Kendisi için ‘TBMM’nin en çalışkan vekillerinden’ biri diyebiliriz. Geçen sekiz yıldaki karnesi şöyle; 10 binin üzerinde soru önergesi, 518 kanun teklifi, 552 Meclis araştırması ve binden fazla basın toplantısı… Asıl faaliyet alanı ve en mutlu olduğu yerse kırsal. Tarım konuşurken yüzü gülüyor, gözleri parlıyor. Bir ‘köy çocuğu’ olarak büyümüş, her bölgenin ürününü coğrafi adıyla biliyor. Lakabı: ‘Çiftçi Baba!’ CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile eski albümleri karıştırdık…
#Ömer Fethi GürerYaz aylarında hele de düğün sezonu başladığında sıklıkla tartışılan “Düğün takıları kime ait? Damada mı geline mi?” konusu yine gündemde. Yargıtay uzun zaman önce bu konuya son noktayı koymuş ve demişti ki: “Ayrılık halinde çiftler arasında anlaşma varsa dikkate alınır, eğer yoksa örf ve adetlere göre tüm ziynetler kadınındır.” Ancak Yargıtay, bu konudaki içtihadını değiştirdi. Güncel içtihat ise erkeğe takılan ziynet eşyaları erkeğe, kadına takılanların ise kadına ait olması yönünde. Yargıtay neden böyle bir karar aldı? Karar nasıl değerlendirilmeli? Madem konumuz düğün takıları, altının seyri ne olacak? Ayşe Teyze torununa altın takabilecek mi? Hepsini sordum.
#TakıYoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotik bakteriler açısından zengin bir besin. Bu nedenle de Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası… Peki hangi yoğurt daha güvenilir? Markette satılan yoğurtlar mı evde yapılanlar mı? Hazır yoğurtlar nasıl oluyor da uzun süre bozulmuyor? Ev yapımı yoğurtlar tehlikeli mi? Sosyal medyada tartışılan bu konuyu tüm merak edilenleriyle Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile mercek altına aldık.
#GıdaSon yıllarda kişisel gelişim kitapları peşi sıra yayımlanıyor, yazarlar bu çağın insanlarının nasıl yaşaması gerektiğiyle ilgili reçeteler sunuyor, neyi yapmamız veya yapmamamız gerektiği bizlere tek tek söyleniyor. Tüm bunlara rağmen toplumların psikolojik çatışması sürüyor ve birbirinden farklı yaklaşımlar insanlarda bilgi karmaşasına sebep oluyor. Bu durumu fark eden Arda Bafra, tarihten günümüze gelen kadim öğretileri bir kitapta topladı ve ‘100 Kadim Öğreti’ adlı kitabıyla günümüz insanının yaşam felsefesini baştan yazdı.
#Arda BafraAnneler Günü’nde size ne hediye edilsin isterdiniz? Peki siz annenize ne armağan etmeyi düşünüyorsunuz? Yoksa aklınızda bir mutfak eşyası, halı ya da süpürge mi var? Eğer öyleyse bu haberi okumanızı tavsiye ederiz! Anneler Günü'nde ev eşyası hediye edilmesi konusunu annelerin kendi ağzından görüşleri ve uzman yorumu ile masaya yatırdık...
#Anneler GünüDeprem gibi kriz dönemlerinde kadınların ve kız çocuklarının yaşam koşulları daha da zorlu hale geliyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye İletişim Sorumlusu Zeynep Atılgan “Hamilelikler ve doğumlar afet dönemlerinde devam ediyor. Âdet döngüleri de... Deprem bölgesinde şu anda üreme sağlığı hizmetlerine acilen erişmesi gereken yaklaşık 226 bin hamile kadın var. Temel hijyen ihtiyaçlarının yanında, bu kadınların acilen nitelikli, sürekli ve güvenli üreme sağlığı hizmetlerine erişmesi gerekiyor” diyor.
#DepremANTALYA'nın Konyaaltı ilçesindeki sokağa karavanların uzun süreyle park edilmesi, mahalleli ile karavan sahiplerini zaman zaman karşı karşıya getiriyor. Karavancıların görüntülerinin rahatsız edici olduğunu savunan mahalleli, karavanların başka yere taşınmasını istiyor.
#ANTALYAKitle turizminin başkenti Muğla’da geçen yıllarda yaşanan yangınlar sonrası başlayan bilinçli, sürdürülebilir turizm atağında ‘doğaya saygı’ hem turistler hem de turizmciler için artık daha önemli hale geldi. Geçen hafta gittik, yerinde gördük. Sorumlu turist bekleyen Akyaka, 12 aylık bir destinasyon olduğunu kanıtlarcasına, kasım sonunda pek çok yerde kar başlamışken yaşadığı ‘küçük bahar’la karşıladı bizi...
#Muğlaİstanbul, bundan 19 yıl önce de kalleş terör saldırılarıyla sarsılmıştı. 15 Kasım 2003’te Beyoğlu ve Şişli’de sinagoglara yapılan çifte saldırıda 28 kişi hayattan koparılmıştı. Dün o saldırılarda ölenler, karanfillerle anıldı...
#SinagogYüksek yaşam standartlarındaki konseptleriyle her geçen gün proje ağını genişleten Zeray, Ankara'nın Etimesgut Bağlıca bölgesindeki Zeray Future Deluxe City satış ofisinde 40. projesi olan projesi Zeray Future Deluxe City’i Buket Aydın’ın moderatörlüğünde basına tanıttı.
#Sponsorlu İçerikGöbeklitepe’den bin yıl daha öncesine giden Mardin’in Dargeçit ilçesindeki Boncuklu Tarla’da yürütülen kazı çalışmalarında, 3 döneme ait üst üste inşa edilmiş 12 bin yıl öncesine tarihlenen çok sayıda kamu binası bulundu. Alanda üzerilerinde çeşitli tasvirler olan çok sayıda boncuk da çıkıyor.
#MardinEski bir apartmanın ya da sitenin tamamının dış cephe boyası nasıl yapılır? Binanın rengi solduğu için aynı renge boyatmakla, eski renk beğenilmediği için başka bir renge boyatmak için alınacak kararların karar yeter sayısı nedir? Zincir market, o apartmanda oturanların izni olmadan kiracısı olduğu ilk iki katı siyaha boyatabilir mi? Rızası olmayan kat malikleri böyle bir durumda davacı olabilir mi?Kat Mülkiyeti Hukuku uzmanı İstanbul Barosu avukatlarından Şeref Kısacık’a göre binanın ortak alanı olan dış cepheyi her isteyen istediği renge boyayamaz. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre binanın dış cephe renginin değiştirilmesi ya da ilk iki katın siyaha boyatılması için Genel Kurul’da 4/5 oy çoğunluğu ile karar alınması veya 4/5 malikin “yazılı rıza” vermesi gerekir. Bu karar yoksa sulh hukuk mahkemesinde eski hale getirme davası açılabilir.
#ApartmanBirlikte uzun zaman geçiren insanların bir süre sonra beyinlerinde de benzerlikler olmaya başlıyor; dil, duygu ve hayata bakış açısından ortak kalıplar geliştiriyorlar. Buna bilim dünyası ‘beyin ikizliği’ diyor. Yani birlikte zaman geçirdiğimiz kişilerin kim olduğuna göre beynimiz de şekilleniyor. Etrafımızda ne kadar ‘çeşitli’ insan olursa beynimiz de o kadar kendini yeniliyor.
#Northwestern ÜniversitesiYeni bir metaverse projesi olan Alóki, Kosta Rika’daki 750 hektarlık bir araziyi sanal dünyaya yansıtacak. Kullanıcılar NFT teknolojisiyle çalışan oyunu oynayarak metaverse’te bir ağaç dikmeyi başardıklarında söz konusu bölgede de bir ağaç dikilecek.
#MetaverseSokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet uygulaması Havrita’ya hayvanları hedef gösterdiği ve ölümlerine sebebiyet verdiği gerekçesiyle sosyal medya üzerinden tepki yağdı. Kullanıcıların sokakta yaşayan köpeklerin yerlerini harita üzerinde işaretledikleri uygulamanın kapatılması için harekete geçen İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsaniye Ekmekçi, “Antalya Muratpaşa’da çok sayıda işaretleme yapıldı. Ardından parkta 8-10 köpek zehirlendi. Uygulamanın tamamen kapatılması gerekiyor. Türkiye Barolar Birliği bünyesinde Hayvan Hakları Komisyonu olarak dava açmak için karar aldık” dedi.
#Sokak KöpeğiSokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet uygulaması Havrita’ya hayvanları hedef gösterdiği ve ölümlerine sebebiyet verdiği gerekçesiyle sosyal medya üzerinden tepki yağdı. Kullanıcıların sokakta yaşayan köpeklerin yerlerini harita üzerinde işaretledikleri uygulamanın kapatılması için harekete geçen İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsaniye Ekmekçi, “Antalya Muratpaşa’da çok sayıda işaretleme yapıldı. Ardından parkta 8-10 köpek zehirlendi. Uygulamanın tamamen kapatılması gerekiyor. Türkiye Barolar Birliği bünyesinde Hayvan Hakları Komisyonu olarak dava açmak için karar aldık” dedi.
#İSTANBULTürkiye’de yazları ‘zengin kitle’nin iki mekanı var; Bodrum ve Çeşme. İnanılmaz lüks otellerin, villaların ve teknelerin listeleri yapılıyor da, değerleri tespit edilemiyor. Rantın boyutları o kadar büyük ki, kahve, çay ve içki keyiflerinde muhabbetin esasını İstanbul’un arsaları oluşturuyor. Bazı işinsanlarının elinde ‘belediyenin arsaları’nın listesi ve değerleri var; toto gibi oynanıyor sanki.
#CHPCOVID-19 vakalarının yeniden arttığı bugünlerde çocuklarımızın sağlığını korumaya dikkat etmeliyiz. Vitamin ve mineralleri mümkün olduğunca doğal kaynaklarından temin etmeye çalışmak, takviye gereken durumlardaysa doktor ya da eczacı önerisine başvurmak çok önemli.
#COVID-19Güneş, rüzgâr, toz ve gürültüden korunmak için pencere ve balkonlarına panjur taktırmak isteyen ve çatıya uydu alıcı monte ettirmek isteyen çok sayıda okurumdan sorular geliyor. ‘Bağımsız bölüm dairelere panjur taktırırken ve ortak alan çatıya uydu monte edilirken komşulardan izin almaya gerek var mı?’ diye. Yargıtay’ın kriterlerine uygun panjur taktırdığınızda komşularınızdan izin almaya gerek yok. Tekniğine uygun, çatıya zarar vermeyecek ve diğer maliklere de yer bırakmak koşuluyla uydu alıcısı da izinsiz takılabilir. İstanbul Barosu avukatı Kat Mülkiyeti Hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık bu iki konu ve komşu gürültüsüne dair soruları şöyle yanıtladı:
#Panjur