Çocuklarda geç konuşma birçok aileyi tedirgin eden konuların başında gelirken, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, bu durumun 2-5 yaş arasındaki çocuklarda görülme oranının yüzde 12’ye kadar çıktığını söyledi. Sarımehmetoğlu, ekran karşısında geçirilen zamanın artmasının da konuşma gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
#Emel Arslan SarımehmetoğluTelevizyon, bilgisayar, tablet, telefon... Eğer çocuğunuz ekrana bağımlıysa dikkat! Ankara Medipol Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, çocuklarda ekran bağımlılığını “Çağın vebası” olarak nitelendirerek, ebeveynlere şu uyarıyı yaptı: “Erken yaşlarda ekrana maruz kalan çocuklarda iletişim, konuşma, dikkat ve duygu kontrol becerilerinde yetersizlikler oluşuyor.”
#Ankara Medipol Üniversitesi Dil Ve Konuşma Terapisi BölümüÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde KonuşmaAvrupa’da yaşayan ve çocuklarının özel gereksinimlerine çare bulamayan ailelerin umudu Türkiye oldu. Aileler, özellikle Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika, İngiltere gibi ülkelerin özel eğitim alanında sınıfta kalması, çocukların yeterli seviyede ilerleyememesi nedeniyle Türkiye’nin yolunu tutuyor.
#Atlantis Özel Eğitim Merkezi‘Müzikle erken yaşta tanışan çocuk hem fizik, matematik gibi derslerde hem de hayatta başarılı oluyor.’ Bu bilginin kaynağı olan Dr. Erman Türkili, “Enstrüman çalmak zekâyı geliştiriyor. 7 yaş geç, 3 yaşından itibaren piyanoya, beş yaşından itibaren de kemana başlatın” diyor...
#Müzik EğitimiDown sendromlu, otizmli ve zihinsel engelli 0-36 ay arası çocuklar için Şişli Mecidiye Şehit Fahrettin Yavuz İlkokulu’nda özel sınıf kuruldu. Okul müdürü Erol Topal, “Okulumuz bünyesinde açılmış olan 0-36 ay erken çocukluk eğitiminin amacı özel durumu olan çocuklarımızın ve ailelerinin eğitim konusundaki gereksinimlerini karşılamak” dedi.
#Down SendromluTeknolojinin şüphesiz hayatımıza getirdiği sayısız faydalar var. Ancak teknoloji kullanımı üzerinde kontrolün kaybolması ve teknolojinin ölçüsüz ve sınırsız kullanılması ciddi zararlara sebep olabilir. Günümüzde internet ve ekran kullanımını da kapsayan teknoloji kullanımı; ebeveynler tarafından en çok sınır getirilmeye çalışılan konuların başında geliyor. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, bilinçli teknoloji kullanımı rehberi oluşturdu.
#EğitimTurkcell’in otizmli çocukların hayata eşit katılımını desteklemek için geliştirdiği ‘İçimdeki Hazine’ uygulaması, yenilenen özelliği ile konuşma zorluğu yaşayan çocukların iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı oluyor. Çocuklar, yeni eklenen özellik sayesinde resimler üzerinden kelimelerin telaffuzuna dair sesli bilgiler alarak cümle kurmayı da öğrenebiliyor.
#Turkcellİki farklı dilde iletişim kurabilme yetisi olarak bilinen iki dillilikle ilgili ön yargıların son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarla kırıldığına dikkat çeken Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Hozan Saatçioğlu, "Son araştırmalarda çocukların erken yaşta iki dili öğrenmesinin kalıcı bir olumsuzluğa yol açmadığı gösterildi" dedi. Saatçioğlu, erken yaşta iki dili eş zamanlı veya ardışık öğrenmenin avantajları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#ÇocukDil ve konuşma bozukluklarının genellikle gelişimin çok hızlandığı 2-5 yaş arasında kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi beyin yapısı ve işleyişinde ortaya çıkan sorunlar, psikolojik sorunlar ve konuşma organları olan ağız, gırtlak, dil ve diş yapılarında oluşan anatomik sorunlar gibi nedenlerden de kaynaklanabileceğini belirten Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#AileTurkcell Genel Müdürü Murat Erkan, engelli müşterilere hizmet veren Turkcell çalışanları ile BiP’in geliştirmekte olduğu web üzerinden konferans özelliğinin ilk defa test edildiği görüşmede bir araya geldi. Erkan, çalışanları dinledi ve işaret diliyle görüntülü çağrı merkezi hizmeti sunan Turkcell Yüz Yüze uygulaması hakkında bilgi alışverişinde bulundu.
#TurkcellDijital operatör Turkcell otizmli çocuklar için geliştirdiği ‘İçimdeki Hazine’ uygulamasına yeni bir özellik ekledi. Uygulamaya eklenen yapay zeka tabanlı geliştirme sayesinde bundan böyle çocuklar, yüz ifadelerinin hangi duyguyu gösterdiğini anlık taklit ve tekrar yoluyla daha rahat öğrenme imkanına kavuşacak.
#TurkcellGünlük yaşantımızda çevremizdeki çocuklar için kullanılan “ne kadar yaramaz”, “çok bilmiş”, “tam bir dahi!”, “uyumsuz” gibi ifadelerin sarf edildiğini hep duymuşuzdur. Çocukların genel davranış ve tutumlarına yönelik bu yakıştırmaların Asperger Sendromu tanılı çocuklar için de kullanıldığını söyleyebiliriz. Toplumda Asperger Sendromuna yönelik bir farkındalık olmadığı için çoğu çocuk gerek olumsuz yakıştırmalara gerek sosyal ve eğitim hayatlarında sınırlara maruz kalabiliyor.
#Asperger SendromuErken çocukluk döneminde ortaya çıkan savant otizmi sendromu nörogelişimsel bozuklukları içinde yer alan bir sağlık sorunudur. Doğru adı Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB), olan bu hastalık birçok farklı belirtilerle kendisini gösterebilmektedir. Hastalık hakkında bilgi edinmek isteyenler, savant sendromu belirtilerini araştırıyor. Peki, savant sendromu nedir? Savant otizmi belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Savant Sendromu Nedir?Otizm ve savant sendromu bir dizi projesiyle yeniden gündeme geldi. Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Peki, otizm nedir? Otizm ve savant sendromu arasında nasıl bir ilişki var? İşte, otizm ve savant sendromuyla ilgili detaylı bilgi...
#Otizm NedirÇocuklarda geç konuşma, çocuğun gelişim döneminde aileleri endişelendiren konulardandır. Konuşma bozukluğu veya çocuklarda geç konuşma tedavisi için ise öncelikle doğru tanı konulması gerekir. Günümüzde artan ekran maruziyeti, genetik ve farklı sebeplere bağlı olarak görülebilen çocuklardaki konuşma bozuklukları hakkında Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Doç. Dr. Bülent Gündüz, önemli bilgiler verdi.
#ÇocukÇocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Hozan Saatçıoğlu, aileleri uyardı. Saatçıoğlu, “Bebeğiniz 1.5 yaşına geldiği halde iletişim kuramıyor, sizinle göz göze gelmiyor ve ismi ile seslendiğinizde bakmıyorsa otizm şüphesi doğabilir. Ayrıca özellikle 2 yaş altı bebekleri televizyon ve bilgisayarlardan da uzak tutmak gerekir. Aksi taktirde bu bebeklerde gelişim geriliği görülebilir” dedi.
#BebekOtizmli çocukların daha iyi eğitim alması için Türk girişimciler projelerini hayata geçiriyor. Can Yıldız ve Kağan Karadoğan tarafından kurulan Tolkido ile otizimli çocuklar günlük hayatta kullandıkları oyuncak, fotoğraf, eğitim materyali gibi nesneleri ailesinin veya eğiticisinin sesiyle tanıyarak zamanla tekrar etme alışkanlığı ediniyor.
#OtizmBugün, Otizm Farkındalık Günü. Çeşitli etkinliklerle geçecek olan 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak Kampanyası’nın (Light It Up Blue) 2009 yılından beri Türkiye elçisi olan Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de ikonik binalar Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD ) üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlatılacak, Peki, otizm nedir?
#Otizm Farkındalık GünüDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuBeyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanan Otizm Spektrum Bozukluğu, çocukluk döneminde ortaya çıkıyor. Dil, motor ve sosyal iletişim gelişiminde aksamaların görüldüğü otizmin başlangıcı, bebeklik çağında izlenebildiği gibi, normal gelişim gösteren çocuklarda da bir süre sonra meydana gelebiliyor. Ebeveynleri, çocuğun çevresi ile iletişimini takip etmeleri konusunda uyaran Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, erken tanı ve doğru tedaviler ile çocuktaki otizm belirtilerinin kısmen veya tamamen düzelebileceğini vurguluyor.
#OtizmGebelik sırasında annenin kullandığı ilaçlar, viral enfeksiyonlar, akraba evlilikleri gibi nedenlere bağlı olarak yeni doğan bebeklerde ya da çocuklarda işitme kayıpları görülebilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin, işitme kayıpları ile ilgili şu bilgileri verdi.
#Umut Kök Hücre