Östrojen hormonu öncelikle yumurtalıklarda kolesterolden gelen hormonu içermektedir. Bu hormon sadece kolesterolden değil böbrek üstü bezi ve az miktarda yağ dokusu üzerinden de salgılanmaktadır. Östrojen hormonu kadınlarda bulunduğu gibi erkeklerde de bulunmaktadır. Kadınlarda adet döngüsü üzerinde önemli rol oynamaktadır. Erkeklerde ise bu hormonun fazla olması cinsel isteksizlik gibi önemli rahatsızlıklara yol açmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Östrojen Hormonu YüksekliğiGeceleri sık sık tuvalete kalkmak, uyku kalitesini ve dolayısıyla sağlığı fazlasıyla olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bu sorun genellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklere mahsus zannedilse de günümüzde 20'li yaşlardaki kadın ve erkekleri bile etkiliyor. Peki sebebi ne? Cevabı araştırmalar ve uzmanlar veriyor...
#NoktürniAzospermi, boşalma sırasında seminal sıvının tamamen yokluğu olan aspermiden farklı olarak ejakülat içeriğinde hiç sperm bulunmaması durumudur. Çeşitli hastalıklar veya durumların neden olduğu bu sorun, spermin meniye girmesini engelleyen bir tıkanıklığa bağlı oluşabildiği gibi testis tarafından azalan sperm üretimine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan bazı hormonal bozuklukların da hem azospermi hem de kısırlık ile doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir.
#AzospermBazofil, kandaki beyaz kan hücresi olarak da adlandırılan bir lökosittir. Kan testlerinde düşük veya yüksek bazofil seviyesi görülebilir. Bu durumların nedenleri çok farklı olabilir. Peki BAS nedir? BAS kan değeri ne olmalı? Sizler için detayları derledik.
#BAS NedirÖzellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP DeğeriKalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Özalp Karabay, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kardiyovasküler hastalıkların ölüm nedenleri arasında açık ara ilk sırayı aldığını belirterek, kalp hastalıklarından ölümlerde son 20 yılda kadınlarda belirgin bir şekilde artma eğilimi görüldüğünü açıkladı.
#İzmirSivilcelerin altında birçok nedenin olabileceğini belirten Dermatoloji Bölümünden Uzm. Dr. Ufuk Güleç, “Çikolata, patates, beyaz ekmek, şeker, fast food, hazır meyve suları ve krakerler akneleri çoğaltıyor. Yüzü ovalamak, mineral yağlar, susam yağı, vazelin, kakao yağı gibi maddeler sivilceleri artırır. Koyu tenlilerde deri rengini açıcı maddeler içeren kozmetik ürünlerin de akneye neden olur” dedi.
#SağlıkÖzellikle kadınlarda bazı hormonların yüksekliği sivilceye neden olurken kullanılan bakım ürünleri de cilde bazen yarardan çok zarar getirebiliyor. Ten rengini açmak için kullanılan bazı cilt bakım ürünleri ise gözenekleri tıkayarak mikroorganizmaların birikmesine ve sivilcelere yol açıyor.
#SağlıkTüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri obezite; yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde de obezite görülme sıklığı bu nedenlerle gün geçtikçe artıyor. Obezite, vücuttaki dengeleri altüst ederek kanser gibi pek çok ciddi hastalığa ve en önemlisi yaşam kaybına neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar, obezite görülme sıklığının kadınlarda %40’ın üzerinde ve erkeklerin 2 katı olduğunu gösteriyor. Op. Dr. Tolgay Akın anlatıyor.
#Obezite Kaynaklı HastalıklarTüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri obezite; yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde de obezite görülme sıklığı bu nedenlerle gün geçtikçe artıyor. Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Tolgay Akın, obeziteye neden olan 10 risk faktörünü anlattı.
#Obezite BelirtileriPolikistik Over, çoğunlukla 30 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Bu hastalık, hormonal dengeyi bozabilmektedir. Yumurtalıklarda bazı sıkıntılar oluşturan bu rahatsızlık, hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi sonuçları doğurabilmektedir. Erkeklik hormonunun baskın bir şekilde artış göstermesi üzerinde adet düzensizliği ve tüylenme ile sonuçlanmaktadır.
#Polikistik OverÜreme çağındaki kadınlarda en sık rastlanan sorunlardan biri, polikistik over sendromu. 13-50 yaşlarındaki her 100 kadından 50’sinde görülen ve herkeste farklı seyreden polikistik over sendromu, det düzensizliğinden kısırlığa, diyabetten kansere kadar çok sayıda soruna yol açabiliyor. Polikistik over hastaları jinekoloğa genellikle det düzensizliği, kıllanma, yağlı cilt, sivilce ve en önemlisi de kısırlık nedeniyle başvuruyor.
Jinekoloğumuz Op.Dr. Kağan Kocatepe hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlıyor. Soruların cevaplarını almanız için tek yapmanız gereken bize yazmanız. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.
#Kağan Kocatepe