Kültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin Okyay3 Ağustos 2019’da giçirdiği trafik kazasında çok erken yitirdiğimiz gazeteci, yazar, film eleştirmeni, radyocu Cüneyt Cebenoyan, Açık Radyo’da uzun süre yayınlanan 'Erguvani İstimbot' programının kayıtlarından derlenen ve dostlarının özverisiyle şekillenen aynı adlı kitapla anılıyor.
#Cüneyt CebenoyanBir yanda siyasilerin her zamanki vaatleri, diğer yanda Greta ve arkadaşlarının “Söz bitti, eyleme geçin” çığlıkları... 26’ncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı, yani COP26, İskoçya’nın Glasgow şehrinde devam ediyor. 120’ye yakın devlet liderinin katıldığı konferansın gidişatından sorunların tam anlamıyla çözülemeyeceği anlaşılıyor. Ancak dışarıda yükselen sesler bir değişimin eşiğinde olduğumuzu gösteriyor.
#İklim Zirvesiİklim krizinin sonuçlarını iyiden iyiye hissetmeye başladık. Tüm bilimsel veriler, yaşanan felaketlere karşın bunların daha iyi günlerimiz olduğunu gösteriyor. Peki, bu sert ve acımasız süreçle nasıl baş edeceğiz? Neyi, ne kadar doğru biliyoruz? Gelin doğru bildiğimiz yanlışlara bir göz atalım.
#İklim KriziKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim Kitapları25 Litre belgeseli; geleceğin İstanbul’unda olası bir susuzluğu ele alırken, günümüzde bu karanlık tabloyu değiştirmenin yollarını Gökhan Özoğuz rehberliğinde arıyor. Özge Özpirinçci’nin de Özoğuz’a katıldığı belgeselde, tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, mevcut durumu ve çözüm önerilerini konuşuyor. İşte 25 litre belgeselinin konusuna dair detaylar...
#25 Litre Belgeseli KonusuCeylan Ertem, “Red Bull Sunar: Evde Çal” (#EvdeÇal) konserler serisinin bu akşamki konuğu olacak. Genç sanatçı, Red Bull’un Instagram hesabında gerçekleşecek canlı yayında en sevilen şarkılarını seslendirecek. Konser öncesi Ertem’le karantina günlerini konuştuk. Bakın bu süreçte neler yapıyormuş, neleri özlemiş...
#Ceylan ErtemDoğanın en renkli zamanlarında olmamıza karşın bir süre evde kalmamız gerek. Yine de bu, doğayla bağlarımızın kopacağı anlamına gelmiyor. Kitaptan belgesele, çiçeklerle tanışmaktan canlı yayında başka hayatlara tanık olmaya, yapabileceğimiz çok şey var.
#HayvanAntalya, Mersin, İzmir ve İstanbul gümrüklerine yurtdışından bahçe bitkisi ithal ediliyor. İthal bitki ve fidelerin yüklendiği konteynerlerin ön kısmına ticari amaçlı, ithalatı yasak olan mango meyve fidanı gizleyerek içeriye sokan bir ‘şebeke’ olduğunu biliyor musunuz?
#YALÇIN BAYEROya Baydar kapıda bekleyen iklim krizini odağa; dünyayı saran siyasi, toplumsal çatışmaları da çepere alarak ‘yok oluşa’ dair bir romanla selamlıyor okurunu. Bir ekolojik distopya olan ‘Köpekli Çocuklar Gecesi’yle çok yakın bir geleceğe gidiyor, bugünün gidişatının izinde başımıza geleceklerle karşılaşıyoruz. Umudu da elden bırakmadan ‘içinden gelen çığlığı’ paylaşan Baydar’dan ‘Köpekli Çocuklar Gecesi’ni dinledik...
#Oya Baydar