Dünya ısınıyor yangınlar artıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya ısınıyor yangınlar artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2020 08:00

İklim krizinin sıcaklıkları arttırmasından dolayı yangınların da arttığını söyleyen uzmanlar Türkiye, Yunanistan ve Avustralya’daki yangınları hatırlatarak “İklim krizinin sınırı ve ülkesi yok” diyor.

Haberin Devamı

2019’un ağustos ayında Avustralya’nın New Yeni Güney Galler eyaletinde başlayan yangın aylar içerisinde diğer eyaletlere de yayıldı. Yüz binlerce insanın yerinden olduğu, 25 kişinin hayatını kaybettiği, 500 milyon hayvanın öldüğü yangınlarda İstanbul’un yüz ölçümünün yaklaşık 15 katına denk gelen
8 milyon hektarlık bir alan kül oldu. Yağmurların başlamasıyla bittiği düşünülen yangınla ilgili uzmanlar “mega yangının” kapıda olabileceğine ilişkin uyarıda bulundu. Avustralya Meteoroloji Bürosu, ülkede yangınların sıklığının arttığını ve yangın mevsimlerinin süresinin uzadığını belirtiyor. Uzmanlar kış aylarındaki yağış miktarı azalırken, sıcaklıkların yükseldiğini, uzayan yangın mevsimlerinin ve artan sıcak hava dalgalarının iklim kriziyle ilişkili olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

EN SICAK 4. YIL OLDU

Ekosfer Derneği’nin meteoroloji verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye’nin 1970-2018 yılları arasındaki ortalama yüzey sıcaklığı 13.2 derece iken, geçtiğimiz yıl bu değer artarak 14.2’ye ulaştı. Böylece Türkiye en sıcak 4’üncü yılını 2019’da yaşamış oldu. Türkiye 2019’un yaz aylarında da sıkça yangınla mücadele etti. Sadece 13 Ağustos günü 27 yangın çıkmıştı. 2018 yılında Yunanistan’ın Atina çevresinde çıkan yangınlar sebebiyle 102 kişi yaşamını yitirmişti.

İKLİM KRİZİNİN ÜLKESİ YOK

Greeenpeace Akdeniz Program Direktörü Deniz Bayram da “Avustralya’da, kıta ekolojisinin bir sonucu olarak her yıl sıklıkla orman yangınları meydana gelir. Ancak, kontrol altına alınmayan son yangınlar normal değil.” diyor. Yangınların dönemsel olarak erken başlamasının, daha uzun sürmesinin, sert geçmesinin ve öngörülemeyen sonuçlarının nedeninin iklim krizi olduğunu vurgulayan Bayram anlatıyor: “Avustralya’da kontrol altına alınamayan yangınların, Ekim ayından itibaren, koala habitatı ve 350 ikonik keseli hayvanı yok ettiği tahmin ediliyor. Yangınlar, bölgede koalaların üreme alanlarını da yok etmeye başladı. Ocak ve Ağustos aylarında, yangınların olduğu bölgede toplam yağış oranı %50’nin altındaydı ve bazı bölgelerde Ocak ve Ağustos ayları en kurak dönem olarak kayda geçti. İklim krizi, Avustralya’da olağandışı kuraklıkları tetikliyor bu da yangın sezonunu etkiliyor, normal olmayan sonuçları ortaya çıkarıyor. İklim krizinin sınırı, ülkesi yok. Bu kriz hepimizi etkiliyor. Devlet ve şirketler sera gazı emisyonlarını azaltım politikalarını hayata geçirmezse, içinde bulunduğumuz yüzyılda sıcaklıklar 4 dereceye kadar artabilir. Paris İklim Sözleşmesi’nin derhal hayata geçmesi gereklilik değil, bir zorunluluk.”

Haberin Devamı

10 YIL SONRA SÜREKLİ YANGINLAR ARTACAK 

Açık Radyo Yayın Yönetmeni ve iklim aktivisti Ömer Madra, “Ömür boyu iklim gözlemi yapan, yangınların sebepleriyle uğraşan uzmanların üzerinde anlaştığı bir şey var: Artık bilinmeyen bir alana girdik, keşfedilmemiş bir yerdeyiz. Bugüne kadar görülmemiş büyüklükte bir yangın çıktı. Bu yıl Avustralya kıta olarak sıcaklık rekoru kırdı. Daha önceki rekor ise geçen yıla aitti. Bu da her yıl sıcaklık rekorlarının yenilendiğini gösteriyor. Bu yangında onlarca hayvan ve bitki türü yanarak yok oldu. Sessiz ölüm yaşanıyor. 8 binden fazla koalanın öldüğü tahmin ediliyor. İnsan kaynaklı iklim değişikliği olmasaydı doğal koşullarda böyle bir yangının görülme ihtimali 350’de birdi. Yıllar içerisinde bundan daha fazlasını göreceğiz.” diyor.

Haberin Devamı

SERA GAZI EMİSYONU AZALTILMALI
2019’da küresel karbondiyoksit emisyonu 43 milyar tona çıktığını vurgulayan Madra, “10 yıl daha böyle giderse dünyanın sıcaklığının 2 derece artması önlenemeyecek bu da sürekli yangınlar, milyonlar belki de milyarlarca insanın ölümüne sebep olacak doğal felaketler yaşanacak. Artık tüm dünya bunun bilincine varmalı ” diye konuşuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!