Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde; karantinalar, evde kalma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve tele-iletişim olarak da bilinen uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, omurga sağlığını tehdit ederken, duruş bozukluklarının da artmasına neden oluyor.
#OmurgaBeyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı ve Türk Nöroşirurji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, omurga fıtıklarına karşı uyarıda bulundu. COVID-19 pandemisi dolayısı ile hareketsiz kalındığını söyleyen Erdoğan, bu hareketsizliğe karşı yaşam alanımızda yapılabilecek egzersizlerin önemli olduğunu vurguladı.
#Beyin Ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Ve Türk Nöroşirurji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ersin ErdoğanYürüyüşe çıkmadan sırt çantanızı her zamankinden biraz daha ağırlaştırmaya ne dersiniz? ‘Rucking’ yani ağırlıkla yürüyüş sayesinde kaslarımızı güçlendirebilir, postürümüzü düzeltebiliriz. Son dönemin bu popüler açık hava sporu hatalı yapıldığındaysa sakatlanmaya yol açabiliyor. Uzmanlar dikkat etmemiz gerekenleri anlattı.
#Zeynep Nazlı YıldırımSon yıllardaki yapılan çalışmalar, masa başında çalışanlarda bel, sırt ve boyun ağrısı görülme sıklığının tüm gün ayakta çalışanlara oranla daha fazla olduğunu gösteriyor. Bunun en önemli nedeni, oturma pozisyonunda omurgaya binen yükün ayakta durmaya göre daha fazla olması.
#Omurga SağlığıAlışveriş merkezlerinde dolaşırken birçoğumuz hem kısa bir dinlenme molası hem de rahatlama hissi için masaj koltuklarına oturmuşuzdur. Bu koltuklarda masaj yaptırmak kısa süreli rahatlama sağlasa da çoğumuz tehlikenin farkında değiliz. Uzmanlar, bu koltukların yanlış kullanımının felce kadar giden ciddi problemlere neden olabileceğini söylüyor. Peki, neden bu kadar zararlı? Doçent Doktor Mustafa Çorum ile konuştuk.
#SağlıkSaatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.
#Z KuşağıDuvar pilatesi, evde aletli pilates ve tüm vücut, bacak, karın gibi bölgeler için çeşitli seviyeler içeren 30 günlük zorlu fitness görevi gibi spor uygulamaları son dönemde çok popüler oldu. Ama bu egzersizleri bilinçsizce yapmanın bazı zararları olabilir mi? Uzmanlara sorduk.
#EgzersizParmak, boyun, bilek gibi bölgelerdeki eklemleri rahatlatmak için çıtlatmak neredeyse herkesin yaptığı bir hareket. Özellikle parmak eklemlerini sık sık çıtlatmak çok yaygın. Peki bu hareketin eklemler üzerindeki etkisi ne? Çok sık eklem çıtlatmak ne gibi sonuçlara yol açabilir? Uzmanlar yanıtladı...
#Parmak ÇıtlatmakSon yıllarda giderek yaygınlaşan hareketsiz yaşam, fazla kilo, bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler ve masa başında yanlış oturma pozisyonu derken, bel ağrısı çekenlerin sayısı hızla artıyor. Ülkemizde bel ağrısı şikayeti nedeniyle hekime başvurma oranı baş ağrısından sonra ikinci, cerrahi olarak tedavi edilme açısından üçüncü sırada yer alıyor. Her bel ağrısının bel fıtığı anlamına gelmediğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ, bel fıtığında en sık yapılan yanlışları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Bel FıtığıYaz yaklaşırken çoğu insanı kilo verme telaşı sardı… Sıkı diyetler ve egzersizlerin yanında son zamanlarda oldukça popüler olan, her yerde karşımıza çıkan yeni bir trend var: Duvar pilatesi… Normal pilatesi sevmeyenler, şınav çekemeyenler ve spor salonuna gitme imkânı olmayanların gözdesi haline gelen duvar pilatesi gerçekten sanıldığı kadar etkili mi? Kilo vermeye ve vücudu şekillendirmeye yardımcı oluyor mu? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkBavyera Türk-Alman Tabipler Birliği’nin Nürnberg’de düzenlediği ‘Doktor-Hasta Semineri’ne ilgi yoğun oldu. Çok sayıda davetlinin katıldığı seminerin açılış konuşmasını Bavyera Tabipler Birliği Başkanı Dr. Reşit Demir yaptı.
#Bavyera Türk-Alman Tabipler BirliğiOmurga bölgesinde vücudun ağrılığını en fazla bel bölümü taşımaktadır. Bu bel kısmı beş adet omur ile diskten meydana gelmektedir. Bel fıtığı gibi çeşitli bel hastalıklarına sıklıkla rastlanmaktadır. Bel fıtığına iyi gelen egzersiz ve hareketler arasında mutlu bebek pozisyonu ya da plank pozu gibi hareketler vardır. İşte konuyla ilgili tüm detaylar.
#Bel FıtığıBel fıtığı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden durumlar arasındadır. Bu bakımdan Bel fıtığının ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl geçtiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bel Fıtığı nedir? Nasıl geçer ve teşhis edilir? Bel fıtığının tedavi yöntemleri araştırarak detaylarıyla birlikte derledik.
#Bel FıtığıBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Seymen Özdemir, genellikle bel fıtığı ve belde oluşan diğer problemlerle karıştırılan dar kanal hastalığında doğru teşhis ve tedavinin büyük önem taşıdığını belirtti. Dar kanalhastalığının hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Özdemir, tedavi ve alınması gereken önlemleri anlattı.
#1EKOL Balçova Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği’nden estetik ve plastik cerrahi uzmanı Opr. Dr. Cenk Görken, meme yapısının ve şeklinin kadın vücuduna, estetik yapısına etki eden önemli bir bölge olduğuna dikkat çekti. Memenin diriliği ve güzelliğiyle beden imajını tamamlayan önemli bir yapı olduğunu aktaran Opr. Dr. Cenk Görken, “Bu sebeple memesi küçük bayanlar, meme büyüklüğünden şikayeti olanlar, doğumsal meme bozukluğu olanlar, meme sarkmasından şikayeti olanlar, meme asimetrisi yaşayanlar meme estetiği için estetik cerrahiye başvuruyor” dedi.
#1Gece kesintisiz uyuma ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olma konusunda birçoğumuz sorun yaşıyoruz. Oysa iyi bir uykunun bağışıklık sistemimiz üzerinde bile olumlu etkisi var. 17 Mart Dünya Uyku Günü’nü geride bırakırken uzmanlardan doğru yatak seçimi ve iyi bir uyku uyuma konusunda tüyolar aldık.
#17 Mart Dünya Uyku GünüBeyin ve sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Rauf Nasirov, hızlagelişen teknolojinin beyin ve sinir cerrahisine olan büyükkatkılarından birinin de ‘kapalı - kamera ile bel ve boyun fıtığıameliyatı’ olduğunu belirterek, bu sistemin hastanın ameliyatolduğu gün ayağa kalkmasını sağladığını açıkladı.
#1TÜRKİYE’de orta yaş grubunda en çok görülen hastalıklardan birinin de bel fıtığı olduğunu belirten Özel Sağlık Hastanesi’nden beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Op. Dr. Serkan Zengin, erken dönemde yapılan müdahaleyle ameliyata gerek kalmadan iyileşme sağlanabildiğini söyledi. Toplumda neredeyse herkesin en az bir defa bel ağrısı yaşadığını ve bu ağrıların yüzde 85’lere varan oranının dinlenmeyle geçebildiğini ifade eden Op. Dr. Zengin, yaklaşık yüzde 14’lük dilim içinde kalan hastaların da medikal tedavi, fizik tedavi veya cerrahi tedaviyle sağlığına kavuşabildiğini vurguladı.
#1HALK arasında bel kireçlenmesi olarak da bilinen dar kanal hastalığında özellikle yürümeyle birlikte şikayetlerin başladığını belirten beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, bacak ve ayaklarda başlayan uyuşmalar, karıncalanmalar ve ağrı şikayetleriyle hastaların yolda dinlenmek zorunda kalabildiğini, bunların da dar kanal hastalığının en önemli belirtileri arasında yer aldığını söyledi.
#1