Nar kelimesi hem Farsça hem de Arapçada kullanılır ve her iki dilde de farklı anlama gelir. Farsçada nar kelimesinin karşılığı sert kabuklu bir meyve çeşididir. Başta boncuk ve Nizip olmak üzere yirmiden fazla nar çeşidi bulunmaktadır. Arapçada ise nar hem kıvılcım ve ateş hem de cehennem manasında kullanılır. Nar ile başlayan kelimeleri detaylı bir şekilde ve anlamları ile birlikte derledik.
#EğitimSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkPepino, kavuna benzeyen görümüyle dikkat çeken meyvelerden biri. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle de sağlığa faydalı. Türkiye'de de yetiştirilen pepino meyvesinin nasıl yendiği de merak ediliyor. Peki pepino nedir, nerede yetişir? Pepino nasıl yenir? İşte pepino meyvesinin faydaları
#Pepino NedirMuzun ne kadar sağlıklı, besleyici ve lezzetli bir meyve olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle hepimizin evinde de bulunması gereken meyvelerden. Daha önce sizinle eve alınan muzların ömrünü uzatmanın yollarını paylaşmıştık. Bu kez de tersten gidelim ve yeterince olgunlaşmamış muzları hızlı olgunlaştırmanın yollarını anlatalım…
#MuzRamazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma, tezgâh ve raflardaki yerini aldı. Ancak faydalı diye tüketilen hurma sizi sağlığınızdan edebilir. Çünkü gıda sahtekarları hurmaya da el atmış durumda… Peki sahtekârlar hurmada hangi yöntemlere başvuruyor? Hurma alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Nihan Yakut, hurmadaki hileleri ve hurmanın faydalarına dair tüm detayları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapMevsimi oldukça kısa ama besin değeri ve vücuda yararı bol üç meyveyi, tam da zamanları gelmişken anlatmak istiyorum size: Muşmula, hünnap ve iğde... Maalesef eskisi kadar bilinip tüketilmiyorlar. Oysa iğdeyle tatlı krizlerinizi önleyebilir, hatta çayını demleyebilir, olgun muşmulayla kek yapabilir, hünnapla sağlıklı, pratik atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
#MuşmulaOlgunlaşmamış üzümlerden yapılan koruk suyu, doğal bir su olup, üzümlerin ezilmesiyle beraber ortaya çıkmaktadır. Oldukça şifalı olduğu bilinen koruk suyu evde yapılışı merak edilen organik tarifler arasında yer alıyor. Peki, koruk suyu nasıl yapılır, nasıl tüketilir? İşte, evde koruk suyu yapılışı, tarifi ve malzemeleri...
#Koruk SuyuPastacı kremasıyla uyumu dillere destan; vanilyalı pandispanyanın arasında da taze pişmiş gevrek bir tartın üzerinde de şahane oluyor. Reçelinin yeri bende ayrı olsa da bugünlerde en çok sorbesini seviyorum. Bazen de çiğden doğrayıp semizotu, Ezine peyniri ve bademle salatasını yapıyorum. Hafif acı, hafif tatlı-ekşi sosunu yapıp tiftiklenmiş kaburga etiyle sandviç arasında buluşturmaya da bayılıyorum. Hem tatlı hem de tuzlu tatlara müthiş yakışan şeftaliyle yapabileceklerimiz bence sınırsız.
#Şeftalili Milföy TarifiYaz aylarının kıymetli üçlüsü can eriği, Malta eriği ve kirazı sevmeyenimiz yoktur sanıyorum. Köşemin bu haftaki konuğu sarışın lezzet Malta eriği olsun istedim. Ona yeri gelmiş Akdeniz’in merkezinde bulunan Malta Adası’nın adını vermişiz, yeri gelmiş uzak diyarlara yakıştırıp yenidünya demişiz. Hatta mayhoş tadından ötürü muşmula olarak dahi isimlendirmişiz.
#Malta EriğiMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, TÜSİAD'a tepki göstererek "TÜSİAD Başkanı işi gücü bırakıp İsveç ve Finlandiya'nın yanında saf tutmuş. TÜSİAD'ın mensubiyet duyduğu ülke neresidir? Bir kez olsun milli olsun. Boş yapmayın, Türk de olamıyorsanız bari insan olun" dedi.
#Devlet BahçeliBinbir çeşit dokusu ve aromasıyla elmanın girmeyeceği tabak yok desem hiç de abartmış olmam. Tartı favorim ama sadece tatlısından bahsetmek de elmaya büyük haksızlık! Mutfaklarda meyve kullanarak yemek pişirmek sanki biraz unutuldu ama belirli kuralları hatırda tutarsak salatalardan ana yemeklere birçok tarife farklı lezzet katmanları ekleyebiliriz.
#ElmaKoruk meyvesi; halk dilinde ham üzümlere verilen isimdir. Olgunlaşmamış olan koruk üzümleri ezilip, suyu çıkarılır. Çıkarılan asidik meyvenin suyu; ekşi tadıyla alternatif bir lezzet sunmaktadır. Tam anlamıyla doğan koruk suyu; ham şekilde şişelenip saklanır. Peki koruk suyu nedir, nasıl yapılır ve saklanır? Koruk suyu tarifi ve yapımı hakkında tüm detaylar.
#Koruk SuyuBugün hemen her şeyin reçeli yapılıyor; domatesin, patlıcanın, karpuz kabuğunun, enginarın, zeytinin… Bunlar nispeten yeni ‘icatlar’. Ülkemizde reçel ve marmelatlar eskiden beri sadece mevsiminde meyve ve çiçeklerden yapılır. Reçel yapmak için ‘ayva rendesi’ üreten bir milletiz biz...
#GazetehaberleriEvcil hayvanı olan herkes, köpeklerin ve kedilerin ara sıra gaz çıkardıklarına tanıklık etmiştir. Ama söz konusu eylemi gerçekleştirenler yalnızca memeliler değil. Böcekler de gaz çıkarıyor hem de öyle böyle değil...Onların çıkardığı gaz kelimenin tam anlamı ile sessiz ve ölümcül...
#Gaz ÇıkarmaTurunçgillere alerjisi olan pek çok insan, genellikle yemek yedikten sonra ve çiğ turunçgilleri tükettiği zaman ya da bu turunçgillerden yapılan bir içeceği içtikten sonra belirtiler yaşamaya başlar. Bu belirtiler ise genellikle lokalize olur. Portakal alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Portakal Alerjisiİncir alerjisi, kuru ya da yeşil incirden olan posa ya da kabuğunun, incir özü ya da taze incirin tüketiminden dolayı ortaya çıkabilir. İncir ağaçlarından çıkan polenlerin solunumu halinde de ya da meyveye dokunmaktan da alerjinin meydana gelmesi mümkün olan bir durumdur.
#İncir Alerjisi NedirSağlıklı bir yaşam sürmek için sofralarımızdan ve beslenme listelerimizden eksik etmememiz gereken meyvelerin başında erik geliyor. Erik pek çok çeşidi ile en çok tüketilen meyveler arasında göze çarpıyor. Papaz eriği, mürdüm eriği, Malta eriği ve can eriği en sevilen çeşitlerindendir. Bahar ve yaz aylarının gözde meyvesi olan erik kışın belirli zamanlarında da yenilebilen güzel bir meyve. Mayhoş tadı ile farklı bir meyve tadı arayanlar için en iyi seçeneklerden biri olan erik, çekirdeği ile de oldukça faydalı. Peki erik çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Erik çekirdeği faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kahve ağacı, kahve meyvesinin yetiştiği bir ağaçtır. İnsan hayatında önemli bir yer tutan kahvenin ağacı ve yetiştirilmesi hakkında pek az şey bilinmektedir. Kahve, kahve ağacının meyvesinin çekirdeklerinden üretilmektedir. Kahve meyvesi ise kahvenin renginden farklı olarak kırmızı renkte olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Ananas ağacı, ananasgillerden ve meyvesi oldukça lezzetli olan bir ağaçtır. Meyvesi lezzetli olmasının yanı sıra pek çok faydalı özelliği de bünyesinde barındırmaktadır. Potasyum ve kalsiyum yönünden zengin olan bu meyve ayrıca pek çok vitamini bünyesinde barındırır.