AstraZeneca Türkiye, akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıklarının erken teşhisi ve yönetimi konusunda farkındalık yaratmak, bilimsel araştırmaları desteklemek ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla “Akciğer Sağlığı İnisiyatifi”ni hayata geçirdi. İnisiyatifin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden akciğer sağlığı hakkında en güncel bilimsel veriler ve bilgilere erişim sağlanacak. <br><br>Ayrıca inisiyatif kapsamında Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) iş birliği ile “Belirti Yoksa da Yok Sayma” farkındalık kampanyası başlatıldı. Kampanya ile akciğer kanseri hakkında farkındalık sağlanması ve risk faktörlerine dikkat çekilmesi hedefleniyor.
#Sponsorlu İçerikMeme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olarak kabul ediliyor ve bu hastalığın erken teşhisi ve kişiye özel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınması mümkün hale gelebiliyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, doğru ve zamanında tanı ile tedaviye başlamanın hastaların tedavi sürecindeki başarısı için kritik olduğunu vurguluyor.
#Sponsorlu İçerikÜlkemizde yılda 234 bin yeni kanser vakası görülürken, kadınlarda en sık meme kanserine rastlanıyor. Üçlü negatif meme kanseri ise genç kadınları hedef alıyor. Meme kanserleri 60 yaş üstünde ortaya çıkarken, üçlü negatif meme kanseri 50 yaş altında görülüyor.
#Meme KanseriKüresel çapta başlıca ölüm nedenlerinden biri olan kanserin önlenmesi ve tedavisinde önemli ilerlemeler sağlanmış olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre 2022 yılında görülen 19 milyon kanser vakasından yaklaşık 10 milyonu ölümle sonuçlandı.[1] Bu nedenle AstraZeneca olarak kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak vizyonu ile çalışıyoruz.
#Sponsorlu İçerik2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların ancak yüzde 19’u erken evrede teşhis edilebiliyor. 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem sorularımızı yanıtladı:
#Sponsorlu İçerikMeme ve yumurtalık kanserinde erken teşhisi sağlamak amacıyla bir internet platformu açıldı. “Kontrol sende, cevabı gende” sloganı ile açılan cevabigende.com isimli platform interaktif bir uygulama olacak ve kadınlara uzmanlara bire bir danışma imkânı sunacak.
#KadınABD'li bir hasta, haftalardır devam eden kaşıntıları nedeni ile doktora gidip alerji ilaçları aldı ancak ilaçlar bir işe yaramadı. Doktorların tekrar yaptıkları testlerde küçük bir belirti adamın pankreas kanseri olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.
#Pankreas KanseriYumurtalık kanserlerinin yüzde 70-75’i tanı konduğunda ileri evrelerde oluyor. Ancak artık genetik testlerle bu hastalığın riski hakkında bilgi edinmek mümkün. Ayrıca Olivia adlı çevrimiçi uygulama da yumurtalık kanseri hastalarına ve yakınlarına tedavi sürecinde destek sağlıyor.
#YumurtalıkTürk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD), 8 Mayıs Dünya Yumurtalık (Over) Kanseri Farkındalık Günü'nde hayata geçirdiği “Merak Et Kendini” projesi ile yumurtalık kanserinde erken teşhisin ve düzenli kontrolün önemini vurguluyor. TTOD web sitesinden erişilebilecek meraketkendini.com üzerinden ziyaretçiler yumurtalık kanseri hakkında merak ettikleri tüm bilgilere ulaşabilecek ve hastalık farkındalıklarını test edebilecek.
#Sponsorlu İçerikDünya Cerrahi Gastroenteroloji ve Onkoloji Derneği Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ender Dulundu, kolon, pankreas, meme, tiroit kanseri gibi normalde 40-50'li yaşlardan sonra riski yüksek olan kanserlerin 30'lu yaşlarda daha sık ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Prof. Dr. Dulundu, özellikle Kovid pandemisi sonrası, 40 yaş altı kanser teşhisi alan hastalarda artış gözlemlediklerine de dikkat çekti.
#Kovid-19Koronavirüse ilk aşıyı geliştiren Türk biliminsanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci şimdi de kansere karşı dünyanın umudu oldu. Bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması için tetikleyen aşı, en ölümcül türlerden pankreas kanserinde denendi ve 16 hastadan yarısı tamamen iyileşti. 18 aylık tedavi sürecinde 9 doz aşıya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
#KanserKoronavirüs salgını dünyanın üzerine kâbus gibi çöktüğünde Pfizer ile birlikte bir aşı geliştirerek milyonlarca insanın hayatını kurtaran BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin bir kez daha tüm dünyaya umut aşıladı. Ülkemizin gurur kaynağı bilim insanları bu kez de kanseri alt edecek bir başarıya imza attı…
#Biontech1 yıldır meme kanseri tedavisi gördüğüm için olsa gerek konu ne zaman kanser ve türlerine gelse farkındalık yaratmak için elimden geleni yapıyorum. Hem yaşadıklarımı paylaşmak hem de diğer kanser hastaları ile dayanışmak için hafta sonu Muş’ta, 9. Onkoloji günlerindeydim. Toplantı neden mi Muş’taydı? Çünkü özellikle de kadın kanserleri Doğu’da çok yaygın ve çoğunlukla da en geç evrede yakalanıyor. Nedeni ise kadınların ‘Beyim duymasın, çevreye ayıp olmasın’ kaygısı. O nedenle Muş sokaklarına çıktık. ‘Kanserden değil geç kalmaktan kork’ diyerek, kadınların ve eşlerinin dikkatini çekmek istedik. Unutmayın ‘Erken tanı hayat kurtarır.’ Tıpkı benim de yaşadığım gibi...
#KanserHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkÖzlem Türeci, Kovid-19 aşısının geliştirilmesinde gösterdiği özveri ile dikkatleri üzerine çekmişti. Koronavirüsle aşısında başarıya ulaştığını açıklayan ilk şirket BionTech'in kurucusu olan Özlem Türeci, ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklamış ve dünya genelinde büyük bir sevince neden olmuşlardı. İşte, Özlem Türeci hakkında bazı bilgiler
#Özlem TüreciHer yıl dünyada 300 binden fazla kadının hayatını kaybetmesine neden olan rahim ağzı kanserini önlemek mümkün. Mücadelenin en etkili yolu aşı yaptırmak. Aşının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ücretsiz olması isteniyor. HPV aşısının önemini uzmanlarla konuştuk.
#Rahim Ağzı KanseriHer yıl Türkiye’de ve dünyada 8 kadından 1’i “Meme kanserisiniz” cümlesini duyuyor. Bunlardan biri de yaklaşık 8 yıl önce Türkiye’ye göç eden İranlı Yeganeh Ghasımi. Şu anda 2.5 yaşında bir kızı olan 33 yaşındaki genç kadın, bu cümleyi ilk duyduğu an ve sonrasında yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı...
#Meme KanseriTüm dünyayı etkisi altına alan ve her geçen gün farklı bir yönü keşfedilen koronavirüs, bu kez lenfoma hastalarına umut oldu. İngiltere'de yayınlanan bir makalede, koronavirüsle mücadele eden hücrelerin, lenf kanseri hücrelerini yok ettiği kaleme alındı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, "Bu çalışma, kanser hastalarına yeni bir umut ışığı oldu” dedi.
#Serdar TurhalTüm dünyayı etkisi altına alan ve her geçen gün farklı bir yönü keşfedilen koronavirüs, bu kez lenfoma hastalarına umut oldu. İngiltere'de yayınlanan bir makalede, koronavirüsle mücadele eden hücrelerin, lenf kanseri hücrelerini yok ettiği kaleme alındı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, "Bu çalışma, kanser hastalarına yeni bir umut ışığı oldu” dedi.
#Lenf KanseriKovid pandemisi nedeniyle kadınların hastaneye gitmekten çekindiğini ancak jinekolojik kanserlere yakalanma tehlikesinin arttığını söyleyen Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirkıran, kadın kanserleri konusunda uyarılarda bulundu.
#Kadın HastalıklarıKoronavirüs aşısının Türkiye'de uygulanmaya başlayacağı bugünlerde aşının uygulanacağı hasta grupları da merak ediliyor. Çin'in Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısının Faz 3 çalışmalarına Türkiye'nin de katıldığını hatırlatan Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Arslan, "Aktif kemoterapiye başlamadan 2 hafta önce ya da tedavi tamamlandıktan 3 ay sonra aşılama yapılması hastayı daha çok koruyacaktır" dedi.
#İstanbul