Topuk ağrısının en sık nedeni: Plantar fasiit

Güncelleme Tarihi:

Topuk ağrısının en sık  nedeni: Plantar fasiit
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2024 02:44

Spor Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Yüksel, plantar fasiit hastalığının her yıl milyonlarca insanı etkileyen, yaygın ve ağrılı bir ayak rahatsızlığı olduğunu belirterek, topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu ve günlük aktiviteleri önemli ölçüde etkileyebildiğini söyledi. Doç. Dr. Oğuz Yüksel, hastalık hakkında merak edilen soruları yanıtladı:

Haberin Devamı

 

 

- Plantar fasiit nedir?: Plantar fasia, ayağın altında topuktan parmaklara kadar uzanan kalın bir bağ dokusu bandıdır. Birincil işlevi, ayağın kavisini desteklemek, yürürken ve koşarken şok emici olarak hareket etmektir. Plantar fasiit, bu doku bandının tekrarlayan stres ve zorlanma nedeniyle iltihaplanması ve tahriş olması durumunda ortaya çıkar.

- Plantar fasiit neden olur?: Plantar fasiitin kesin nedeni her zaman net değildir, ancak birkaç faktör gelişimine katkıda bulunabilir. Bu faktörler aşırı kullanım ve tekrarlayan hareket, ayak yapısı, yaş (40-60 yaş arasındaki insanlarda yaygındır), kilo, yanlış ayakkabı seçimi, kas kısalığıdır.

- Plantar fasiitin belirtileri nelerdir?: Plantar fasiitin belirgin belirtisi topuk ağrısıdır ve bu ağrı şiddetli olabilir. Genellikle sabah ağrı olur. Topuğun iç kenarı boyunca dokunulduğunda hassasiyet olabilir. Topuk bölgesinde biraz şişlik ve hafif kızarıklık olabilir.

Haberin Devamı

- Plantar fasiitin tedavi seçenekleri nelerdir?: Plantar fasiit büyük ölçüde tedavi edilebilir ve çoğu insan konservatif yöntemlerle iyileşir. Yaygın tedavi seçenekleri arasında dinlenme ve aktivite değişikliği, buz terapisi, germe egzersizleri, ayağa uygun ayakkabı seçilmesi, ortopedik tabanlık ve gece atelleri kullanılması, fizik tedavi uygulanması ve bazı medikal ilaçlar yer almaktadır. Eğer konservatif tedaviler yeterli rahatlamayı sağlamazsa, daha ileri tedavi seçenekleri düşünülebilir. Burada kortikosteroid enjeksiyonları, PRP, ESWT gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Son çare olarak cerrahi planlanır ve plantar fasianın topuk kemiğinden kısmen serbest bırakılmasını içerir. İyileşme süreci uzun olabilir ve cerrahi komplikasyon riski taşır.

 

HASTALIĞI ÖNLEMEK İÇİN ÖNERİLER

Doç. Dr. Oğuz Yüksel, alınabilecek bazı önlemler ile plantar fasiit hastalığının engellenebileceğini belirterek, şu önerilerde bulundu:

- Kilonuz normalin üstündeyse sağlıklı bir şekilde kilo verin ve bu kiloyu koruyun.

Haberin Devamı

- Destekleyici ayakkabılar seçin.

- Fiziksel aktivitelere başlamadan önce ayaklarınızı ve baldır kaslarınızı ısıtın ve gerin.

- Yeni bir egzersiz programına başlarken, ayağınıza aşırı yüklememek için yoğunluğu kademeli olarak artırın.

- Ayaklarınıza bolca dinlenme süresi verin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!