Atv ekranlarında yayınlanan Kuruluş Osman dizisinde Osmanlı’nın kuruluşu, Osman Bey ve Orhan Bey’in hayatı işleniyor. Dizide oyuncu Emre Bey tarafından canlandırılan Orhan Bey’in hayatı ve tarihi bilgisi de ekran karşısındaki izleyiciler tarafından merak ediliyor. Peki, Tarihte Orhan Bey kimdir? Orhan Gazi ne zaman ve nasıl öldü? İşte Orhan Bey dönemi ile ilgili bilgiler!
#Kuruluş Osman Orhan BeyTBMM, iki aylık bir tatil sürecinden sonra bu hafta yasama yılına başladı. Siyasette ‘normalleşme’ rüzgârları eserken herkesin temennisi milletin vekillerinin TBMM’de kavgasız-yumruksuz oturumlar yapması… Peki medeni müzakere nasıl yapılır? 33 yıl geçirdiği TBMM’de milletvekilliği ve bakanlık, 2007-2009 arası Meclis Başkanlığı yapan siyasette ‘sakin güç’ ve ‘ağabey’ konumundaki Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan ile buluştuk; eski albümleri karıştırıp siyasete yönelik tavsiye ve tespitlerini dinledik.
#TBMMKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yaklaşık 20 yılda müzecilik sahasında katettiğimiz muazzam mesafe, uluslararası alanda en saygın ödüllerle tescillenmiştir. Bugün müzecilikte öncü ve örnek alınan bir Türkiye vardır” dedi.
#Mehmet Nuri Ersoy- İsmini Reşat Nuri Güntekin koymuş. İlk yapımcılık tecrübesi 10 yaşlarındayken… Sahneye oyuncu olarak 14 yaşında adım attıktan sonra tiyatroya tam 50 senesini vermiş. Son 18 yıldırsa onu Türkiye’nin en uzun soluklu dizilerinden Arka Sokaklar’ın ‘Rıza Baba’sı olarak izliyoruz. Dizi setlerinde ‘Ankara’dan gelen adam’ olarak nam salan Ergin, “Rolü yüceltmek aktörün işi. Oyunculuk bu zaten. Öbürü odunculuk olur” diyor...
#Rıza BabaTarihi televizyon dizileri ve filmlerde kullanılan askeri üniformalarda yapılan hatalar bir doktora tezinin konusu oldu. Kendisini ‘üniformalog’ olarak tanımlayan Erhan Çavdaroğlu, dizi ve filmlerde aslına uygun üniforma ve teçhizatın kullanılması için şimdiye kadar yapılan hataları incelemeye aldı.
#Erhan ÇavdaroğluBu yaz tatil için pek fazla zamanınız yoksa ve ailecek birkaç gün kafa dinlemek istiyorsanız bu liste tam size göre… Uzmanlara 'İstanbul’un yoğun temposundan biraz olsun uzaklaşmak ve hem doğa hem de deniz tatili için nerelere gidilmeli?' diye sorduk. 7 şehirden, cep yakmayan ve İstanbul’a da 4-4,5 saat uzaklıktaki 8 yeri önerdiler.
#İstanbul'a Yakın Tatil Yerleriİznik için “Dört kapı, dört medeniyet” denir. Bu; İstanbul, Yenişehir, Lefke ve Göl kapıyla çevrilen Roma-Bizans-Selçuklu-Osmanlı geçmişine atfedilen bir söz. Gelin aynı adlı gölün kıyısındaki eski zaman kentinin kapısını çalalım. Hikâyelerinin kudreti başınızı döndürecek, hazırlıklı olun...
#SeyahatOsman Bey’in oğlu Orhan Gazi merak edilen isimlerden biri. Kuruluş Osman dizisinde Osman Bey, oğulları Orhan ve Alaeddin'le yeni döneme başlıyor. Peki, Osman Bey’in oğlu Orhan Gazi kimdir, nasıl öldü? İşte hayatı ve ölümü
#Orhan GaziPüsküllü deri yelekler, kovboy çizmeleri, dar bluejean, ip kravat, kalın zincirler... Meğer hepsi imaj içinmiş, en çok eşofman giymeyi severmiş. İkilemli sorularda bu hafta Attila Atasoy ile eczacılığından girdik, Unkapanı’nda plakçı arşınlayıp parklarda sabahladığı zamanlara uzandık. Dillere destan canlı yayınları için “Eskiden beri geç yatar, geç kalkarım. Kafam gece çalışır. Pınar Altuğ’un sabahın körü programında biraz uyuklamış olabilirim, hatırlamıyorum” diyor.
#Attila AtasoyOsmanlı devleti dönemi çeşitli bölümlerden meydana gelmektedir. Osmanlı devletinin yükseliş dönemi tıpkı kuruluş dönemi gibi bu bölümlere dahildir. Osmanlı devletinin kuruluş döneminin isminden de anlaşılacağı gibi devletin kuruluşundan itibaren Kostantiniyye'nin fethine kadar devam ettiği bilinmektedir. Osmanlı devleti kuruluş dönemi padişahları, savaşları ve Osmanlı kuruluş dönemi konu anlatımını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Kuruluş DönemiOrhan Bey, 1281 yılında Söğüt'te dünyaya gözlerini açtı. 1326 - 1359 yılları arasında ise, beylik yapmıştı. Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak devraldığı devleti, oğlu I. Murad'a 95.000 km² olarak bıraktı. Osmanoğulları arasında en uzun süre yaşayan Orhan beyin çocukluğu ve gençliği ise bilinmiyor. Orhan Bey dönemi genel özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Orhan Bey Dönemi Genel Özellikleri Nelerdir?Bilgiye ulaşmanın her geçen gün biraz daha kolaylaştığı çağımızda insanlar arasındaki farkın bilgileri ile iradeleri arasındaki bağlantıdan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Çünkü sınırsız bilgi ve iletişim olanakları bireyi çıkmaza sürükler, birey doğru olanı seçmek konusunda da çoğu zaman kişilerin yahut grupların etkisi altında kalır.
#Prof. Dr. Nesrin KARACAJustinianus Köprüsü zamana direnen köprü olarak ünlenmiş oldukça turistik bir köprüdür. Peki her yıl yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçi alan Justinianus Köprüsü nerede? Justinianus Köprüsü tarihi, hikayesi ve özellikleri hakkında bilgi nelerdir? İşte Justinianus Köprüsü hakkında merak edilenler.
Eski TBMM Başkanı, duayen siyasetçi ve hukukçu Hüsamettin Cindoruk, 70 yıllık siyasi geçmişini, “Aslında ben kaçtıkça siyaset beni kovaladı!” diye özetliyor. Demokrat Parti Gençlik Kolları’ndan 27 Mayıs ihtilaline, Yassıada yargılamalarından sıkıyönetim altındaki düğününe Cindoruk ile geçmişe yolculuk yaptık...
#GazetehaberleriOsmanlı padişahlarından birisi olan 1. Murad en çok araştırılan padişahlardan birisidir. 1. Murad döneminde Osmanlı'nın girmiş olduğu savaşlar ve hayatı merak edilmektedir. 1. Murad dönemi Osmanlı döneminin en güçlü dönemlerindendir. Bu dönemde ise Osmanlı topraklarının ne olduğu en merak edilenler arasındadır. Peki, I. Murad kimdir? I. Murad döneminde hangi savaşlar meydana gelmiştir? 1. Murad'ın hayatı nasıldır? 1. Murad nasıl tahta geçmiştir. İşte Osmanlı padişahlarından olan 1. Murad hakkında bütün bilgiler.
#I. Murad Kimdir?Timur Selçuk’u bir ay önce 6 Kasım tarihinde kaybettik. Ölümünün ardından çoğumuz onun şarkılarını dinleyerek kendisine veda ettik. Şarkılarıyla yasını tuttuk. Şiirlerini ölümsüzleştirdiği Ümit Yaşar yaşasaydı, muhtemelen onun ölümünü bir şiirin dizeleri içinde beyaz güvercinlerle anlatırdı.
#YAZARKöroğlu dağlarının engebelendirdiği coğrafyada, dik vadi duvarlarına tutunmuş bir kent Göynük. Yüz yıl öncesinin mimari örnekleriyle bezeli beyaz evlerin yamaçlara serpiştirildiği özgün bir yaşam yeri. Tarihte “Diyar’ı Akşemseddin” olarak bilinen Bolu’ya bağlı bu ilçe merkezi, hala Fatih’in hocasının anısını yaşatıyor. Bu kent sokağıyla, çarşısıyla, meydanlarıyla ve zafer kulesiyle soluk alıp veren canlı bir anıt…
#BURSAİznik, tarihi, sanatı ve doğal güzellikleri bir potada buluşturan Bursa’nın nevi şahsına münhasır ilçesi... En çok dillere destan işçiliğe sahip çinileriyle tanınıyor. İznik Gölü’nün yanı başında, büyük şehrin karmaşasından uzak, insanı huzura davet eden havası da cabası...
#İznik"Ben sana mecburum bilemezsin / Adını mıh gibi aklımda tutuyorum / Büyüdükçe büyüyor gözlerin / Ben sana mecburum bilemezsin / İçimi seninle ısıtıyorum." dizeleriyle hafızalarda yer edinen Türk edebiyatının büyük ustası Attila İlhan vefatının 15. yılında anılıyor.
#Attila İlhanGelibolu Yarımadası, Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasında, güneye doğru genişleyerek uzanır ve çok ilginç bir kara parçasıdır. 3 bin yılı aşan yerleşim tarihi ve Büyük Çanakkale Zaferinin yaşandığı Gelibolu yarımadasına adını veren kentten bahsetmek istiyorum size bu pazar.
#Bursa