Güncelleme Tarihi:
Aslında insan üniversiteyi en çok kendini keşfetmek için okur. En azından öyle olmalı. Özellikle de Türkiye gibi bol sınav hazırlığıyla geçen bir ortaokul ve lise dönemden henüz çıkmışsa... Sayısal sorulara anında nasıl cevap verilir bunu çok iyi biliyorsunuz. Sıkı ders çalışmak mı? Sizden sorulur. Ders dinlemek ve not almak konusunda kendinize özgü teknikleriniz bile var. Peki zorlu denklem ve teorileri küçük bir çabayla anlayan zihniniz, size nasıl bir insan olduğunuzu ya da nelerden hoşlandığınızı hiç sordu mu?
KULÜPLER, ZAMANIN RUHU VE GEREKLERİNE GÖRE ŞEKİLLENİR
Åžimdi sıra geldi bu soruyu cevaplamaya… Belki bu soru, denklem çözmekten daha güç. Ama size iyi bir haberim var. Bu sorunun yanıtını bulmak için yapmanız gereken sadece deneyimlemek. Peki bu ne demek?ÂÄ°stanbul Teknik Ãœniversitesi (Ä°TÃœ) kültür, sanat, düşünce, uzmanlık, spor ve bilim alanlarında sayısız kulübe sahip. MaÄŸara araÅŸtırma, okçuluk, quidditch, capoeira, astronomi, fotoÄŸraf, kadın araÅŸtırmaları, biliÅŸim, uçak uzay mühendisliÄŸi… Bunlardan yalnızca birkaçı. Ä°TÜ’nün kulüplerinin sayısı, öğrencilerimizin hayal güçleri kadar geniÅŸ. Bunun yanı sıra, okulumuzun düzenlediÄŸi pek çok etkinlik de öğrencilerimizin fiili olarak içinde çalışmasıyla gerçekleÅŸtiriliyor. Böylece hem etkinliklerimize onların ruhu yansıyor hem de hayalleri de organizasyonlarımızı ÅŸekillendiriyor. Zamanın ruhuna ve gereklerine göre var olan kulüplere, yenileri hızla ekleniyor.
İTÜ olarak; farklı disiplinlerin bir arada olmasını önemsiyoruz. İtalya'yla başlayıp tüm Avrupa’ya yayılan Rönesans'ın öncüleri de bilim, astronomi, matematik, resim, heykel, mimarlık gibi alanları birbirinden ayırmadan öğrenmişti. Bir başka örnek olarak İranlı astronom, şair, matematikçi, filozof Ömer Hayyam da verilebilir. Büyük başarı ve değişimleri getiren isimler daima kendilerini farklı disiplinlerle beslemiştir. Bizler de İTÜ’lülerin multi-disipliner, nitelikli hobilere sahip ve bunlardan ilham alan bireyler olmalarını önemsiyoruz. Bu konuya verdiğimiz önemin temelinde işte bu bakış açısı yatıyor.
Kulüplerimizde gerçekleşen araştırma projelerinde yer alan İTÜ’lüler, henüz sektörde çalışmadan endüstri dinamiklerine uygun bir şekilde ekip çalışması yapmayı öğreniyor. Bunu yaparken dünyanın önde gelen yarışmalarına katılma şansı elde edip pek çok önemli başarıya imza atıyorlar. Bu kulüpler kimi zaman bazı öncü girişimlerin hatta buluşların başlangıç noktası oluyor.
AMACIMIZ ÃœNÄ°VERSÄ°TELÄ°LERÄ° YENÄ°DEN OYUNLA BULUÅžTURMAK
Bu yılki sloganımızda ‘Üniversiteli olmak yetmez, sen İTÜ’lü ol’ dememizin nedeni, gençlerimizi, üniversitemizde sadece bilgiyle değil gerçek bir yaşam deneyimiyle karşılıyor olmamız. Çünkü biz Himalayalar’da zirve yapmayı düşleyen matematik mühendisleri, tüplü dalış sırasında suyun altıyla uzay atmosferinin benzerliği arasında bağ kuran uzay uçak mühendisleri yetiştirmeyi hedefliyoruz. Hayattan keyif almayan bireyler, oyun oynamayı bilmez ve keşifler çoğunlukla oyunla yan yana durur. İşte kulüplerimizde amacımız öğrencilerimizi yeniden oyunla buluşturmak.
250 yıllık İTÜ geleneğinin arkasındaki gerçeklerden biri de multi-disipliner öğrenciler yetiştirme becerimiz. Bu sayede İTÜ’lülerin vizyonlarını genişlettiğimizi, yaşam sevincini büyüttüğümüzü ve onları kendilerini gerçekleştirme yönünde cesaretlendirdiğimizi düşünüyoruz. Daha önce belki adını bile duymadığınız sporlarla tanışmak, düşünce kulüplerimizle hayata yepyeni açılardan bakmak, karanlık mağaraların gizemlerini keşfetmek ve çok daha fazlası için İTÜ kulüplerinin kapılarını, her yıl olduğu gibi bu yıl da açıyor. Peki, İTÜ’nün birbirinden ilginç kulüplerinden hangisini denemek istersiniz?
PROF. DR. GÃœLNAME TURAN KÄ°MDÄ°R?
Gülname Turan 1977'de İstanbul’da doğdu. İTÜ’de tamamladığı Endüstri Ürünleri Tasarımı lisans eğitiminin ardından sanat tarihi doktorası yaptı. 2009'da başladığı İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyeliği görevini sürdürüyor. Uzmanlık ve ilgi alanları; tasarım tarihi, zanaatler, geleneksel üretim teknikleri, ürün-kültür ilişkisi olan tasarımcı öğretim üyesi, hem stüdyo dersleri hem de mücevher tasarımı ile tarih ve eleştiri grubu dersleri veriyor. İTÜ İletişim ve Pazarlama Direktörlüğü ve Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü görevlerini üstlenen Prof. Dr. Turan, Rektör Danışmanlığı’na da devam ediyor.