Boyun fıtığında cerrahi yaşamı kolaylaştırıyor

Güncelleme Tarihi:

Boyun fıtığında cerrahi yaşamı kolaylaştırıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2022 18:08

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Seymen Özdemir, özelliklemasa başında hareketsiz uzun saatler geçirenlerde daha çok görülenboyun fıtığı hakkında bilgiler verdi, tedavi yöntemlerini anlattı.

Haberin Devamı

BOYUNDAKİ yedi omurga arasında bulunan disk yapısının zamanla ve travma sonucu su içeriğini kaybederek sertleştiğini ve amortisör görevini yerine getiremediğini belirten Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Seymen Özdemir, “Diskteki bozulma devam ederken çevresindeki güçlü bağ dokusu yer yer zayıflar ve yırtılır. Bu yırtıklar arasından taşan diskin merkez yapısının sinir dokusu üzerine yaptığı baskı ile boyun fıtığı olarak adlandırılan hastalık ortaya çıkar” dedi.

NEDENLERİ NELERDİR?

Ağır, zorlayıcı, tekrarlayan hareketler ve ağır kaldırmanın boyun fıtığı nedenleri arasında gösterildiğini söyleyen Özdemir, “Artan kilo da boyun fıtığı oluşumunu kolaylaştırır. Masa başında hareketsiz uzun saatler geçirenlerde oluşan omurga şekil bozuklukları kolaylaştırıcı nedenlerdendir. Ailesinde boyun fıtığı olanlarda görülme sıklığı bir miktar daha fazladır” diye konuştu. İlk belirtilerin boyun ağrısı olarak ortaya çıktığını söyleyen Özdemir, ancak boyun ağrısının tek nedeninin boyun fıtığı olmadığı konusunda uyardı, şöyle devam etti: “Hastanın sırtına, kürek kemiğine ve koluna yayılan ağrı olur, etkilenen bölgeye bağlı olarak el parmaklarına kadar ağrı ve his kaybı görülebilir. Kolunda elektriklenme, güç kaybı, el ve kol hareketlerinde güç kaybı olabilir. İlerlemiş, tedavi edilmeyen fıtıklarda bacaklarınızda güç kaybı ve yürüme güçlüğüyle birlikte idrar kaçırma görülebilir.” Cerrahi olmayan tedaviden fayda görmeyen veya el ve kollarında güçsüzlük olan hastalara yapılacak tedavinin cerrahi olduğunu dile getiren Özdemir, şu bilgileri verdi: “Bu operasyonda amaç sinir basısına neden olan fıtığın çıkarılmasıdır. Fıtığın yeri ve hastaya göre değişen operasyon yöntemlerinden biri tercih edilir. Cerrahi için önem taşıyan nokta, geç kalınmadan operasyona karar verilmesidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!