8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde tüm Türkiye’de bir dizi etkinlik gerçekleşecek. Güne düzenlenen koşularla başlayabilir, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun etkinliklerine katılabilirsiniz. Ayrıca Cemal Reşit Rey’de iki farklı konser ve ‘Osmanlı’da Kadın Hareketi’ başlıklı panel var.
#8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü‘5 ARALIK KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ 81. YILDÖNÜMÜ’ NEDENİYLE ESKİŞEHİR KENT KONSEYİ TARAFINDAN ÖZDİLEK KÜLTÜR MERKEZİ GÖKKUŞAĞI CAFE’DE KAHVALTI EŞLİĞİNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI. TOPLANTIYA, TEPEBAŞI VE ODUNPAZARI BELEDİYESİ'NDE GÖREV YAPAN BAZI KADIN MECLİS ÜYELERİ, BAZI KADIN MUHTARLAR İLE KENT KONSEYİ ÜYELERİ KATILDI.
Osmanlı döneminde 19’uncu yüzyılda; eğitimde modernleşme adımlarının ilk atıldığı yerlerden biri Sultan II.Abdülhamit tarafından yaptırılan ilkokullar yani ‘iptidai mektepler’. İlk defa karma eğitimin uygulandığı sayıları çok az olmakla beraber kadın öğretmenlerin de ders anlattığı, modern eğitim anlayışını benimseyen bu okullar milli eğitim tarihinde önemli bir yere sahip. Bunlardan biri olan ve İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan okul, bugün hala varlığını koruyarak tarihe ışık tutuyor.
#Sultan II.AbdülhamitYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarKadın hakları alanında çalışan, yazan, konuşan, eser üreten kadınlardan oluşan jürimize feminizmle ilgilenenlerin hem yeni başlayanların hem de bilgisini derinleştirmek isteyenlerin- okuması gereken kitapları sorduk. Tavsiyeleri arasında Virginia Woolf’un ‘Kendine Ait Bir Oda’sı ve Margaret Atwood’un ‘Damızlık Kızın Öyküsü’ de var.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜGVA Gençlik Buluşması'nda konuştu İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Netanyahu yönetimiyle yan yana anılmak bile başlı başına ağır bir cezadır, utanılacak bir ayıptır. Netanyahu'nun başında bulunduğu İsrail yönetimi katildir. Netanyahu'nun başında bulunduğu İsrail yönetimi zalimdir." dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ülkede Hamas'a terör iftirası atan İsrail muhiplerine asla inanmayın. Hamas bunların iddia ettiği gibi bir örgüt değildir; bilakis direniş hareketidir. Türkiye olarak hiçbir tehdide baskıya boyun eğmeden Gazze'de yaşanan katliamın, Filistin'de yaşayan zulmün sona ermesi için kalbimizle, dilimizle, elimizle her türlü çabayı gösteriyoruz." diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBeşiktaş’ta düzenlenen ‘İstanbul’u Büyüten Kadınlar’ programında kadınlarla bir araya gelen AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, “Bizim dönemimizde İstanbul’a yön veren doğrudan kadınlar olacak. 1 Nisan’dan itibaren bu şehri kadınlarımızla birlikte yöneteceğiz. İstanbul’u Yöneten Kadınlar Meclisimizi 1 Nisan sabahı itibarıyla kuracağız” dedi.
#Murat KurumCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrailli rehinelerin ailelerinden gelen mektupla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrailli aileler bize bu yöntemle ulaştıklarına göre kendi hükümetlerinden umudu kesmişler. Zaten İsrail’in Gazze’de şu ana kadar ki tutumu kendi vatandaşları dahil orada kim varsa katletmek şeklinde. Bu konuyla ilgili İstihbarat Teşkilatımızı devreye soktuk, şimdi onlar bu konuyu araştırıyorlar. Bir netice alabilmek için çalışıyoruz. Netice alabilirsek ne ala" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAdını meşhur köprüsünden alan Mostar şehri, Doğu Avrupa’nın gizli kalmış güzelliklerinden biri. Osmanlı’dan günümüze mimari yapısı bozulmamış şehirde, kendimizi bir ortaçağ filminin setinde gibi hissediyoruz. Üstelik tüm bunları vizeye gerek duymadan deneyimlemek mümkün.
#HürriyetHürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Pınar Öğünç'ün ‘Pandemi Zaiyatı' adlı çalışması kurgu dışı kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Kurgu DışıŞebnem İşigüzel, okuruna -tam da niyetlendiği gibi- nefes aldıran, tarihten yola çıkarak kadınların hem akli hem fiziki gücünü anımsatan, oyunbaz bir roman sunuyor: ‘İstanbullu Amazonlar 1809’. İşigüzel, yeniçerinin bir isyan anında Esma Sultan’ı tahta çıkarmayı önerdiği seslenişini ele alıyor. Ve okurunu, kendi icat ettiği kanıtlarla, ‘Osmanlı’da tahta çıkan ilk kadın olan Esma Sultan’ın ve ‘yoldaşları’ Hatice ile Beyhan sultanların peşinde 171 günlük bir hayale ortak ediyor.
#Şebnem İşigüzelTicaret Bakanlığının bünyesinde, başta Kırşehir'de olmak üzere Ahilik Haftası kutlamaları her yıl yapılıyor. Esnaf odalarının katılım sağladığı etkinliklerde "Yılın Çırağı", "Yılın Kalfası", "Yılın Ahisi" ödülleri ile "Ahilik Hizmet Ödülü" ve "Ahilik Onur Ödülü" gibi ödüller de veriliyor. Peki, 2020 Ahilik Haftası ne zaman?
#Ahilik Haftası Ne Zaman?