Alışveriş merkezinde Baltık rekoru kırdı, Avrupa vizesini cebine koydu

Güncelleme Tarihi:

Alışveriş merkezinde Baltık rekoru kırdı, Avrupa vizesini cebine koydu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2009 00:00

Kayı İnşaat, Litvanya’nın başkenti Vilnius’da Alman Ece Grubu’na ait 100 milyon Euro’luk 180 bin metrekare kapalı alana sahip Ozas Alışveriş Merkezi’ni tamamladı. “Baltıklar’ın en büyük alışveriş merkezi” konumundaki Ozas’ı Devlet Bakanı Zafer Çağlayan açtı. Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal, “Bu proje bizi Avrupa’ya taşıdı” dedi.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi mezunu Orhun Kartal ve Coşkun Yılmaz’ın 18 yıl önce kurduğu Kayı İnşaat, Litvanya’nın başkenti Vilnius’da Alman Ece Grubu’na ait 100 milyon Euro’luk 180 bin metrekarelik alışveriş merkezini 2 yılda tamamlayarak, “Baltıklar’ın en büyük projesi”ne imza attı. Vilnius Ozas Alışveriş Merkezi, dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın katıldığı törenle hizmete açılırken, Kayı İnşaat da Avrupa ülkelerinde inşaat yapmak için gereken “vize”yi cebine koymuş oldu. Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal, “Bu proje bizi Avrupa’nın merkezine taşıyan önemli bir referans oldu” dedi.

2 bin 500 Türk işçisi

Dünyanın önde gelen, Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi geliştirip yöneten şirketi Ece Grubu’nun Vilnius Ozas projesine 2007 yılında başlayan Kayı İnşaat, projede 90 Türk mühendis ve 2 bin 500 Türk işçisi çalıştırdı. Orhun Kartal, şunları dile getirdi: “Global kriz, dünyada birçok projeyi durdururken, Ece Grubu Vilnius Ozas’ı durdurmadı. Biz de Türkiye’den getirdiğimiz çalışanlarımızın büyük gayretiyle projeyi iki yılda tamamlamış olduk.”

Litvanya’nın en büyüğü

Orhun Kartal, Litvabya’daki faaliyetlerine 2007 Eylül ayında Ozas alıveriş Merkezi’yle başladıklarına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Litvanya’da ikinci olarak Kasım 2008’de Lakes Ofis Projesi’ni üstlendik. Ayrıca, Pentagon Ofis, Atrium Otel & fis ve SAL9B Ofis adlı üç yeni projenin de ön hazırlıklarını tamamlayarak, Litvanya’daki en büyük Türk şirketi konumuna yükseldik. Bu projelerle birlikte Litvanya inşaat piyasasında en büyük paya sahip uluslararası şirket konumuna geldik.”

Krizde büyük darbe yedi

Orhun Kartal, Litvanya’nın global krizde en büyük darbe yiyen ülkeler arasında ön sıralarda yer aldığını vurgulayarak, şunları anlattı: “Bu durum, başta Litvanyalılar olmak üzere ülkede iş yapan birçok şirketi olumsuz etkiledi. Projenin sahibi Alman Ece gibi güçlü bir grup olduğu için biz sorun yaşamadık. Ancak, Ece Grubu, 200 mağaza, süpermarket, sinema, restoranlar ile eğlence ve yaşam alanlarını bünyesinde bulunduran projeyi kiralarken sıkıntı yaşadı.”

3 kıta, 7 farklı ülke

1991 yılında Coşkun Yılmaz’la birlikte kurdukları Kayı İnşaat’ın bugün 3 kıtada, 7 farklı ülkede 6 bin çalışanıyla çeşitli taahhüt işleri yürüttüğünü ifade eden Orhun Kartal, şöyle konuştu: “Türkiye, Rusya, Bulgaristan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Litvanya, iş yaptığımız ülkeler. Litvanya’da Ece Grubu’nun bizi tercih etmesi, odaklanmak istediğimiz Almanya, İsviçre ve Fransa gibi ülkeler için de önümüzü açtı. Nitekim Ece Grubu Başkanı Alexander Otto, Almanya’da bizimle iş yapmak istediklerini bildirdi.”

50 Türk şirketi 430 milyon dolar ticaret

YAPIMINI Kayı İnşaat’ın üstlendiği Alman Ece Grubu’na ait Vilnius Ozas Alışveriş Merkezi’nin açılışını gerçekleştiren dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Litvanya’da Türk ortaklı 50 şirket bulunduğunu söyledi. Çağlayan, bunlar arasında 30 milyon Euro’luk yatırımla gerçekleştirilen İbrahim Alışveriş Merkezi’nin dikkat çektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Litvanya ile aramızdaki ticaret 2008 yılı rakamlarıyla 430 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Biz Litvanya’ya 231.3 milyon dolarlık ihracat yapmışız. İthalatımız ise 198.7 milyon dolar düzeyinde olmuş. Biz Litvanya’ya inci, kıymetli taş, makine ve cihazlar, motorlu kara taşıtları gibi ürünler satıyoruz. Onlardan da buğday, döküntü ve hurda gibi ürünler alıyoruz. Litvanya’nın global krizden olumsuz etkilenmesi, aramızdaki ticareti de 2009’da azaltıyor. 2009’un ilk 6 ayındaki ihracatımız 66.8 milyon dolarla geçen yılkinin neredeyse yarısı düzeyinde kaldı. İthalat da aynı şekilde 41.4 milyon dolara düştü.”

Volkswagen’in Rusya fabrikasını bitiriyor

KAYI İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Yılmaz, çeşitli projelerine imza attıkları uluslararası şirket ve grupları şöyle anlattı: “Volkswagen, Accor Group, Marriott, Tatneft, Ece, Renault, Pirelli, IKEA, Arçelik-Beko ve Vestel, inşaat işlerini gerçekleştirdiğimiz gruplardan bazıları. Volkswagen’in Rusya’daki (Kaluga) 800 milyon Euro’luk fabrikasının yapımını da biz gerçekleştiriyoruz. Burada ana yüklenici inşaat şirketi biziz. Fabrikanın ilk iki fazı bitti. Deneme üretimi de başladı. Önümüzdeki günlerde açılışı gerçekleşecek. Kriz nedeniyle diğer iki fazı da aha sonra tamamlanacak.”

Dünya liginde 105’inci

Kayı İnşaat, kurucuları Orhun Kartal ve Coşkun Yılmaz’ın soyadlarından türettikleri bir inşaat markası olarak 18 yıl önce yola koyuldu.

Daha sonra yurtiçi ve dışında faaliyet gösteren 18 şirket, Kayı Holding çatısı altında toplandı. Faaliyet alanları arasına enerji de girdi.

Engineering News Record (ENR) Dergisinin hazırladığı “Dünyanın En İyi İnşaat Şirketleri” listesinde, 225 kuruluş arasında Kayı İnşaat 2007’de 200’üncü oldu.

Kayı İnşaat, geçen yıl aynı listede 95 basamak birden atlayarak, 105’inci sıraya yükseldi.

Şirketin 2008’deki net satışları 533.2 milyon lira, aktifleri toplamı 273.4 milyon lira olarak gerçekleşti. Net kârı da 2008’de yüzde 61.8 artarak 14.4 milyon lira oldu.

Viking Treni planı

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan’ın bir günlük Litvanya gezisinin gündeminde “Viking Treni Projesi” de yer aldı. Çağlayan, dün sabah Litvanya Ekonomi Bakanı Dainus Kreivys’le görüşmesinde gündeme gelen projeyi şöyle anlattı: “Karadeniz’den Baltık Denizi’ne karşılıklı olarak konteynerler için kombine demiryolu taşımacılığını kapsayan Viking Projesi, Derince ve Samsun limanlarından gemiyle Ukrayna’ya taşınan yüklerin, bu ülkeden Viking Treni’ne aktarılarak Belarus’tan Litvanya’ya, buradan da diğer ülkelere taşınmasını öngörüyor. Bu hattın oluşmasını Litvanya öneriyor ve istiyor. Eğer Ukrayna’yı ikna ederlerse, bizim İskandinav, Doğu Avrupa ve diğer Baltık ülkelerine taşımacılığımız rahatlar ve artar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!