Ortak alan haberleri sayfasında Ortak alan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 42623 Ortak alan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Site ve apartmanlarda daire giriş kapılarının bulunduğu sahanlıklara bisikletler, kaykaylar hatta ayakkabılık, sandalye, koltuk gibi eşyalar bırakılıyor. Kapıların önüne ayakkabı koymak ‘ortak alan işgali’ sayılır mı? ‘Ortak alan işgali’ nedeniyle yaşanan yaralanma veya ölümden kim sorumlu? Bu sorularınızı kat mülkiyeti bilirkişisi Murat Erdoğan yanıtladı...
#ApartmanBu haberi iş yerinizde okuyorsanız eğer, birazdan sık sık dokunduğunuz klavye, masa hatta kahve fincanının ne kadar temiz olduğunu merak etmeye başlayacaksınız. Zira araştırmalar iş yerlerinde ortak alanlarda sıklıkla kullanılan buzdolabı, mikrodalga, su ısıtıcı gibi eşyaların birer mikrop yuvası söylüyor. Üstelik her biri aklınızın ucundan dahi geçmeyecek mikroorganizmalar barındırıyor. Peki bu kirli alanlara günde en az birkaç kez temas etmek insan sağlığını nasıl etkiler? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkApartmanlarda ve sitelerde merdiven boşluklarından otoparklara bahçelerden sığınaklara ortak kullanım alanlarına ilişkin gerginlikler sık sık yaşanıyor. Yakın zamanda Yargıtay da konuyla ilgili önemli bir karar verdi. Biz de bu karar ışığında ortak kullanım alanlarına ilişkin mevzuatı uzmanlarımızla birlikte mercek altına aldık.
#EmlakZemin kat ortak alandaki bölümü daireye katıp sonradan ebeveyn banyosu yaptırmak mümkün mü? Sitenin ortak alanları kiraya verilebilir mi? Sitenin ortak bahçesinde bir kış bahçesi veya sitenin açık-kapalı alanı olan sosyal tesisi varsa bu yeri site işletebilir mi? Sorularınızı kat mülkiyeti hukuku uzmanı İstanbul Barosu avukatlarından Şeref Kısacık yanıtladı.
#SiteAdli Yargı Hâkim ve Savcı Yardımcılığı sınavı için geri sayım başladı. Bu yıl 1000 hakim ve savcıyı bünyesine alacak olan Adalet Bakanlığı, ÖSYM aracılığıyla düzenlenecek olan Adli Yargı Hâkim ve Savcı Yardımcılığı sınavı ile süreci tamamlayacak. Peki, Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hâkim ve Savcı Yardımcılığı sınav giriş belgesi ne zaman yayımlanacak? İşte, o detaylar
#Adli YargıFiyatların rakip ülkelere göre pahalı kalmasından dolayı sipariş kaybı yaşayan sanayici, hammaddedeki koruma önlemlerinin makul seviyeye indirilmesini talep etti. Bunun gerçekleşmesi durumunda fiyatlarda yüzde 25 gerileme yaşanacağı belirtildi.
#Spor AyakkabıÇevre dostu elektrikli araçların sayısının artması ile site ve apartmanlarda elektrikli şarj ünitelerinin kurulması konusunda yoğun bir talep var. Site ve apartman yöneticileri, bu yeni uygulama konusunda tereddüt yaşıyor. Bir malik ya da kiracı elektrikli aracı için otoparka bireysel şarj ünitesi kurabilir mi? Bu izni yönetici verebilir mi? Ortak kullanım için şarj ünitesi kurulabilmesinin koşulları nelerdir?
#Elektrikli AraçÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırmak amacıyla 81 il valiliğine genelge gönderdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Kararlıyız, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimize ulaşacağız ve yeşil dönüşümü hep birlikte başaracağız.' dedi.
#OtomobilBir okurum, “Havuzu hiç kullanmıyorum. Giderlerine de katılmak istemiyorum. Bu mümkün mü?” diye soruyor. Bir diğeri de “Kiracıların havuza girişi yasaklanabilir mi?” diye merak ediyor. Okurlarımın sorularını İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#SiteTatille birlikte parkları, sokakları dolduran çocuklar arasında ‘her istediğini yaptıran’, ‘kural tanımayan’ çocuklara da rastlanıyor. Peki çocuğun ‘sınır tanımayan’ davranış şekli doğru mu? Bu sınırlar nasıl sağlanır? Uzman psikolog Sandra Pasensya, “Ebeveynin sınırı, çocuğun sınırını oluşturur” diyor...
#EbeveynSite ve apartmanlarda daire giriş kapılarının bulunduğu sahanlıklara bisikletler, kaykaylar hatta ayakkabılık, sandalye, koltuk gibi eşyalar bırakılıyor. Kapıların önüne ayakkabı koymak ‘ortak alan işgali’ sayılır mı? ‘Ortak alan işgali’ nedeniyle yaşanan yaralanma veya ölümden kim sorumlu? Bu sorularınızı kat mülkiyeti bilirkişisi Murat Erdoğan yanıtladı...
#ApartmanKomşunuz mülk sahibi. Gürültü yapıyor, hiçbir uyarıya kulak asmıyor. Hatta, gürültü yapmaması için hâkimin verdiği tedbir kararını bile dinlemiyor. Aidatı ödemiyor. Defalarca aidat borcu yüzünden icraya veriliyor. Sitede artık o istenmeyen komşu... Böyle bir komşudan hukuki olarak kurtulmanın bir yolu var mı?
#AidatSon yıllarda ev sahipleri ve kiracıların ortak sorunu aidatlar oldu. Araştırmalara göre İstanbul’da bu yıl yüzde 25-71 bandında olan aidat zamları, kimi sitelerde yüzde 150’ye kadar çıktı. Son 2 yılda ise yüzde 200 ila 300 arasında zamlanan aidatlar site sakinlerini isyan ettirdi. İşte ilçe ilçe aidatlar ve önemli uyarılar...
#KonutORGANİZE perakende markaları 2023’te enflasyonun etkisiyle cirolarında ortalama yüzde 80’in üzerinde artış sağlarken, her üç markadan birinin adet satışı 2022’nin gerisinde kaldı. Birleşmiş Markalar Derneği’nin yaptığı yazılı açıklamaya göre, markalar 2023’te turiste satışta da umduğunu bulamadı.
#ORGANİZE Perakende MarkalarıSite ve apartmanlarda ocak ayı ile birlikte Genel Kurul (GK) telaşı yaşanıyor. Hem apartmanlar hem de sitelerde, yazlıklar hariç genellikle GK’lar ocak ayında yapılıyor. Peki GK neden bu kadar önemli? GK’ya çağrı nasıl yapılır? Bu sorularınızı İstanbul Barosu avukatı kat mülkiyeti hukuku uzmanı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#SiteOtomobil piyasasındaki yeri gün geçtikçe güçlenen elektrikli otomobiller için gereken şarj istasyonları, son dönemde tartışmalara neden oluyor. Elektrikli araç sahiplerinin, konut otoparklarına şarj istasyonu kurulması yönündeki talepleri, özellikle büyük sitelerde gündemin ana maddelerinden biri haline geldi. Peki, otoparklarda elektrikli araçları şarj etmek için özel bir alan tahsis edilebilir mi? Evden otoparka elektrik hattı çekmek mümkün mü? Hukuki süreç nasıl işliyor? Tüm merak edilenleri Avukat Ümit Yasin Kısa ile 12 soruda mercek altına aldık
#OtomobilGüneydoğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği gereğince, Kurumumuzda açık bulunan tablo 1 ve tablo 2’ de unvanı, derecesi ve sayısı belirtilen kadrolar için, Bakanlık Makamının 11 Mayıs 2023 tarih ve E-4730436 sayılı izni ve Başkanlık Makamının 02 Ağustos 2023 tarih ve E-1457 sayılı oluru ile Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı açılması uygun görülmüştür.
#Güneydoğu Anadolu ProjesiPerakende sektörü her gün satış rekorları kırarken AVM’lerin döviz cinsi kredi borçlarını ödeyemediğini söyleyen AYD Başkanı Nuri Şapkacı, “Türkiye’deki 445 AVM’nin 60-70’i borçlarından dolayı bankaların eline geçti. Kalanlar da direniyor. Biz zor dönemlerde hep markalara destek olduk; pandemide 3 ay kira almadık. Keser gibi ‘hep bana hep bana olmaz, testere gibi ‘bir sana bir bana’ olması gerek. Ciro rekorları kırarken kirayı artırmamak olmaz” dedi.
#Nuri ŞapkacıSon yıllarda ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan ‘tahliye’ kavgaları, hukuk literatürüne geçecek örnekler vermeye devam ediyor. Son olarak bir ev sahibi, kiracı eve klima taktırdığı için dairenin boşaltılmasını istedi. Peki ev sahipleri, taktırılan klima nedeniyle kiracıyı evden çıkarabilir mi? Kiracılar hangi değişiklikleri ev sahibine haber vermeli?
#KiraYazlık siteler ve çok bloklu sitelerde tadilat, yenilik ve ilavelerin giderlerini kimin ödeyeceği büyük tartışma yaratıyor. Yenilik ve ilavelerin giderleri nasıl karşılanır? Bir site sakini, yaptırılmasına karar verilen havuz konusunda, “Bu lüks bir yatırımdır, ben ödemem” diyebilir mi? Kiracı fazladan aidat öderse kiradan mahsup edebilir mi? Aidat hukuku ile ilgili sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#AidatGeçen haftaki “Fahiş aidata ne yapılabilir?” yazımın ardından siz okurlarımın soru yağmuru bitmedi. Bu hafta da aidat konusuna devam. Fahiş aidata dava açılabilir mi? Sitemize özgü aidat düzenlemesi yapılabilir mi? Sağlık ya da özel nedenlerle “Havuza girmiyorum, basket oynamıyorum aidat ödemem ya da daha az öderim” diyebilir miyiz? İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık, bu hafta da aidat sorularınızı yanıtladı. Avukat Kısacık’a sorularınız ve yanıtları şöyle:
#Aidatİstanbul başta olmak üzere birçok kentte lüks sitelerde neredeyse kira fiyatına yaklaşan aidatlar tartışılıyor. Okurlarım fahiş aidata isyan ediyorlar. Peki fahiş aidat ödeniyorsa suç yöneticinin mi? Aidatı kim belirliyor? Devlet, konut kirasında olduğu gibi “Aidata yüzde 25’ten fazla zam yapamazsınız” diyebilir mi? Okurlarımdan gelen yağmur gibi aidat sorularını İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı...
#AidatAsgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zam konut aidatlarına da yansıyacak. En önemli gider kalemi olan personel maaşları nedeniyle aidatlar yükselecek. Yüzde 30 civarı artışın makul olduğunu belirten sektör temsilcileri, bunu fırsata çevirip fahiş artış yapanlara karşı vatandaşları uyarıyor.
#Asgari ÜcretHer ikisi de kariyerlerine kurumsal hayatta yön verir. Ama bir süre sonra buradaki işleyişin çok da onlara uygun olmadığını düşünmeye başlarlar. Mediha Güngörtire ve Pelin Güneşoğlu, 2003’te kendi hikayelerini yazmaya karar verir. İzmir’de kurdukları Demeter’le fonksiyonel ve natürel gıda hammaddeleri tedarikçisi olarak ticaret hayatına ilk adımı atarlar. Bu alanda önemli başarılara imza atan iki kadın girişimci, pandemi sürecinde ise yeni arayışlara girer. Sağlıklı beslenme odağında yürüttükleri çalışmaların sonunda ise Ortak Alan ortaya çıkar. İkili, yerli üretim ve özellikle kadın emeğini ön planda tutan bir tesiste üretime başlar. Bugün bir yandan mandalina kurusundan sporcu gıdalarına çeşitli ürünler üreten, öte yandan da özel gastronomi organizasyonlarına ev sahipliği yapan Güngörtire ve Güneşoğlu’nun hedefinde ise hem ihracat hem de daha fazla kadınla üretim yapmak var.
#1