Ömer Hayyam'ın hayatı Uyanış Büyük Selçuklu dizisi ile beraber gündeme geldi. Nizamül-Mülk ve Hasan Sabbah ile aynı medresede zamanın ünlü alimi Muvaffakeddin Abdüllatif ibn el Lübad'dan eğitim görmüş olan Ömer Hayyam dünya bilim tarihi için de önemli bir yere sahip. Günümüzde kullanılan Miladi ve Hicri Takvimlerden çok daha hassas olan Celali Takvimi'ni hazırlayan Ömer Hayyam çeşitli bilim dallarında birçok eser yazdı. Peki, Ömer Hayyam kimdir? İşte, Ömer Hayyam'ın hayatı ve eserleri ile ilgili merak edilenler.
#Ömer Hayyam Kimdirİranlı büyük şairlerden biri olan Ömer Hayyam hayatı ve sözleri ile pek çok kişinin saygı duyduğu bir şairdir. Ömer Hayyam son aylarda araştırılan kişilerden biridir. İsmi ilk kez duyan kişiler çeşitli platformlar üzerinden kim olduğuna dair bilgi toplamaktadırlar. Peki Ömer Hayyam kimdir? Ömer Hayyam'ın kısaca hayatı, eserleri (kitapları), sözleri ve şiirleri nedir? İşte Ömer Hayyam'a dair tüm detaylar.
#Ömer Hayyam Kimdir?Matematik denklemlerine, geometri teoremlerine destek veren Ömer Hayyam, doğum gününde biyografisi ile araştırılmaya başlandı. Astronomi, matematik, fizik ve tıp alanında önemli katkılar sağlayan Ömer Hayyam, Pascal Üçgeninin temellerini atan isim olarak bilinmektedir. İşte, Google'ın da ana sayfasında yer verdiği Ömer Hayyam hakkında bazı bilgiler
#Ömer Hayyam Kimdir?Türk üçgeni, Türk mimarisinde kullanılan ögelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk üçgeni ifadesini duyan pek çok kişi konu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Bundan dolayı önemli bir konu olma niteliği barındırmaktadır. Sizin için Türk üçgeni nedir, mucidi kimdir ve kim tarafından bulundu? Mimaride Türk üçgeni özellikleri konularını detaylarıyla birlikte derledik.
Fransız sosyolog Georges Balandier, 'Sahnelenen İktidar'da “Toplumun dijitalleşmesine, hızlı ilerleyişi içinde, tabiri caizse zaman dağarcığını kullanarak bir tür e-siyaset gelişi eşlik eder” yorumunda bulunur. Eğer öyleyse, iktidarın da sanallaştığı bir çağın içinde, sanal aktörlerle yuvarlandığımız trajik bir durumdur.
#Georges BalandierDivan edebiyatında şiirler, hem içeriklerine ve üslubuna hem de şekil özelliklerine göre farklı türlere ayrılır. Hikemi tarzda yazılan eserler didaktiktir ve okura öğüt vermek amacıyla yazılır. Aşıkane tarzında sevgi, özlem, ayrılık gibi konular işlenir. Rubai gibi rindane bir üslup ile kaleme alınmış şiirlerde ise şarap, eğlence ve hayattan vazgeçiş konuları ele alınır. Rubainin özellikleri nelerdir? Sizin için örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Rubain Nedir Özellikleri Nelerdir?Hasan Sabbah'ın hayatı popüler dizi Uyanış Büyük Selçuklu ile bir kez daha gündeme geldi. 1046 ile 1054 yılları arasında İran'ın Kum şehrinde yaşadığı rivayet olunan Hasan Sabbah, İran'daki Nizari-İsmaili Devleti'nin kurucusu olarak tarihte yer alıyor. Hasan Sabbâh’ın bir dönem Selçuklu Veziri Nizâmülmülk ile Ömer Hayyâm’ın arkadaşı olduğu bazı kaynaklarda bilinirken, Yemen'in güneyinde hüküm süren Himyeri krallarının soyuna mensup olduğunu kendi kitabı Sergüzeşt-i Seyyidinâ'da anlatıyor. Peki, Hasan Sabbah kimdir, ne zaman ve nasıl öldü? İşte, Hasan Sabbah'ın tarihi hayatı hakkında Diyanet Vakfı'ndan alınan resmi bilgiler.
#Hasan Sabbah KimdirSencer, Sultan Melikşah'ın oğludur. Sincar'da dünyaya gelmesinden dolayı bu ismi aldığı düşünülen Sencer, babasını 6 yaşındayken kaybetmiş ve hanedandaki taht kavgaları dolayısıyla yeterince eğitim alamamıştır. Çok az eğitim almasına rağmen kendisini geliştirme başarısına sahip olan Sencer, pek çok başarıya imza attı. Peki, Sencer kimdir tarihte ne zaman ve nasıl öldü? İşte, Sencer hakkında merak edilen bilgiler
#SencerUyanış Büyük Selçuklu 1. bölüm ile ekranlardaki yerini aldı. Büyük Selçuklu Devleti'nin ilerleyişini anlatan dizide, Sultan Alparslan'ın ölümünün ardından tahta geçen Melikşah Sultan dönemi anlatılıyor. İlk bölümü ile pek çok kişinin beğenisini kazanan tarihi dizi, henüz izleyemeyenler için ise tekrar bölümü ile TRT tarafından erişime açıldı. İşte, Uyanış Büyük Selçuklu 1. bölüm izle imkanı ve yayınlanan 2. bölüm fragmanı hakkında detaylı bilgiler
#Uyanışİnsan neden üniversite okur? Meslek edinmek için mi? Çalışacağı alanda yeni insanlar tanıyıp çevresini genişletmek için mi? Yoksa kaynaklara kolayca ulaşabilmek ya da ilham verici akademisyenlerle tanışabilmek için mi? Cevap, hepsi ve çok daha fazlası…
#ÜniversiteHababam Sınıfı'nın Güdük Necmi'si olarak gönüllerde taht kuran Halit Akçatepe'yle ilgili sosyal medyada 'öldü' iddiaları yer almaya başladı. Ancak uzun süredir felç olan ve tedavisi devam eden Akçatepe'nin kızı sosyal medyadan yaptığı paylaşımda babasının sağlık durumunun iyi olduğunu duyurdu.
#Halit AkçatepeOrhan Pamuk yeni romanı ‘Kırmızı Saçlı Kadın’da büyük efsanelerin, destanların kaderimizi nasıl etkilediğini yazmış. Binlerce yıldır yeryüzünde yaşamış tüm insanların suçluluk duyguları, korkuları nasıl oluyor da hayatımızı etkiliyor? İnsanlığın ortak bilinçaltı, aşklarımızdan ülkemizdeki siyasete kaderimizi nasıl belirliyor? Ve Doğu’yla Batı’yı ayıran ne? Pamuk son romanını ve akademisyenlerden günlük tartışma programlarına Türkiye’deki gelişmeleri nasıl gördüğünü anlattı.
#Orhan PamukBu yıl 'Fotoğraf' dalında düzenlenen 18. Aydın Doğan Ödülü, fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıç'a verildi. Sağdıç, 50 bin TL tutarındaki para ödülünü ve heykelciğini, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Kurucusu ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın elinden aldı. MSÜ Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü de fotoğraf alanında yaptığı hizmetlerden dolayı "Hizmet Ödülü"ne değer görüldü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonun ardından en sert konuşmalarından birini bugün AK Parti Meclis grup toplantısında yaptı. Konuşmasında hiç adını anmadan Gülen Cemaatine yüklenen Erdoğan, Cematten "örgüt" olarak bahsetti, "vücuda giren sinsi virüs" benzetmesi yaptı.
#Başbakan ErdoğanNâzım Hikmet’in Polonyalı kökeni bilinir ama Sırp kökeni bilinmez. Büyükdedesi Ömer Lütfi Latas, Ortodoks Sırp’tır. Müslüman olunca Osmanlı ordusunda Rumeli Müşirliği’ne kadar yükselmiştir. Bosna’nın ıslahatında görevlendirilmiştir. Nobel ödüllü yazar İvo Andriç “Ömer Paşa”nın Saraybosna günlerini romanlaştırmıştır. Peki Kusturica ailesi, astığı astık kestiği kestik Ömer Paşa’dan korkup mu Müslüman olmuştur? Tarih sayfalarını geriye doğru çevirdikçe bakın ne tür gerçeklerle yüzleşiyorsunuz...