Osmanlı Tarihi haberleri sayfasında Osmanlı Tarihi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 16735 Osmanlı Tarihi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Osmanlı tarihi alanında hem Türkiye’de hem dünyada ilk akla gelen isimlerden biri olan ‘Tarihçilerin Kutbu’ unvanıyla bilinen Prof. Dr. Halil İnalcık, ömrüne 25’ten fazla kitap, 300’ü aşkın makale sığdırdı. 25 Temmuz 2016’da Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden, Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının 6. yıldönümünde ‘İstanbul’un Kapısı’ olarak tabir ettiği Aydos Kalesi’nde gençlerin katıldığı programla anıldı.
#Halil İnalcıkOsmanlı İmparatorluğu'nun 34'üncü padişahı 2'nci Abdülhamid’in adı, geçtiğimiz hafta David Beckham’ın oğlunun düğünüyle gündeme geldi. İddiaya göre gelinin annesi Claudia Peltz'in boynundaki 94,80 karatlık elmas, aslında Sultan 2'nci Abdülhamid tahtan indirildiği esnada 'kaybolan' en nadide parçalardan biriydi... İddianın peşine düştük. Karşımıza ise gizemi hâlâ çözülemeyen Abdülhamid’in 'kayıp çantası' çıktı…
#2. Abdülhamidİstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Averbek'in Berlin Devlet Kütüphanesinde yaptığı çalışmalar sırasında bulduğu 2. Murat dönemine ait berat türünde temlikname, kütüphanede düzenlenen etkinlikte sergilendi.
#Osmanlı Temliknamesiİngiltere’nin başkenti Londra’da Victoria and Albert Müzesi’nde yanlış bindiği asansörle tarihi çinilerin bulunduğu depoya inen öğretim görevlisi Hayal Güleç, buradaki 44 eserin, Türkiye’deki tarihi yapılardan götürüldüğünü arşiv belgeleriyle tespit etti.
#İngiltere40 gün sonra 100 yaşını tamamlayacaktı. En tanınmış bilim adamları ve filozoflar arasında dahi 99’uncu yaşına kadar kalıcı eser veren görülmez. Halil Hoca, Doğu’nun ve Batı’nın saygıyla ve çekinerek andığı bir otoriteydi. Hepimiz o çekinenlere dahiliz. İnalcık literatürü insanların dikkatli yazıp konuşmalarına neden olduğu sürece verimli çalışma yapılıyor demektir.
#Halil İnalcıkProf. Dr. Cemal Kafadar dünyanın sayılı Osmanlı tarihçileri arasında gösterilen bir isim. Kafadar uzun yıllardır, dünyanın en iyi üniversitelerinin başında gelen Harvard’da Osmanlı tarihi dersleri veriyor. Bir dönem Harvard’ın Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’ni de yönetti. Bütün seneyi Cambridge-İstanbul arasında mekik dokuyarak geçiriyor. Geçen yıl Harvard’ın yaz okulunu Sabancı Üniversitesi ile birlikte İstanbul’a taşıyan projede de onun imzası vardı. Bu yıl ise Harvard’da meslektaşı Sibel Bozdoğan ile birlikte ‘İstanbul’ isimli bir ders veriyor. Kent mekanları üzerinden İstanbul’un tarihini anlattıkları derse hem mimari hem tarih öğrencilerinden yoğun ilgi var. Türkiye’nin kendi içindeki kutuplaşmalara endekslendiği şu dönemde dünyanın öteki ucundaki gençlerin neden İstanbul çalışmaya hevesli olduğunu anlattı. Kafadar’ın muhafazakar iktidarlarla Osmanlı mirası arasındaki ilişkiyi irdeleyen tespitleri düşündürücü.
#Osmanlı Tarihi17 yaşında Leman Dergisi’nde çizmeye başladığında bir yandan da sahafları dolaşıyordu. Yıllarca kaynakları biriktirdi, çocukluk yıllarında başlayan Osmanlı devrinde uygulanan işkencelerine dair merakını nihayet 2003 yılında ‘Mankurt’ adlı kitabıyla somutlaştırdı. Hepsi tarihi kayıtlardan alınmış bilgileri derleyen çizer Bahadır Boysal, tam 11 yıl sonra bu listeye, diğer devletin uyguladığı işkence yöntemlerini de ekleyerek kitabını güncelledi. Adı: ‘Osmanlı İşkenceleri ve Diğerleri.’
#İŞKENCETarihçi, rehber ve gezgin Samet Altıntaş’ın dokuzuncu kitabı ‘Evliyâ Çelebi’nin İlk Seyahati’ geçen günlerde çıktı. Altıntaş, Çelebi’nin ilk ayak bastığı şehri, onun izlerini takip edip gezerken tarihçi kimliğiyle önemli bilgileri de literatüre geçirdi: Karagöz gerçekten yaşadı; bir cami inşaatında değil, Pirinç Han’ın inşası sırasında öldü.
#Gülay Barbaros AltanMustafa Kemal Paşa’nın Filistin’e ilk tayini de 1917 ortalarında Yıldırım Ordular Grubu kurulduğunda oldu. Bazı cahil kişilerin yazdığı gibi Gazze’den kaçıp kuzeye gitmiş değildir. Filistin’e ikinci tayini 1918 Ağustos’unda olmuştur. Suriye Cephesi’ne başkomutan olarak tayin edilen Liman Paşa’nın yönetiminde 7.Ordu’ya komuta etmiştir. Burada bahsedilecek tek şey, Mustafa Kemal Paşa’nın ricat (geri çekilme) denen olayı, elinden geldiğince düzgün ve tertipli bir şekilde yapmış olmasıdır. 20. yüzyılın büyük Türk mareşali ve etrafındaki isimler hakkında sürekli olarak dil uzatmak, bu kasaba münevverlerinin işi olan bir küstahlık ve hamakattir.
#FilistinEyüpsultan'da Sadrazam Öküzcü Mehmet Paşa tarafından 1600'lü yılların başında inşa ettirilen tarihi yapı kendi haline terk edilince alüminyum doğrama ve oto lastik dükkanı oldu. Yapıya monte edilmiş tabelaların belediye ekipleri tarafından söküldüğü tarihi binadaki esnaflar isyan ederken, turizme değil de lastik sektörüne kazandırılan yapı havadan görüntülendi.
#İstanbulKültür ve Turizm Bakanlığı, yüksek Osmanlı edebiyatı dili ile yazılmış olan, Osmanlı döneminin önemli tarihçilerinden Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Künhü’l - Ahbâr eserini günümüz Türkçesine aktardı. Osmanlı tarihinin en önemli birinci derece kaynaklarından olan eser, böylece ilk defa günümüz Türkçesine çevrilmiş oldu. Künhü’l-Ahbâr, satışa sunulacak ve PDF olarak da internete yüklenecek.
#İstanbul Kültür Yolu FestivaliUğur Ünal kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 1971 doğumlu olan Uğur Ünal, akademik kariyerine tarih alanında başlamış, Türkiye'nin farklı üniversitelerinde öğretim üyeliği yapmıştır. Tarih çalışmaları ile tanınan Ünal, 16 Ağustos 2024 tarihinde Gazi Üniversitesi Rektörü olarak atanmıştır. Peki, Uğur Ünal kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Uğur ÜnalBüyüler, fallar, hayaletler, ruhlar, periler, vampirler... Çağlar boyu insanlar bu tarz doğaüstü unsurlara merak duydu. Belki de kötü giden yaşamlarında umudu başka diyarlarda aradılar. Osmanlı tarihi konusunda uzman olan Salim Fikret Kırgi de ‘Seyrüsefer-Bir Medyumun Kişisel Tarihi’ isimli yeni romanında işte bu derin sularda yüzüyor.
#MedyumOsmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkKültür ve Turizm Bakanlığı, hem ortalama kalış süresi daha uzun hem de harcaması daha yüksek olan ABD’li turistleri Türkiye’ye çekmek için çalışma başlattı. Bu çalışmalardan biri, ABD Başkanı Joe Biden ile rakibi Donald Trump’ın CNN’deki düellosunda verilen Türkiye reklamıydı. Kapsamlı bir rapor da hazırlayan bakanlık, ABD pazarının röntgenini çekti.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıAkademisyen ve diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından kaleme alınan 3 ciltlik ‘Osmanlı Bilim Mirası’ adlı eserin İngilizce baskısının tanıtımı amacıyla Harvard Üniversitesi’nde uluslararası sempozyum düzenleniyor. İhsanoğlu şerefine gerçekleştirilecek olan ve Osmanlı bilim mirasının geçmişi, bugünü ve geleceğinin konuşulacağı sempozyum, 26-27 Nisan tarihlerinde halka açık olarak Harvard Üniversitesi’nde yapılacak. İhsanoğlu, “Eserin Tükçesi Koç Üniversitesi, Arapçası ise İskenderiye Kütüphanesi aracılığıyla tanıtıldı. İngilizce baskısının tanıtımı ise önümüzdeki hafta Harvard Üniversitesi’nde olacak. Bu ciltlerin içinde 40 yıllık çalışmalar ve araştırmalar var” dedi.
#Ekmeleddin İhsanoğluHikâyesi bir Sadrazam torunu ile Cumhuriyet’in ilk aydınlarından tıp doktorunun evlenmesiyle başlıyor. Eğitime önem verilen bir evin ‘tembel’ çocuğu olarak girdiği üniversiteden profesör olarak çıkıyor. İstanbul üzerine bilgisini paylaştığı isimler arasında Kraliçe Elizabeth de var… Bayram arifesinde sanat tarihçisi ve yazar Prof. Nurhan Atasoy ile buluşup eski albümleri karıştırdık. Bu yıl 90’ıncı yaşını idrak eden Nurhan Hoca, “Çok vaktim varmış gibi planlar yaptım. Halbuki yokmuş. Hop diye 90 yaşıma geldim” diyor.
#Nurhan AtasoyYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hayata geçirilen Uluslararası Araştırma Projeleri kapsamındaki programlardan yararlanan doktora öğrencilerine ve araştırmacılara verilen burs 30 bin TL’ye, ulaşım desteği de 15 bin TL’ye yükseltildi. Burs başvuruları 4 Mart-26 Nisan tarihleri arasında alınacak.
#YÖKYerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul’da kesinlikle 7’den büyük bir deprem olacaktır" diye konuştu. Görür olası depreme hazırlık ve yaklaşan yerel seçimlere yönelik de konuştu. Görür, "İkisinin ortası Marmara Denizi ve 1766'dan beri deprem yok. Burası sismik bir boşluk. Jeolojide sismik bir boşluk asla devam edemez, doldurulmak zorundadır. Burası kırılmak mecburiyetindedir, kırılmadan kalamaz. Özetle, İstanbul'da kesinlikle 7'den büyük bir deprem olacaktır." dedi. Görür, "İstanbul’da aday olan iktidar ve muhalefetin belediye başkanları sağ olsunlar benimle konuştular. Hepsinin emrine amade olduk, bildiğimiz kadarını anlattık. Bana çeşitli teklifleri olmasına rağmen ben siyaset üstü kalmak zorundayım, sesimi bütün insanlarıma ulaştırmak istiyorum" diye konuştu.
#DepremYERBİLİMCİ Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul’da kesinlikle 7’den büyük bir deprem olacaktır" diye konuştu. Görür olası depreme hazırlık ve yaklaşan yerel seçimlere yönelik de konuştu. Görür, "İkisinin ortası Marmara Denizi ve 1766'dan beri deprem yok. Burası sismik bir boşluk. Jeolojide sismik bir boşluk asla devam edemez, doldurulmak zorundadır. Burası kırılmak mecburiyetindedir, kırılmadan kalamaz.Özetle, İstanbul'da kesinlikle 7'den büyük bir deprem olacaktır"dedi. Görür, "İstanbul’da aday olan iktidar ve muhalefetin belediye başkanları sağ olsunlar benimle konuştular. Hepsinin emrine amade olduk, bildiğimiz kadarını anlattık. Bana çeşitli teklifleri olmasına rağmen ben siyaset üstü kalmak zorundayım, sesimi bütün insanlarıma ulaştırmak istiyorum" diye konuştu.
#Naci GörürBir taraf İsmet Paşa’yı İkinci Dünya Savaşı’na girmemek gibi bir hatayla suçluyorlar. Türkiye’nin bu sayede On İki Ada’yı Almanlar eliyle kazanma şansından söz ediyorlar. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na girseydi Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi Sovyet Rusya işgaline (kurtarmasına) terk edilen bir koz olurdu. İsmet Paşa’yı “fırsat kaçırıcıdır” diye tenkit edenlerin bu rejimi hiçbir şekilde istediklerini sanmıyorum. Maalesef insanlarımız tutarlı düşünmeyi tercih etmiyorlar.
#OsmanlıHatti (Hitit) kültürünün ne Mezopotamya ne de Akdeniz’deki diğer arkaik ve parlak uygarlıklara benzemeyen özellikleri vardı. Şu anda İstanbul Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Müzesi’nde ‘Atatürk ve Alacahöyük’ başlıklı sergi bu bölgeyi en esaslı ve en ilginç yönleriyle tanıtma peşinde. Bütün seramikler ve elektron dediğimiz altın, gümüş alaşımı süs eşyaları, Hatti idolleri bronz işçiliğinin zirvesi olarak seyredilebilir.
#Alacahöyük SergisiDünyanın başka bir yerinde, ülkesinden çok uzakta ama köklerinden beslenen, yaptığı eserlerle bu diyarlardan olmayanların takdirini, alkışını toplayan, sanatı ve müziği adına bestelerinde yeni kapılar açan hipster dediğimiz yenilikçi akımın öncü isimlerinden olan Mehmet Ali Sanlıkol ile röportajımı gerçekleştirdim. Mehter marşının içindeki inceliği fark edip gönül verdiği caza klasik Türk müziğini harmanlayan Mehmet Ali Sanlıkol’un son albümü ‘Turkish Hipster’, kendi deyimiyle 21. yüzyıla ait kozmopolit ve yenilikçi dinleyici kitlesine hitap ediyor. Grammy Müzik ödüllerinde finalde; 4 Şubat’ta ödül töreni... Ne güzel bir duygu bu! Müzikte dünyanın saygın ödüllerinde gösterilmek! Bugün Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Bursa’dan çıkıp Amerika’ya, oradan dünyaya uzanan notaların sahibi Mehmet Ali Sanlıkol ile sohbetimizi siz değerli okuyucularımızla baş başa bırakıyoruz. İlham olması dileğiyle...
#1Dünyanın başka bir yerinde, ülkesinden çok uzakta ama köklerinden beslenen, yaptığı eserlerle bu diyarlardan olmayanların takdirini, alkışını toplayan, sanatı ve müziği adına bestelerinde yeni kapılar açan hipster dediğimiz yenilikçi akımın öncü isimlerinden olan Mehmet Ali Sanlıkol ile röportajımı gerçekleştirdim. Mehter marşının içindeki inceliği fark edip gönül verdiği caza klasik Türk müziğini harmanlayan Mehmet Ali Sanlıkol’un son albümü ‘Turkish Hipster’, kendi deyimiyle 21. yüzyıla ait kozmopolit ve yenilikçi dinleyici kitlesine hitap ediyor. Grammy Müzik ödüllerinde finalde; 4 Şubat’ta ödül töreni... Ne güzel bir duygu bu! Müzikte dünyanın saygın ödüllerinde gösterilmek! Bugün Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Bursa’dan çıkıp Amerika’ya, oradan dünyaya uzanan notaların sahibi Mehmet Ali Sanlıkol ile sohbetimizi siz değerli okuyucularımızla baş başa bırakıyoruz. İlham olması dileğiyle...
#Mehmet Ali SanlıkolGeçen ay Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını sevinçle kutladık. Ben de önce Anıtkabir ve Ankara ziyareti yaptım, sonra da hemen ardından gelen ölüm yıldönümünde Atamızın doğduğu şehre, Selanik’e gittim. Bu kenti böyle anlamlı bir zamanda gezmek beni çok etkiledi. Ege’nin en güzel yarımadalarından Halkidiki’nin kuzeyindeki Selanik çok tanıdık, ‘bizden bir şehir’; hele İzmirliyseniz…
#Saffet Emre TonguçBulmacalar eskiden beri zihinsel faaliyetler üzerindeki olumlu etkisi ile bilinen aktivitelerden biri olmaktadır. Bulmacaların hazırlanması sırasında dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bunların başında bulmaca sorularının bir mantık çerçevesi içinde olması gelmektedir. Bulmacalarda tutarsız ve gerçekliği kanıtlanmamış bilgilerin kullanılmaması gerekmektedir. Peki, bulmacada divit yazı hokkası cevabı nedir? Harf sayısına göre divit yazı hokkası cevapları neler olmaktadır? İşte, divit yazı hokkası sorusunun bulmacalarda yer alan cevaplarını derledik.
Ferah bir görünümü olan Eski Cami’nin önemli özelliklerinden biri içerisindeki süslü yapısıdır. Klasik mimarinin habercisi olarak anılan Üç Şerefeli Cami ise minarelerden biri 3 şerefe uygulaması ile dikkat çeker ve cami de halk arasında bu adla anılır. Edirne için yazılacak çok şey var; ama bu hafta sizi Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami’ye götüreceğiz.
#BursaProf. Dr. Erhan Afyoncu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeni kabinede ismi geçenler arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yemin töreninin kesin sonuçlardan sonra yapılacağını belirtti. Erhan Afyoncu da bu isimlerden biri oldu. Peki, Erhan Afyoncu kimdir, nerelidir, kaç yaşında? İşte, Prof. Dr. Erhan Afyoncu hayatı ve biyografisi...
#Erhan Afyoncu KimdirYükseköğretim Kurulu (YÖK) doktora öğrencileri ve araştırmacıların uluslararası standartlarda araştırma yapmalarına imkân sağlamak amacıyla başlattığı projelere yenisini ekledi. Uluslararası Bilim İnsanları Destek Projesi ile dünyanın seçkin üniversitelerinden araştırmacılar Türkiye’ye davet edilecek.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversitelerle ilgili alınan kararı Nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirerek, şartların elverişli hale gelmesi durumunda uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitim imkanının da sunulduğu harmanlanmış öğretim seçeneğini değerlendireceğiz” dedi.
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversitelerle ilgili alınan kararı Nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirerek, şartların elverişli hale gelmesi durumunda uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitim imkanının da sunulduğu harmanlanmış öğretim seçeneğini değerlendireceğiz” dedi.
#Erol Özvar