Otizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#SağlıkSınıf öğretmeni Zeliş Kurt, mesleğinin yanı sıra yaptığı gönüllülük çalışmalarıyla‘ Türkiye’nin En Başarılı 10 Genci’ arasına girdi. Zeliş öğretmen 18 yıllık kariyeri boyunca yaptığı gönüllülük çalışmalarıyla hem bulunduğu yere fayda sağladı hem de öğrencilerine örnek oldu.
#Zeliş Öğretmen11 ili yıkan, 50 bine yakın insanımızı kaybettiğimiz, 15 milyondan fazla kişiyi etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir ay geçti. Çadır kentler kurulmuş olsa da daha sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu bilinen kalıcı prefabrik konutlarda henüz yaşam tam anlamı ile başlamış değil. Köylerde ise çadır sıkıntısı yaşanan noktalar var. Yanı sıra hijyen ve temiz su problemlerinden kaynaklı sağlık sıkıntıları var. Kimi yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor, kimi de kayıp eş, çocuk, akrabalarını aramaya devam ediyor. Daha da vahimi, yardımları organize eden gönüllülerin sayısı gündem değiştikçe her geçen gün daha da azalıyor. Bir aydır deprem bölgesinde çalışan gönüllülerle konuştum. Felaketin birinci ayında durumun fotoğrafını çektik.
#Deprem BölgesiSekiz dili ana dili gibi, 16 tanesini de neredeyse kusursuz denebilecek kadar iyi konuşuyor. Bildiği dillerin toplam sayısı 45'i buluyor. Peki bu akıl almaz özelliğini neye borçlu? Bugüne kadar hangi ilginç deneyimleri yaşadı? İnanılmaz bir insan hikayesine hazır olun...
#Vaughn SmithZor zamanlarında arkadaşımızın elinden tutmak, canı yandığında çocuğumuza sarılmak, karşımızdakine destek verdiğimizi ve her zaman yanında olduğumuzu göstermek için omzuna vurmak… İnsanlar arası iletişimde en etkili yöntemlerden biri belki de dokunmak… Gerçekten de araştırmalar tensel temasın stres seviyesini düşürdüğünü, kalp sağlığını koruduğunu, acı hissini hatta ölüm riskini azalttığını gösteriyor.
#TemasEğitmen Şafak Coştu, sınıfında disleksi tanılı öğrenci sayısının fazla olduğunu fark edince soruna değil çözüme odaklanmaya karar verdi. Öğrencileri için özel bir çalışma yürüterek öğrenmelerinde fark yarattı ve Türkiye’de ilk olan görsel disleksi alfabesini geliştirdi. Eğitimde fırsat eşitliği adına özel gereksinimli çocuklar için farkındalık çalışmalarına ağırlık veren Şafak Coştu, çalışma tekniğini bir eğitim seti eşliğinde tüm çocuklarla buluşturmak için de kolları sıvadı.
#Şafak Coştu3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesine 'engel'lerin aşılmasını sağlayan ve hayatı kolaylaştıran teknolojileri derledik. Peki hangi uygulama ve teknoloji engellilerin hayatına ne denli etki ediyor, hayatlarını nasıl kolaylaştırıyor?
#3 Aralık Dünya Engelliler GünüCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, otizmin görülme sıklığının günümüzde 68'de 1'e ulaştığını söyledi. Erdoğan, "Amerika Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi”nin 2012 verilerine göre, otizmin görülme sıklığı 88’de 1 idi. Günümüzde bu rakam, 68’de 1’e ulaşmıştır. Bu kadar sık rastlanan bir sendromun, ne olduğu hakkında bizlerin de acilen bilgilenmesi lazım" dedi.
#OtizmSıfır atık politikasını üretim anlayışlarının temeline taşıdıklarını ifade eden Bürotime Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Tosunoğlu, “Geri dönüşüme kazandırdığımız hammaddeler sayesinde, her yıl 60 bin metrekarelik ormanlık alanı kesilmekten kurtarıyoruz. Çalışma alanlarında gün ışığından faydalanarak enerji tasarrufuna da dikkat ediyoruz” dedi.
#GazetehaberleriE-ticaret artık hayatın bir gerçeği. Akıllı telefonlarımız bizim için birer mağaza ya da restoran. Bir telefonla dünyanın herhangi bir yerinden alışveriş yapabiliyorsunuz. Bu ticaretin değiştirdiği bir sektör daha var lojistik, kargo taşımacılığı. Türkiye’de son günlerde şikâyetin en fazla arttığı şirketler kargo taşımacıları. Adrese teslimde iş yükü yüzde 8’den 80’e çıkan dağıtımcılar çareyi ‘Geldik bulamadık’ bahanesinde buluyor. Kargo şirketleri çözüm için yeni iş modelleri peşinde. PTT 400 kilitli kutu alarak, MNG benzin istasyonları ile anlaşarak denemeler yapıyor.
#YazarTohum Otizm Vakfı, 11 Kasım’da düzenlenecek Vodafone 40’ıncı İstanbul Maratonu’nda otizme dikkat çekmek için gönüllüleri bekliyor. Vakıf, her seviye için farklı parkurların bulunduğu maratonda otizme dikkat çekmek ve okuyan otizmli çocuklara eğitim desteği sağlamak için gönüllü koşucularıyla yer alacak. Gönüllüler koşarak veya yürüyerek, adımlarını otizmli çocuklar için atacak, maratonun öncesinde ve sonrasında, toplamda bir ay süresince sosyal çevresinden topladığı bağışlarla otizmli çocukların eğitimine katkı sağlayacak.
#Tohum Otizm VakfıÇocuklarınızı cipslerden ve paketli atıştırmalıklardan uzak tutun. Bunları tüketen çocuklar sürekli tekrar yeme isteği duyuyor. Çünkü içinde MSG maddesi var. Bu madde, paketli yiyeceklere aşırı bir lezzet katıyor ve aşırı yeme isteği uyandırıyor. Bu bilgileri paylaşan, Diyetisyen Kübra Çıtlak Demir, 'Paket yiyeceklerden uzaklaştıramadığınız her çocuk obezite adayıdır' diyor.
#Çocuklarda ObeziteOtizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, Kurban Bayramı’nda bağışların Tohum Otizm Vakfı’na yapılarak, otizmli çocukların ihtiyacı olan eğitimi almasına katkı sağlanabileceğini söylüyor.
#Otizm“Beraber çalmamıza engel yok! Otizm eksiklik değil, sadece farklılıktır” diyerek bundan dört yıl önce kurulan ve dünyada bir ilk olarak üniversitelerle otizmli gençlerin birlikte yer aldığı ‘Otizm Orkestrası’ bu kez annelerine özel bir konser vererek duygu dolu anlar yaşatacak.
#Otizmli GençlerOtizm dendiğinde, Türkiye’de ilk akla gelecek isimlerden biri Prof. Dr. Yankı Yazgan. Yaklaşık 25 yıldır bu konuda çalışan çocuk-ergen psikiyatrı Yazgan, 22 ve 23 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Alışveriş Şenliği’nde dinleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
#Yankı YazganHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#Ankademi