’su)
SlimCity Girişimi, belediye başkanları valiler ve özel sektör temsilcilerinin ortak girişimiyle kuruldu. SlimCity Girişimi; Dünya Ekonomik Forumu, Dünya Bankası, Uluslar arası Enerji Ajansı ve Uluslar arası Yerel Çevre Girişimleri Konseyi ortaklığıyla kuruldu. Kuruluş kentler ve özel sektör arasında işbirliği sağlayarak, enerji, su, çöp, kent hareketliliği, planlama, sağlık ve iklim değişikliği alanlarında bilgi değiş tokuşu, en iyi kentsel çözüm uygulamalarının sergilenmesi ve pratik çözümlerin aranmasına yönelik “risksiz” ortamlar oluşturulmasını amaçlıyor.
İŞ DÜNYASI?YEREL YÖNETİM ÖRGÜTLENMESİNDE İLK?
Konuyla ilgili açıklamada dünyada belediye başkanlarının oluşturduğu birçok örgütlenme bulunduğu SlimCity Girişimi’nin ise, kent liderlerini bir diyalog ortamı çerçevesinde dünyanın önde gelen işadamlarıyla bir araya getiren ilk girişim olduğu belirtildi.
Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone ise oluşumla ilgili açıklamasında, “Büyük kentlerin belediye başkanları olarak inanıyoruz ki, Dünya Ekonomik Forumu içindeki varlığımız küresel gündemin kent sorunlarına yönelmesine katkıda bulunacaktır. SlimCity Girişimiyle kent liderleri, işadamlarını kentlere, potansiyellerini tam olarak kullanmaları konusunda nasıl katkıda bulunabilecekleri hakkında bilgilendirecektir” dedi.
TÜRKİYE’DEN BELEDİYECİ YOK
Türkiye’de nüfus artışı ve plansız kentleşme nedeniyle giderek tahrip olan Ankara ve İstanbul gibi kentlerden herhangi bir temsilcinin bulunmadığı SlimCity Girişimi’nin yeni yönetimiyle ilgili açıklamada, ayrıca şu anda tarihte ilk kez dünya nüfusunun yarısından fazlasının, yaklaşık 3 milyar 300 milyon kişinin kentsel alanlarda yaşadığının tahmin edildiği belirtildi. 2030’da bu rakamın 5 milyara ulaşacağı, 2050’de ise dünya nüfusunun yüzde 80’inin kentlerde yaşayacağının tahmin edildiği kaydedilen
açıklamada, “Kentleşmenin ilerlemesiyle birlikte kentler sosyal etkileşimin, tüketimin ve emisyonların merkezi haline gelecektir, artan kentleşme yerel yöneticileri ve firmaları zorluklarla karşı karşıya bırakacaktır” denildi.