Fransa Cumhurbaşkanı Macron 2018’de Elysee Sarayı’nda Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon ile görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlemiş ülkesindeki Afrika ülkelerine ait sanat eserlerinin iade edilmesi için çalışma başlattıklarını ve eserlerin 2020 yılından itibaren iade edileceğini duyurmuştu.
#GazetehaberleriElektriğin olmadığı zamanlarda ıssız sokaklar haliyle tekin olmaz, hırsızlar, gaspçılar çirit atardı. Bu sebeptendir ki, Osmanlı'da hava karardıktan sonra sokağa fenersiz çıkmanın cezası ağırdı. Osmanlı Avangardları bu bölümünde de fenersiz dolaşanların akıbetini anlatıyor.
#OsmanlıYunanistan kökenli ABD’li yazar Pauline Hager, Osmanlı İmparatorluğu’nun Yunanistan’ı egemenliği altında tuttuğu 1453 ile 1829 arasındaki dönemi anlattığı kitabında, anavatanında bugün yaşanan sıkıntıların temelinde, 400 yıl öncesinde Osmanlıların zorunlu kıldığı bir verginin bulunduğunu savundu.
Napoléon Bonaparte askeri tarihin de diplomasi tarihinin de tartışılmakla bitmeyen konu ve portresi. Şüphesiz ki onun diktatör idaresi Fransa’yı derledi topladı. Bütün tatsız yanlarına rağmen Avrupa kıtasını da eski dünyadan yeniye sürükledi.
#Napoléon BonaparteMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisince düzenlenen "2023’e Doğru: Aday Belli, Karar Net" temalı açık hava toplantıları kapsamında Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı'nda konuştu. MHP Lideri Bahçeli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in sözlerine tepki gösterirken "Sultan Vahdettin’in kusurları olsa da hain değildir." ifadelerini kullandı.
#MHPYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıOsmanlı Devletinde farklı görevlerde bulunan pek çok birim bulunmaktadır. Bunlardan birisi de nişancıdır. Bu nedenle nişancının görevleri ve sorumlukları pek çok tarih severler tarafından araştırılmaktadır. Peki, nişancı nedir? Osmanlı'da nişancının görevleri ve günümüzdeki karşılığını sizlere detaylıca derledik.
#NişancıOsmanlı Devleti’nin kuruluşu ile birlikte yeni orijinal ve yeni bir hukuk sistemi başlamadı. Bu devleti kuranlar, daha önce kurulmuş olan İslam ve Türk devletleri ile ilgili pek çok şeyin yanı sıra, o zamana kadar yürürlükte bulunan ve büyük oranda birlik arz eden hukuki yapıyı da ele aldılar. Şeri ve Örfi Hukuk nedir, ne anlama gelir sizler için derledik.
Şapka Kanunu, tarihte en önemli devrimlerden bir tanesi olmuştur. Şapka Kanunu ile birlikte çok sayıda önemli gelişmeler ortaya çıkmıştır. Tarih kitaplarının içerisinde de yer alan Şapka Kanunu ile ilgili sınavlarda çok sayıda soru ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı Şapka Kanunu’nun nasıl çıkarıldığını, çıkarılma sebebinin ne olduğunu ve ne zaman çıkarıldığını sizler için derledik.
#Şapka Kanunu23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Meclisin çıkardığı ilk yasalardan biri ise Hıyanet-i Vataniye kanunu oldu. 2 numaralı yasanın çıkarılma amacı meclisin otoritesini güçlendirmektir. Bir diğer amaç ise ülkemiz işgal altındayken savaştan kaçanları yakalamak ve İstiklal Mahkemelerinde yargılamaktı. Türkiye Büyük Millet Meclisine ve cumhuriyet aleyhinde propaganda yapanlar da vatana ihanet yasası kapsamında bu mahkemelerde yargılanmıştır. Hıyanet-i vataniye kanunu nedir ve neden çıkarıldı? Hıyaneti vataniye kanununun amacı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hıyanet-İ Vataniye KanunuKültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Taksim Gezi Parkı'nın mülkiyetinin "Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı"na geçtiğini bildirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalarda Vakıflar Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca evveliyat kayıtları incelenmiş ve bu taşınmazların 'Sultan Beyazıt Hanı Veli Vakfı'na ait taşınmazlardan olduğu tespit edilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
#Gezi ParkıBugün, Abdülhamid’in vefatının 103. yılı. Abdülhamid Han ölüm yıldönümünde anılıyor. Eğitim, bayındırlık ve tarım alanında önemli adımlar atan Abdülhamid Han, 10 Şubat 1918’de İstanbul’da hayatını kaybetti. Mezarı, dedesi için inşa edilen 2. Mahmut Türbesi’nde bulunuyor. İşte Abdülhamid Han’ın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler...
#Abdülhamid Han Ölüm YıldönümüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu. Doğu Akdeniz'deki gelişmelere değinen Erdoğan, "Biz artık bu gölge oyunundan bıktık." ifadelerini kullandı. "Kendine bile hayrı olmayan bir devleti, Türkiye gibi bölgesel ve küresel bir gücün önüne atıp yem etmeye çalışmak, artık komik kaçmaya başladı." diyen Erdoğan, "Çevresindeki her ülkenin hakkı olan Akdeniz'in zenginliklerinin üzerine adeta çökme çabası tam bir modern sömürgecilik örneğidir." diye konuştu. İstanbul Barosu'na asılan pankartı da eleştiren Erdoğan, "Hakimin, savcının, polisin, askerin yapamadığını, kamusal bir vazife icra eden avukat da yapmamalıdır. Şayet yaparsa bunun bir sonucu, bedeli muhakkak olmalıdır." dedi.
#ErdoğanMeslek edinme yüzyıllar boyunca farklı kültürlerde farklı şekillerde yapılmıştır. Türklerde meslek edinme ise oldukça köklü ve güzel bir etkiye sahiptir. Çırak, kalfa, usta ilişkisine dayanan meslek edindirme şekli Türklerde özellikle Selçuklu ve Osmanlı Devleti'nde son derece önemli bir yer tutar. Türklerde meslek edinme ve etiği konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Türklerde Meslek Edinme Ve Etiği Konu AnlatımıTürk mutfak kültüründe hem saray hem halk mutfağında önemli bir yere sahip olan şerbet kültürü bugünlerde de gastronomi sektörünün menülerinde yerini almaya başladı. Geçen hafta şerbet kültürünün Osmanlı öncesinde de var olduğunu anlatmaya çalıştığımız yazımıza, bu hafta şerbet kültürünün hem saray hem de halk mutfağındaki yeri ve önemini anlatacağım sizlere.
#BursaSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya ile ilgili olarak, "Ayasofya'nın müzeden camiye döndürülerek vakfiyesindeki amaca uygun şekilde hizmet verecek olması hepimizi sevindirmiştir. Burada bir kez daha Ayasofya'nın kiliseden değil, müzeden camiye dönüştürüldüğünün altını çizmek istiyorum" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÜniversite sınavın yani YKS'ye geri sayım başladı. TYT ve AYT olmak üzere iki bölümde gerçekleştirilecek olan YKS, tek hafta sonunda iki sınav halinde uygulanacak. ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan YKS ve TYT sınavı, 120 sorudan oluşacak ve 135 dakika sürecek. Peki, Üniversite sınavı ne zaman? 2020 TYT ve AYT ne zaman?
#Üniversite Sınavı Ne Zaman?YKS’nin ne zaman yapılacağı, sınav başvurularını tamamlayan adaylar tarafından araştırılıyor. Yüksek Öğretim Kurumları sınavı her yıl ÖSYM tarafından yapılıyor. Lise eğitimini tamamlayan ve öğrenimine üniversitede devam etmek isteyen adaylar sınava giriyorlar. Koronavirüs önlemleri kapsamında haziran ayında yapılacak sınavın ertelendiği açıklanmıştı. İşte üniversite sınav oturumlarının yeni tarihleri…
#YKSCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde Siyaset Akademisi açılışı dersinde konuştu. 'Libya ve İdlib'de gelişmeler lehe döndü' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "3 tane şehidimiz var. Rejim güçlerinin kaybı çok yüksek. Mücadele devam ediyor, edecek. Ruslarla görüşmeler devam ediyor, edecek." ifadelerini kullandı.
#Erdoğan1600 yıl Roma ve Bizans, 480 yıl da Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış İstanbul, 2019’un ilk sekiz ayında 9 milyon 982 ziyaretçi ağırladı. Bu hareketliliği, İstanbul’un kalbi Sultanahmet’te hemen hissediyorsunuz. Meydanda yeniden Batılı ve Uzakdoğulu turistler ve genç gezginlerle karşılaşabiliyorsunuz; kâh Ayasofya Müzesi’nin önünde uzun kuyruklarda bekliyorlar, kâh civardaki parklara serilip soluklanıyorlar. Bu vesileyle “Sultanahmet, yeniden!” diyoruz! Önce, İstanbul tarihçisi ve yazar Haldun Hürel’in rehberliğinde sizi Tarihi Yarımada’da bir gezintiye çıkarıyoruz...
#Sultanahmet GezisiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Konya Mevlana Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Partimizin olağan genel kurul sürecini de başlatarak orada bir değişim sürecini başlattık. İnşallah önümüzdeki dönem işlerin tıkır tıkır yürüdüğü ve hedeflerimize ulaştığımız bir dönem olacaktır" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan