Sebze ve meyveler vitamin deposu!

Güncelleme Tarihi:

Sebze ve meyveler vitamin deposu
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 04, 2004 00:00

SaÄŸlıklı beslenmek için meyveleri ve sebzeleri bilinçli seçmek gerek. TükettiÄŸimiz ürünler ne kadar taze ise o kadar çok vitamin alırız.Meyve ve sebzeler parlak ve canlı olmalı. SolmuÅŸ veya sararmış yapraklar ürünün artık taze olmadığını gösterir. Saplar veya kökleri açık renkli ve nemli olmalı, eÄŸer iyice kurumuÅŸlarsa bayat olduklarını anlarız. En iyisi mevsimine göre sebze ve meyve tüketmektir. Çünkü her ürün mevsimi geldiÄŸinde iyice olgunlaşır, dolayısıyla da daha besleyicidir. Ayrıca turfanda ürünlere göre daha ucuzdur. OlgunlaÅŸmamış meyve almak hiçbir zaman akılcı deÄŸildir. Mesela çilek, kiraz veya mandalina gibi meyveler evde beklerken de asla olgunlaÅŸmazlar. Sebzeler en fazla vitamin ve mineral içeren gıda ürünlerinin başında gelir. Kendinizi enfeksiyonlardan korumak istiyorsanız C vitamini içerikli sebzeler tüketmelisiniz. Patates, taze biber, maydanoz veya kıvırcık salata gerçek C vitamini deposudur. SevdiÄŸimiz bir sebzenin tazesini bulamadığımızda dondurulmuÅŸ olarak da tüketebiliriz. Dondurma iÅŸlemi sırasında bakteri veya küf mantarı gibi en küçük organizmalar dondurucu ÅŸokla ‘uykuya yatırılmakta’, bu ÅŸekilde çoÄŸalamaz ve bize zarar veremezler. Ama kutularda ve kavanozlarda satılan sebzeleri önermeyiz. Çünkü yüksek derecede ısıtılması ve suya veya yaÄŸa yatırılması sırasında çok sayıda vitamin ve mineraller ölür. Ä°yice yıkayınMeyve yoÄŸun oranda suyla birlikte bedendeki iltihapları önleyen çok sayıda vitamin ve mineraller içerir. Birçok meyve bahçesinde böceklenmeye karış kimyasal ilaçlar kullanılmakta. Bu yüzden meyveleri yemeden önce iyice yıkamak gerekir. Konserve olarak satılan meyveler veya meyve suları taze meyve kadar saÄŸlıklı deÄŸildir. Çünkü genelde boyalı ve çok ÅŸekerlidirler. Ayrıca çok yüksek ısıda iÅŸlendikleri için önemli vitaminleri ve besleyici maddelerini kaybederler. KurutulmuÅŸ meyvede durum farklıdır. Gerçi meyve kuruyunca suyun dörtte üçü yok olur. Ama yine de saÄŸlıklıdır. ÖrneÄŸin kuru kayısı neredeyse tazesi kadar besleyici madde içerir. Fındık ve ceviz de meyve ailesine dahildir. Gerçi bunların içinde çok az su vardır ama bunun yerine diÄŸer meyve türlerine kıyasla çok daha fazla karbonhidrat ve protein içerirler. Gerekli bilgilerYorulduÄŸunuz zaman karbonhidratlar bize enerji verir. Kaslarımızın ve hareketlerimizin güçlenmesi için protein almamız ÅŸarttır. İçindeki yüksek B6 vitamini oranı nedeniyle fındık sinirlere birebirdir. Düzenli olarak fındık yerseniz dikkat bozukluÄŸunu önler ve sinirli olmazsınız. Tahıl ürünleri de beslenmemizde çok önemli bir yer tutar. Bedenimizin neredeyse tüm ihtiyaçlarını tahılda bulabiliriz: B vitaminleri, mineraller, bitkisel protein ve karbonhidratlar. Tabii bunun için tahılın saÄŸlıklı bir ÅŸekilde iÅŸlenmesi gerekiyor. En deÄŸerli besleyici maddeler kabuklarda ve özündedir. Tam buÄŸdayda kabuklar ayıklanmadığı için tüm besleyici maddeler korunur oysa beyaz un elde etmek için buÄŸdayın dış kabukları ayıklanır, öğütülür, temizlenir ve kurutulur. Ve beyaz un ekmek yapımında kullanılır. Ama tam buÄŸdaydan üretilen esmer ekmekler daha saÄŸlıklıdır. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!