Örgün eğitim ve öğretim, belirli dönemlerde yapılan açıklamalar ve alınan kararlar dolayısıyla merak ediliyor. Örgün eğitim ve öğretim, öğrencilerin eğitim-öğretim süresince ders ve uygulamalara devam etme zorunluluğunda oldukları bir eğitim-öğretim türünü işaret etmektedir.
#Örgün EğitimSıkça dile getirilen ve eğitimin temel taşını oluşturan örgün eğitimin ne anlama geldiği karıştırılabiliyor. Birçok kişi bunu öğrenebilmek için internet üzerinde araştırma yapmaktadır. Peki, örgün ne demek? Örgün eğitim nedir? İşte bu konu hakkında bilmeniz gerekenler...
#Örgün Ne Demek?KYK yedek sırası ne demek, ne anlama geliyor sorusu, yurt başvuru sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler tarafından sorgulanıyor. 2024-2025 akademik yılında, üniversitelerin örgün eğitim programlarına ilk kez kayıt yaptıran öğrencilerle ara sınıf öğrencileri için GSB yurt başvuruları sonuçlandı. Diğer taraftan da sonuç ekranında yedek sırası ile karşılaşanlar detayları merak ediyor. Peki KYK yedek sırası ne demek? Yedek yurt sırası gelir mi, çıkar mı? İşte ayrıntılar...
#KYKHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#Sponsorlu İçerikHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#1Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gebze'de bir lisenin kız öğrencilerinin kıyafetleri uygun olmadığı için mezuniyet törenine alınmadığı iddiasına ilişkin, "Olayın başlangıç noktasında okul müdürü, öğrencilere mezuniyet töreninin yapılacağı alanın büyüklüğü kadar kontenjan veriyor. Burada formu da var, her öğrenciye 4 kontenjan veriyor ve 'Kiminle beraber geleceksin?' diye soruyor. Arkadaşlarımız, listede yazdığının iki katı kadar misafirle gelmek isteyince okul müdürü doğal olarak 'Biz bu listedeki isme göre bir organizasyon yaptık. Önce listedeki isimleri alalım. Yer kalırsa sizi de alırız' dedi, diye tartışma başlıyor ve arzu etmediğimiz bir boyuta ulaşıyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okullaşma oranlarıyla ilgili verileri güncellediklerini belirterek, "Gördük ki ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 95'in üzerine çıkmış. 2000'li yıllarda kız çocuklarının ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 39,02 idi. Bugün yüzde 94,66. Yani yüzde 95. İlkokuldaki okullaşma oranı bugün yüzde 99,63, yüzde 100'e gelmiş. Okula gidemeyen kız çocuğu kalmamış. Ortaokulda yüzde 99,44. Lisede yüzde 95,06" dedi.
#Bakan ÖzerAK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, 2023 seçimlerine 535 gün kaldığını, üç kuşağın karar verdiği bir seçim yaşanacağını söyledi. Yıldırım, sosyal ağlar üzerinden yapılan dijital siyasetin 2019da tecrübe edildiğini belirterek, bu seçimin gençlerin seçimi olacağını dile getirdi.
#Binali YıldırımTürkiye, AIDS’in diğer ülkelere kıyasla görülme sıklığının az olduğu ama hasta sayısının da sürekli arttığı bir ülke. 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde yapılan açıklamaya göre ülkemizde 1985’ten 15 Kasım 2021 tarihine kadar geçen sürede vaka sayısı 29 bin 284 oldu.
#HIVAnadolu Üniversitesi’nin açıklaması ardından hibrit eğitim modeli bir kez daha gündeme geldi. Anadolu Üniversitesi, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Örgün Sistem Güz Dönemi derslerinin, 'hibrit eğitim' şeklinde yapılmasının planlandığını açıkladı. Peki, hibrit eğitim nedir? Hibrit eğitim sistemi ne demek? İşte hibrit eğitim modelinin detayları ve Anadolu Üniversitesi’nin hibrit eğitim açıklaması…
#Hibrit Eğitim NedirTeorik ve uygulamalı ders, Sağlık Bakanlığı'nın üniversiteler için yaptığı açıklamanın ardından gündeme geldi. Üniversiteler için uygulamalı derslerin başlamasına yönelik YÖK'e görüş bildirildi. Milyonlarca öğrencinin merak ettiği üniversitelerde teorik eğitim, derslerin anlatılarak ve bilgiye dayanan kısımlarının gösterilerek gerçekleşmesi anlamına geliyor. Uygulamalı eğitimde ise öğrenciler dersleri laboratuvar ve uygulama alanlarında işleyebiliyor. İşte, uygulamalı eğitim nedir sorusunun yanıtına yönelik bilgiler.
#Uygulamalı Eğitim NedirSon bir yılda, yaşam biçimimizi büyük oranda değiştiren, günlük dilimizde “Öğretmenim bugün canlı ders var mı?” gibi cümleleri yaygınlaştıran COVID-19 salgını, eğitim alanını ve uygulamalarını da etkiliyor. Salgının başlangıç döneminde, birçok ülke geçici olarak eğitime ara vermek zorunda kaldı. Bu noktada da acil uzaktan eğitim kaçınılmaz bir çözüm yolu oldu.
#Uzaktan EğitimSıra sıra tavernaların dönemin en ünlü sanatçılarını ağırladığı Tarabya günleri, Arif Susam’ın yeni albümüyle hafızalarda ansızın canlanıverdi. Susam, “Best of Arif Susam” çalışmasıyla hepimize “hey gidi günler” dedirtti. Eğlence dünyasında o günden bugüne çok şey değişse de ünlü sanatçıya göre taverna müzikleri gündemden düşmedi. “Bizim kitle hiç değişmedi, ekstraları durduran tek şey pandemi” diyen Susam’la 80’ler Tarabya’sına gittik. Hem o yılları, hem piyanist şantör camiasındaki rekabeti hem de yeni albümünün çılgın tanıtım çalışmasını konuştuk.
#Arif SusamSıra sıra tavernaların dönemin en ünlü sanatçılarını ağırladığı Tarabya günleri, Arif Susam’ın yeni albümüyle hafızalarda ansızın canlanıverdi. Susam, “Best of Arif Susam” çalışmasıyla hepimize “hey gidi günler” dedirtti. Eğlence dünyasında o günden bugüne çok şey değişse de ünlü sanatçıya göre taverna müzikleri gündemden düşmedi. “Bizim kitle hiç değişmedi, ekstraları durduran tek şey pandemi” diyen Susam’la 80’ler Tarabya’sına gittik. Hem o yılları, hem piyanist şantör camiasındaki rekabeti hem de yeni albümünün çılgın tanıtım çalışmasını konuştuk.
#Ferdi ÖzbeğenBeştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Mümkün olan en kısa sürede yükseköğretimde de yüz yüze eğitim-öğretimi başlatmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. "Yeni bir projenin müjdesini paylaşmak istiyorum: YÖK-Anadolu projesi." diyen Erdoğan, "Bu çalışma Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek, eksikliklerin hızlıca giderilmesini hedefliyor." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'erken seçim' iddialarıyla ilgili de "Çıkıyorlar erken seçim. Ne erken seçimi ya? Türkiye artık eski Türkiye değil. Yeni Türkiye'de belirlenen zaman neyse, şimdi de 2023'ün Haziran'ıdır ve 2023 Haziran'da seçim yapılacaktır. Onu öne almak falan söz konusu değildir." diye konuştu.
#ErdoğanKarantina sürecinde ebeveynler çocukları ile daha fazla vakit geçirme imkanı buldular. Bu durum aile fertlerinin birbirlerini ne kadar tanıdığı, hatta bazen ne kadar tahammül edebildiğini de gösterdi. Tahammül kelimesi akıllara negatif çağrışımlar yapsa da aslında bu durum alışık olunmayan bir ilişki ve davranış boyutunun sınırlarını çizdi. Bunun anlamı; bazı anne ve babalar çocuklarını yeniden keşfetme şansı buldular, hatta aile ilişkilerini ve aile içi görevlendirmeler üzerine de yeniden düşünme fırsatları oldu.
#Eğitimİstanbul’da bir grup lise öğrencisi, bir sosyal sorumluluk projesine imza atma hedefiyle görme engelli öğrenciler için sınav test kitabı seslendirmeye başladı. Proje okulların önce tatil olması, sonra da uzaktan eğitime geçmesiyle aksamadı. Öğrenciler evden de olsa başladıkları işi bitirmeyi başardılar.
#ÖğrenciMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Televizyonun yayın akışını sınıflara göre bölmemiz, çocukların öğrenme saatlerini düşünmemiz, internet kullanıcı yoğunluğunu altyapıya göre dağıtmamız gerekiyor. Şu an bu planlamanın uygulaması üzerinde çalışıyoruz. İkinci haftadan itibaren uygulamaya başlayacağız. Bunun çok daha verimli ve sağlıklı bir işleyişe oturması birkaç haftamızı alabilir. 8 ve 12'nci sınıfların öğrencileri ile öğretmenleri için EBA kullanım süreleri artırılarak 'canlı sınıf' desteğini devreye alıyoruz. Canlı sınıfla öğrencilerimiz kendi öğretmenleriyle EBA üzerinden bir sınıf ortamında ders işleyebilecek. Öğretmenlerimiz canlı sınıf uygulamasıyla evlerinde görev alacak. Öğrenci-öğretmen etkileşimini teşvik edecek bir çalışmayı hazırladık. Uzaktan eğitimle birlikte milyonlarca öğrencimizin aynı anda kullanım talebiyle oluşan yoğunluktan yaşanan problemleri hızla çözüme kavuşturmak için EBA Kontrol Merkezini kurduk" dedi.
#MebCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber, Atv- A Para, ANews, A2, A Haber Radyo ortak yayınında soruları yanıtladı. Erdoğan: "İncirlik üssünün kapatma gibi bir karar söz konusu olursa bu bize aittir. Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız" ifadelerini kullandı. Erken seçim olacak mı? sorusu üzerine Erdoğan, "Bizim seçimimiz 2023 Haziran'dır. Buradan bizim bir sapmamız söz konusu değildir." dedi.
#LibyaÇocuğunuzun üstün yetenekli olduğunu nasıl anlarsınız? Eğitimleri nasıl olmalı? İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Özel Yetenekliler Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Serap Emir, bu soruları yanıtladı. Doç. Dr. Emir, “Üstün yetenekli çocuklar toplumun yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturan özel bir grup ve özel gereksinimleri var. Bir çocuğun üstün yetenekli kabul edilmesi için tarama şart” diyor.
#GazetehaberleriÜniversite yerleştirme sonuçlarının ardından örgün öğretimdeki 71 bin 233 ve açıköğretimdeki 25 bin 749 boş kontenjan için ÖSYM’nin belirleyeceği bir tarihte ek yerleştirme yapılacak. Adayların hâlâ gözde bölümler için şansı sürüyor. Gözde bölümler arasında yer alan mühendislikte toplamda 16 bin 690 kontenjan boş kaldı.. Lisanstaki boş kontenjanların yüzde 44’ünü mühendislik bölümleri oluşturdu.
#Gazetehaberleri‘Mekânın Sahibi’ isimli şarkısıyla bir anda bomba etkisi yarattı. Ben Fero ve Ezhel’i hedef alan sözleriyle hem sevildi hem de eleştirildi. Norm Ender, “Biz yıllardır güzel bir kültür oluşturduk. Şimdi bu kadar emek verilmiş şeyi dejenere etmeyin, müziğin saygınlığını düşürmeyin” diye isyan ediyor. Demet Akalın’dan yola çıkarak popçularla yapılan müzikal ortaklıklar konusunda da uyarıyor: “Popüler olan bizim müziğimiz, biz o popçuya bir şey kazandırmış oluyoruz. Bu tuzağa düşmeyin.” Norm Ender’le rap dünyasında yaşananları masaya yatırdık.
#Reynmen“Bana vuruyor, itiyor ve rahatsız ediyorlardı. Kendimi korumak için saldırmayı öğrendim.” “Sınıf arkadaşlarım benim dışımda herkesin Instagram’daki resmini beğeniyor, dışlanmış hissediyorum.” “Annem okulda etek giymemi istiyor ama ben istemiyorum. Çünkü merdivenlerden fotoğraf çekiyorlar.”Türkiye’de çocukların yaklaşık yüzde 19’unun yani her beş çocuktan birinin okullarda akran zorbalığına maruz kaldığı belirtiliyor. Bu konuda en büyük iş öğretmenlere ve ailelere düşüyor. Uzmanlar, “Akran zorbalığının panzehiri sosyal destektir” uyarısında bulunuyor.
#GazetehaberleriUNESCO’nun yayımladığı ‘Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre Türkiye’de 11 dil kaybolma tehlikesi altında, üç tanesi de çoktan öldü. “Bir dil niçin kaybolur?” sorusunun ve Türkiye’de kaybolma tehlikesi altında olan dillerin peşine düştük; bu dillerin son temsilcileriyle görüştük.
#Türkiye’Nin Kaybolan DilleriÇocuğa yönelik cinsel istismar haberlerinin her geçen gün arttığı ülkemizde genellikle tartışmaların çoğu suçluların nasıl cezalandırılması üzerine yoğunlaşıyor. Cezalandırmanın nasıl olacağı tabi ki çok önemli fakat çocukları istismardan nasıl koruyacağımızla ilgili farkındalığın artması da gerekiyor.
#ÇOCUKİspanyol kasabası olan Comillas'ta bulunan Gaudi’nin yaptığı ilk evi El Capricho. Gaudi’nin Katalonya dışında yaptığı neredeyse tek yapıtı. Gaudi’nin hayalinde canlandırdığı bu ev yapılış şekliyle görenleri kendine hayran bırakıyor. İşte size Gaudi’nin harikalar evi…
#Comillas