Son zamanlarda elektrolitler, sağlık ve spor dünyasında sıkça konuşulmaya başlandı. Mide rahatsızlıkları veya yoğun spor sonrası sıvı kaybı yaşayanlar için popüler hale gelen elektrolit takviyeleri, sosyal medya fenomenleri tarafından da tanıtılıyor. Ancak, bu ürünlerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Uzmanlar, elektrolit alımının bireylerin ihtiyaçlarına göre ayarlanması gerektiğini ve gereksiz takviyelerin sağlığa zarar verebileceğini belirtiyor. Peki elektrolitler ne sıklıkla nasıl kullanılmalı? Elektrolit seviyelerini dengelen doğal ürünler de var mı? Diyetisyen Melis Gülbaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkEğitimci ve yazar Bahattin Gemici, yeni çıkan Almanca-Türkçe resimli çocuk kitabı ‘Param Kayboldu! Kim Aldı?’ ile ilkokulda arkadaşının parasını alan bir çocuğun yaşadıklarını ve sınıfta gelişen olayları anlatıyor. Gemici, çocukların küçük yaşlarda suç işlememeleri ve kriminal olaylara karışmamaları için eğitimin önemine dikkat çekiyor.
#Bahattin GemiciKapadokya’da şapkaları düşmek üzere olan peribacalarını koruyacak önlemlerin tartışıldığı bir toplantı düzenlendi. Katılımcılar “Şapka düşmeden alıp peribacasının yanına koyalım”, “Güçlendirelim”, “Cam fanus ile kapatalım”, “Şapkayı hafif tıraşlayalım” gibi önerilerde bulundu.
#KapadokyaBaşkent Ankara’nın bu yaz gerçekleşen turizm verilerini değerlendiren ATİD Başkanı Birol Akman, maliyetlerin yüksek olması sebebiyle turizm hedeflerinin altında kaldıklarını söyledi. Kent için 2025 beklentilerini de dile getiren Akman, “Hedefimiz yabancı ziyaretçi sayımızı en az ikiye katlamak, yerli turist sayımızı da yüzde 20 artırabilmek” dedi.
#ATİD Başkanı Birol AkmanEbeveynlerin hem iç hem de dış sesi yeni eğitim ve öğretim dönemi ile aynı cümleyi tekrarlıyor: “Eyvah okullar açılacak çocuğum çok hastalanacak mı?” “Elbette ilk 2-3 sene aile ortamında steril ve çok korunaklı büyüyen çocuklarımızın, okulda yaşıtları ile bir araya gelince hastalanmaları çok doğal. Ama okulda geçen her sene bağışıklık sistemlerinin gelişeceğini ve daha az hastalanacaklarını unutmayalım” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Çelik okul dönemi için önerilerde bulundu.
#Okulda Hastalıklardan KorunmaSpor Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Yüksel, plantar fasiit hastalığının her yıl milyonlarca insanı etkileyen, yaygın ve ağrılı bir ayak rahatsızlığı olduğunu belirterek, topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu ve günlük aktiviteleri önemli ölçüde etkileyebildiğini söyledi. Doç. Dr. Oğuz Yüksel, hastalık hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
#1Anaokuluna yeni başlayan çocuklarda bazı bulaşıcı hastalıkların sık görüldüğünü ve hızla yayıldığını belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Atilla Van, okula yeni başlayan çocuklarda bulaşıcı hastalıkları önlemek için alınacak bazı önlemler hakkında bilgiler verdi.
#1Elektrik süpürgesi çalışırken, televizyonun sesi odayı kaplamışken bebeğiniz mışıl mışıl uyumaya devam ediyor, baş ucunda ilgisini çekmek için yaptığınız hareketlere tepki vermiyor, 18 aylık olduğunda hala tek bir kelime söylemiyor! Bu ve benzeri durumlar bebeğinizde/çocuğunuzda doğumsal işitme kaybı sorununun sinyalleri olabilir. Dr. Odyolog Emel Uğur, dünya genelinde her 1000 bebekten 3’ünün işitme kaybı sorunu ile dünyaya geldiğini belirterek doğumsal işitme kaybı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İşitme KaybıKonfor alanımızın dışına çıktığımızda, rutinlerimizi değiştirdiğimizde, hayatımıza sağlıklı beslenmeyi, günlük spor yapmayı, kilo kontrolünü özetle bilinçli yaşam şeklini dahil ettiğimizde birçok hastalığa yakalanma olasılığımızı da düşürmüş oluyoruz. Peki tam olarak neler yapmalıyız? Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz, toplum olarak artık daha bilinçli olduğumuz kanser hastalığı ile ilgili önerilerde bulundu.
#Kanser Önlenebilir MiOECD’ye göre halen 2 milyar insanı temsil eden Z kuşağı, yakın zamanda işgücünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturacak. Bu gerçek şirket yönetimlerine ezber bozan kararlar aldırsa da iş dünyasının içinde bulunduğu yetenek sorununun tek muhatabı Z kuşağı değil. Dört kuşağın bir arada çalıştığı bir dönemden geçilirken tek bir formülle bu çıkmazı aşmanın bir yolu yok. Uzmanlar artık terzi işi insan kaynakları yönetiminden bahsediyor. Şirketlerin sürdürülebilirliği için yetenek mühendisliğinin şart olduğunu anlatıyorlar. Kilit kelimeler ise esneklik, sürekli yenilenme, güven, anlayış, kapsayıcılık, samimiyet.
#Yasemin SALİHOmurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozBazı insanlar arkadaş buluşmalarında, aile toplantılarında, telefon görüşmelerinde ve hatta ayak üstü sohbetlerde bile hep kendinden bahsetmeyi sever. Bu durum bazen öyle bir hal alır ki, çevresindeki insanlar sadece tek bir kişiyi dinlemekten rahatsız olmaya başlayabilir. İşte tam da bu durumu yaşayan insanlarla konuştuk ve yaşadıklarını dinledik. Kendinden başka kimseye konuşma hakkı tanımayan bu kişilere nasıl yaklaşılması gerektiğini ise konunun uzmanına danıştık
#Bir Sorudan FazlasıDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öğrencisi Ozan Kurt (18), arkadaşlarıyla ayrı evde oturmak istediği için annesi Yeliz Kurt (46) ile yaşadığı çatışmayı ara buluculuk sözleşmesi imzalayarak çözdü. 2,5 ay sonra ailesinin evine dönen Ozan Kurt, "Sözleşmedeki maddi kuralları yerine getirmeyince arkadaşlarımın yanından ayrılıp eve dönmem gerekti. Sıkışınca ailemin yardımını almak zorunda kaldım. Şu an her şey iyi. İyi ki de yaşadım gördüm" dedi.
#İzmirDışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin ziyareti devam ediyor. Pekin’de Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin de aralarında bulunduğu üst düzey isimlerle bir araya gelen Bakan Fidan, bu temasların ardından Urumçi’ye gitti. Bakan Fidan burada Urumçi’de Sincan Uygur Özerk Bölgesi (SUÖB) Parti Sekreteri Ma Xingrui ve SUÖB Valisi Erkin Tuniyaz ile görüştü. Bakan Fidan'ın Çin ziyaretinde ekonomik konular, küresel konular ve Türkiye’nin büyük önem verdiği Uygur Türkleri öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
#Dışişleri BakanıGünlük hayatın koşuşturmacasında, masum görünen bazı belirtileri dikkate alınmayıp ötelenebildiği ya da başka hastalıklarla karıştırılabildiği için teşhisi genellikle gecikebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığının görülme sıklığı ülkemizde giderek artıyor. Son yıllarda toplumsal farkındalık artışıyla birlikte MS’in giderek erken evrede teşhis edilebildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 29 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında hastalık hakkında bilinmesi gereken 9 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSPlajları, masmavi denizi ve bembeyaz evleriyle dünyanın dört bir tarafından turist akınına uğrayan Yunan adaları, ülkemize bir-iki saat uzaklıkta bulunuyor. Hatta 10 ada için 7 günlük turist vizesi uygulamasının başlaması, bu yıl adaları daha da cazip hale getiriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken Yunan adaları hangileri?’ diye sorduk. Meis, Samos, Kos, Sakız, Simi ve Rodos ile ilgili harika önerilerde bulundular.
#RotaBir milyonu aşkın öğrencinin katılacağı LGS ve 3 milyondan fazla adayın başvurduğu YKS için sayılı günler kaldı. Tarihler yaklaştıkça adaylarda stres de artmaya başladı. Eğitim uzmanı Dr. Esra Gül Koçyiğit, hem adaylara hem de ebeveynlere sınav kaygısıyla baş etmeleri için önemli tüyolar verdi...
#LGSCHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde ziyaret etti.Özgür Özel ve Mansur Yavaş, görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı. Özel, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile dün akşam bir araya gelmesi ile ilgili soru üzerine "Ahlatlıbel'de Sayın Genel Başkanımızla hem çok faydalı, hem de bu güne kadar en rahat, en keyifli yemeğimizi yedik. İki taraf da kazanan tarafta sonuçta. CHP kazanınca keyifli bir sohbet oldu. Hem Meclis Başkanının görüşmesi, hem Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmeyle ilgili kendisine bilgi verdim, detayları paylaştım, kendisinin görüşlerini aldım" dedi.
#Özgür ÖzelÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Engin Tulukoğlu, yaz mevsiminin yaklaşması ve havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte bacaklarında varisi olan hastaların giderek şikayetlerinin daha belirgin hale gelmeye başladığını belirterek, varis tedavisinin her mevsim yapılabildiğini söyledi.
#1‘Turizm Haftası’nda Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtlayan ATİD Başkanı Birol Akman, Ankara’nın turizm potansiyelini değerlendirerek belediye başkanlarına da çağrıda bulundu. Akman, “Uzun zamandır Ankara turizmcilerinin talep ettiği fuar alanının bir an önce tamamlanması ve metronun havaalanına kadar uzatılması en büyük talebimiz” dedi.
#Ekin Hazal Doğruyusever