Otizmli Çocuklar haberleri sayfasında Otizmli Çocuklar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 769 Otizmli Çocuklar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Otizm, sosyal ve iletişimsel becerilerin oluşmasını etkileyen bir gelişimsel farklılıktır. Genellikle yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkar. İletişim kurmakta ihtiyacı karşılamak için gerekli sözel ve sözel olmayan becerilerin gelişiminde gecikme yada sapma ile karakterizedir. Otizmin görülme sıklığı literatürdeki son çalışmalarda % 0,2 -0,5 olarak bildirilmektedir. Problemin kalıtımsal- genetik olduğuna yönelik çok sayıda veri bulunmaktadır.
#OtizmKars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Değirmenköprü köyünde oturan Ercan Tuncer (50), oğlu Sercan (6) ve tüm otizmli çocuklar için, 'Sen sabret oğlum Allah büyüktür' adlı bir beste yaptı. 2 yıl önce 4 ineğini satarak tedavi ettirmeye çalıştığı oğlu Serkan'ın bir gün sağlığına kavuşacağı umudu içinde olduklarını belirten Ercan Tuncer, yaşadıkları zorlukları aynı hastalığa yakalanan beriylerin ailelerinin anlayabileceğini söyledi.
#Ercan Tuncerİyiliği, paylaşmayı ve dayanışmayı arttırmak amacıyla tüm dünyada düzenlenen #PaylaşmaGünü bu yıl ilk defa ülkemizde kutlanacak. 1 Aralık’ta hayata geçirilecek kampanya kapsamında Tohum Otizm Vakfı otizmli çocuklara eğitim desteği için herkesi paylaşmaya davet etti.
#Otizmli ÇocuklarKoronavirüs salgını, dünyadaki herkesi sosyal, psikolojik ve ekonomik alanlarda etkilediği gibi otizmli çocukları da birçok alanda etkiledi. Koronavirüs önlemleri kapsamında eğitime ara verilmesi ile İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri için uzaktan eğitime geçildi. Ancak uzaktan eğitim, otizmli çocukların normal hayatlarına devam etmesinde yetersiz kalabilir.
#KoronavirüsSAMSUN'da, otizmli çocukların aileleri tarafından kurulan Otizmli Çocuklar Derneği’nce Yıldız Çocuklar Korosu oluşturuldu. Nisan ayında konser vermeye hazırlanan tamamı otizmli çocuklardan oluşan koro, hummalı bir çalışma dönemine girdi. Otizmi müzikle aşan, seslendirdiği şarkıların yanı sıra sahne performanslarıyla da beğeni toplayan çocuklar, sosyal ve mesleki özel eğitimler sayesinde ise kendilerine yetebilecekleri bir geleceğin kapısını aralıyor.
#SamsunGüzelbahçe Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi (Umut Okulu) öğrencilerinin çalışmaları Altınryunus’ta sergilenmeye başlandı. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, otizmli bireylerin hayata kazandırılması gerektiğini bildirdi. Yaşar, "Bu sergi başlangıç olsun. Bu çocuklarımıza meslek öğretilebilir. El ele verelim, Güzelbahçe ve Çeşmeyi ‘Otizm Vadisi’ yapalım. Bu alan için yatırım yapmak isteyen yabancıları da bölgeye çekelim” dedi.
#Otizmli ÇocuklarOkulda öğretmenleri tarafından dövülen ve dayak görüntüleri internete konulan otizmli kardeşlerin annesi Dr. Ayşegül Öğmegül ile buluştuk. Öğmegül, oğulları Ata Sinan Koçbeker (20) ve Bumin Yılmaz Koçbeker’le (18) birlikte İzmir’de yeni bir hayat kurmuş. Fakat ortaya çıkan bir video ile geride kaldığı sanılan bütün karanlıklar tekrar kâbusları olmuş.
#Otizmli ÇocukGaller'in Blackwood kentinde yaşayan 25 yaşındaki Stacey A'Hearne, üç yaşındaki kızı Wynter'ı sürekli takip etmek zorunda. Çünkü Wynter, normalde yenmeyen ev eşyalarına karşı istek duymasına yol açan alışılmadık bir yeme bozukluğu olan pika hastalığından mustarip. Ufaklığı bir fotoğraf çerçevesini parçalayıp cam parçalarını yemeye çalışırken yakalayan genç anne, hatta yeni bir kanepe aldığını, kızının ondan da parçalar kopardığını söyledi.
#Yeme BozukluğuOtizm Spektrum Bozukluğuna (OSB) dikkat çekmek için 2 Nisan, Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Otizmli çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlayan gün, 2007 yılından beri onların anlayış ve desteğe duyduğu ihtiyacı hatırlatıyor.
#Prof. Dr. ErbaşYozgat’ın bir köyünde bilgisayarı bile yokken tanıştı yazılımla. 22 yaşında teknoloji alanında pek çok projeye imza atan Elif Ada Güneş, kız çocuklarını bilim ve teknolojiyle tanıştırmak için köy köy dolaştı. Şimdilerde kendi projesi için yatırım turunda olan Güneş ile yaptıklarını ve yapacaklarını konuştuk.
#TÜBİTAKAK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik ve eşi Hatice Çelik'in hayatı, ağır otizmli, down sendromlu, serebral palsi hastası olan Bahadır'ın (15) dünyaya gelmesiyle değişti. Yaşamlarını çocuklarının eğitimine adayan ailede Kemal Çelik TBMM'de kurulan Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Araştırma Komisyonu'nda görev alıp otizmle yaşayan ailelere çözüm üretmeye çalışıyor. Otizmin oğlundan önce sadece duyduğu bir kelime olduğunu söyleyen Hatice Çelik, Bahadır'ın dünyaya gelmesiyle tam olarak araştırdığını söyledi.
#AntalyaOkulların kapanmasının ardından birçok çocuk yaz okullarında eğitim öğretimlerine devam ediyor. Ancak otizmli çocuklar için açılan yaz okullarında eğitimin özel bir anlamı var. Çünkü özel gereksinimi olan bu çocukların okuldan ayrı kaldıkları dönemde kazanımlarının gerilememesi önemli. Bu yüzden aileler otizmli çocuklarının eğitimini kesintiye uğratmamak için mutlaka bir yaz okulunun kapısını çalıyor. İşte bu noktada yaz okulu adı altında otizmli çocuklara eğitim verdiğini iddia eden ve mesleki uzmanlığı olmayan bazı kurumlar, ailelerden her ay için 10 binlerce lira ücret talep edebiliyor.
#BESYOBugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü... Deprem bölgesinde hiç görmediğimiz ve düşünülme sırasının bile hala onlara gelmediği bir grup çocuk var. Binbir emekle büyüyen, tedavi gören, sadece bir kez 'anne', 'baba' desin diye yıllarca rehabilitasyona giden otizmli çocuklar. Deprem ile birlikte bunca yılın emeğinin çöp olduğunu söylüyor aileler. Korku dolu gecenin arkasından değişen düzenler otizmli çocukların hiç uyum sağlayamadığı bir şey. Hatay'da yaşayan Mehmet ve Süleyman Karatoz kardeşler de onlardan. Anne Neriman Karatoz 4 çocuğu ve eşiyle birlikte bir serada çadırda kalıyor. Karatoz, "Ben konteyner kente gidemem. Çocuklarımın durumu çok ağır. Kaldığımız çadırı yırttılar, ısıtıcı koyamıyorum çünkü halıları yaktılar. Evimin bahçesinde duracak bir konteynera ihtiyacım var" diyor.
#OtizmOtizmle mücadelede erken tanı ve eğitim büyük rol oynuyor. Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya “3-4 yaştan önce haftada en az 20 saat yoğun özel eğitim alan çocukların yaklaşık yarısında otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte” diyor.
#Otizm11 ili yıkan, 50 bine yakın insanımızı kaybettiğimiz, 15 milyondan fazla kişiyi etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir ay geçti. Çadır kentler kurulmuş olsa da daha sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu bilinen kalıcı prefabrik konutlarda henüz yaşam tam anlamı ile başlamış değil. Köylerde ise çadır sıkıntısı yaşanan noktalar var. Yanı sıra hijyen ve temiz su problemlerinden kaynaklı sağlık sıkıntıları var. Kimi yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor, kimi de kayıp eş, çocuk, akrabalarını aramaya devam ediyor. Daha da vahimi, yardımları organize eden gönüllülerin sayısı gündem değiştikçe her geçen gün daha da azalıyor. Bir aydır deprem bölgesinde çalışan gönüllülerle konuştum. Felaketin birinci ayında durumun fotoğrafını çektik.
#Deprem BölgesiHürriyet Ankara’ya konuşan Adalet Bakanlığı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) Ankaralı kurul üyesi Dilek Ertürk, aldıkları yeni bir kararı açıkladı. Ertürk, down sendromlu çocukların da artık kaynaştırılmış eğitim sırasında gönüllü yardımcı personelden yararlanabileceğini söyledi.
#Oya ARMUTÇUTürkiye Otizm Federasyonu Başkan Yardımcısı Pervin Sabur, otizmli öğrencilerin eğitimde yaşadığı sorunları ve eğitimdeki ihtiyaçlarını Hürriyet Ankara’ya anlattı. Sabur, otizmli çocukları hayata kazandırmanın tek yolunun erken tanı ve yoğun eğitim olduğunu belirtti.
#Türkiye Otizm FederasyonuOtizm, nörolojik bir hastalık olmasının yanı sıra bebeklerde doğduktan ilk üç yıl içerisinde görülmeye başlar. Günlük hayatta sık sık rastlanan bozukluklardan biri olarak tanımlanır. Otizmli çocuklar çevrelerinde bulunan kişiler ile temas ettikleri zaman farklı problemler görülmektedir. Hastalar erken tanı ve doğru tedavi ile hayata tekrar kazandırılabilir. Bilinen herhangi bir ilaç tedavisi ya da cerrahi işlemi olmayan bir rahatsızlık olan otizm, tedavisi çocuktan çocuğa farklılık gösteren bir hastalık olarak bilinir. Peki, otizm nedir, bebeklerde otizm belirtileri nelerdir? Otizm tanısı nasıl yapılır ve tedavisi var mıdır? Bebeklerde otizm hastalığı hakkında merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı, yemyeşil, zeytin ağaçlarıyla çevrili bir köy Ahmetçe. Önce burada bol huzur vaat eden bir otel açarak köye ünlülerin gelmesini sağladı Dilara Karabay. Şimdi de köy halkıyla birlikte çalışarak hayata geçirdiği yeni projeleriyle Ahmetçe’nin daha da gelişmesi için uğraşıyor.
#Ahmetçe Köyü