Okulların açılacağı tarih, deprem bölgesindeki eğitim konularına ilişkin sürecin değerlendirildiği toplantıyla belli oldu. 71 ilin milli eğitim müdürüyle toplantı yapan Milli Eğitim Bakanı Özer, okulların açılacağı tarihle ilgili önümüzdeki haftayı işaret etti. Deprem bölgesi olan 10 ilin dışındaki 71 il için normalleşme sürecini hızlandıracaklarını vurgulayan Bakan Özer 'Okullar ne zaman açılacak' sorusuna da yanıt vererek, "Şu anda eğitim öğretimin başlangıcına yoğunlaşmamız lazım. " dedi. Deprem bölgesindeki 10 il için de değerlendirmelerini paylaşan Bakan Özer salı günü son durumun açıklanacağını belirtti. İşte, okullar 20 Şubat'ta açılır mı? sorusunun yanıtına yönelik son durum bilgileri...
#Okullar Ne Zaman AçılırOkulların açılacağı tarih normalleşme takvimi kapsamında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından duyuruldu. Selçuk, yaptığı açıklamada okulların açılacağı tarihle ilgili haziran başını işaret etti. Hem sosyal medya hem de televizyon ekranlarında sıklıkla "Okullar ne zaman açılacak?" sorusunun yanıtını veren Selçuk, seyrin iyiye doğru gittiğini vurgulayarak, "Koşullar, 'Riske girmeyelim, biraz daha şartları sıkı tutalım' şeklinde gelişirse, haziranda okullar açılmayabilir, dolayısıyla eylüle kayabilir." dedi. İşte, okullar Haziran ayında açılır mı? sorusunun yanıtına yönelik son durum bilgileri...
#Okullar Ne Zaman AçılırMeteoroloji Genel Müdürlüğü yurdun büyük bölümünü "sarı" kodla uyardı. Aralarında Ankara, İstanbul ve İzmir'in de olduğu 50 kentte fırtına ve kuvvetli yağış bekleniyor. Yetkililer sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyardı. Meteoroloji ve AKOM'un uyarılarının ardından İstanbul bir anda kara bulutlarla kaplandı ve beklenen sağanak yağış başlarken trafik yoğunluğu yüzde 90'ı buldu. Öte yandan Antalya'nın 6 ilçesinde ise yarın eğitime 1 gün ara verildi.
#MeteorolojiYarın okullar tatil mi 18 Ekim 2024 Cuma son dakika açıklamalar ile takip ediliyor. 17 Ekim sabah saatlerinde meydana gelen depremlerin ardından Sivas'ta eğitim öğretime ara verilmişti. Önceki gün Malatya merkezli meydana gelen depremlerde, okulların 1 gün süreyle tatil edilmesi kararlaştırılmıştı. Bugün meydana gelen 4.7 ve 4.1'lik depremlerin akabinde ise Sivas'ta okullar tatil olmuştu. Yarın yani 18 Ekim Cuma günü için de Sivas'ta eğitim öğretime ara verilmesine yönelik beklentiler arttı. Öte yandan Malatya Valiliği'nden son dakika eğitim öğretime yönelik alınan karar belli oldu. Peki, yarın Malatya ve Sivas'ta okullar tatil mi? 18 Ekim Malatya ve Sivas'ta okullar tatil oldu mu? İşte, o konu hakkında valilik açıklamaları.
#Sivasta Okullar Tatil MiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tiran’da Namazgah Camisi'nin açılışında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılında temelini attıkları Balkanlar'ın en büyük camisi Namazgah Camisi'nin tüm Müslümanlar için hayırlı olmasını dileyerek, Tiran Namazgah Camisi'nin gelenekten geleceğe uzanan, kadim ile teknolojiyi bütünleştiren, bugünün inşaat teknolojisiyle Balkanlar'da hakim olan klasik Osmanlı mimarisini buluşturan bir yapı olarak tasarlandığını ifade etti.
#Namazgah CamiiPandemi bitti fakat Covid-19 hayatımızda olmaya devam ediyor ve bundan sonra da hep olacak. Uzmanlar, ağustos ayında ilginç bir şekilde Covid vakalarının çok yüksek seyrettiğini söylüyor. Peki Türkiye’de durum ne? Hastanelerde halen test yapılıyor mu? Covid şu anda nasıl tedavi ediliyor?
#Covid2024-2025 Eğitim-öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başladı. Okul öncesinde lisenin son sınıfına kadar milyonlarca öğrenci ve yüzbinlerce öğretmen ders başı yaptı. İşin içine aileleri ve diğer okul ve eğitim paydaşlarını da katınca ülke nüfusunun neredeyse yüzde 90’ını ilgilendiren ve hatta kapsayan önemli bir sürecin başladığı söylenebilir.
#Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Başlarken200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarOkul öncesi eğitim, başlangıçta özellikle çalışan aileler için bir sığınak olarak değerlendirilmiş ve eğitimin temelini çocukların bakımı ve çeşitli temel becerilerin kazandırılması oluşturmuştur. Zaman içinde gelişen eğitim literatüründe ayrı bir konu alanı haline gelen okul öncesi eğitimin sağladığı faydalara yönelik yapılan çalışmalar bu eğitim kademesinin çok boyutlu katkılar sağladığını ortaya koymuş, bu katkıların sonucunda eğitim sistemlerinde hızla yaygınlaştırılmaya başlandı. Bugün, okul öncesi eğitimi almanın sağladığı getirilerin eğitimin ötesine geçtiğini; istihdama geçişten yaşam doyumuna kadar birçok yaşam göstergesinde önemli avantajlar sağladığı biliniyor.
#Konuk YazarAnkara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İlyas Aktürk, girdi maliyetlerinde yaşanan artışı gerekçe göstererek yeni dönemde okul servislerine yüzde 50’nin üzerinde bir zam taleplerinin olacağını söyledi. Aktürk, “Yüzde 50’nin altına inme şansımız şu anda gözükmüyor, aksi takdirde tekeri döndüremeyiz” dedi.
#Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf OdasıHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#Sponsorlu İçerikHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#1Özgün ve özgür bir yazar Mine Söğüt. Yazıları ile okuyucuyu sarsan, kurulu sistemlerin, dayatılan düzenlerin ve şablonların dışından bakan, tutarlılık peşinde olan, çok düşünen, irdeleyen ve çoğu zaman pek de hoşa gitmeyen tespitlerde bulunmaktan çekinmeyen, ‘kim ne der’ e bakmayan, müthiş bir yazar kendisi.
#Sponsorlu İçerikÖzgün ve özgür bir yazar Mine Söğüt. Yazıları ile okuyucuyu sarsan, kurulu sistemlerin, dayatılan düzenlerin ve şablonların dışından bakan, tutarlılık peşinde olan, çok düşünen, irdeleyen ve çoğu zaman pek de hoşa gitmeyen tespitlerde bulunmaktan çekinmeyen, ‘kim ne der’ e bakmayan, müthiş bir yazar kendisi.
#1Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki 26. Dönem Adli Yargı ve 16. Dönem İdari Yargı Kura Töreni'nde açıklamalarda bulundu. 6-8 Ekim olaylarının davasında verilen kararları değerlendiren Erdoğan, "Bu hadise asla protesto gösterisi değil, 37 insanımızın vahşice öldürüldüğü terör kalkışmasıdır. Devlete karşı bir isyan girişiminde bulundular." dedi. Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Erdoğan, "Yurt dışına kaçan alçakların peşini de bırakmayacağız. Son FETÖ'cü hain hesap verene kadar enselerinde olacağız." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki 26. Dönem Adli Yargı ve 16. Dönem İdari Yargı Kura Töreni'nde açıklamalarda bulundu. 6-8 Ekim olaylarının davasında verilen kararları değerlendiren Erdoğan, "Bu hadise asla protesto gösterisi değil, 37 insanımızın vahşice öldürüldüğü terör kalkışmasıdır. Devlete karşı bir isyan girişiminde bulundular." dedi. Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Erdoğan, "Yurt dışına kaçan alçakların peşini de bırakmayacağız. Son FETÖ'cü hain hesap verene kadar enselerinde olacağız." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanYaşamın her alanında hissedilen fiyat enflasyonu, iyi bir lisede ve hayalindeki üniversitede okumak için sınavlara hazırlanan adayları da etkiledi. Özel ders, kurs ve diğer eğitim kalemlerinin yanında sınava hazırlığın olmazsa olmazı test kitaplarının fiyatlarındaki artış, adayları ikinci el kitaplara yönlendirdi.
#LGSÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk ekranlarında Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında soruları yanıtladı. Bakan Özhaseki "Biz bu yaz 'Denizler Halkındır' sloganıyla bir hareket başlatıyoruz" diyerek sahillerde tarama yaptırıldığını ve tüm kaçak yapıların tespit edilip yıkılacağını duyurdu. Ayrıca Bakan Özhaseki, deprem bölgesinde yıl sonuna kadar 200 bin konut teslim edileceğini de açıkladı.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanıİsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaşta can kaybı 35 bine yaklaşırken, Gazze Şeridi de dev bir moloz yığınına dönüştü. BM raporuna göre 79 bin bina tamamen yıkıldı, 370 bin bina ise hasarlı. Uzmanlara göre Gazze’ye güçlü bir destek sağlanmazsa, bölgenin yeniden inşası 80 yıl sürebilir.
#İsrailYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Yurtdışında Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde 15 Mart’ta yapılan değişiklik, binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiriyor. Peki yeni sistemle neler değişti, hangi okullar denklik alabiliyor? Yurtdışı adaylarının merak ettiği tüm soruları YÖK Başkanı Erol Özvar’a sordum. İşte A’dan Z’ye denklikte son durum...
#YÖKYüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, “Şu an itibarıyla okullarımız ve konteyner alanlarımız, seçime hazır haldedir. Ayrıca bu süreç içerisinde yapmış olduğumuz temaslarda il ve ilçe seçim kurullarımızın diğer teknik eksiklerinin olup olmadığını, bizzat mahallinde dinleyip, varsa eksiklikler bunların giderilmesi yönünde de çalışmalar yapılmıştır. Teknik malzeme eksikliği ve personel eksikliği konusunda da ihtiyacı olan il ve ilçelerimizin bu sorunları giderilmiştir” dedi.
#YSKÇocuklarımız en değerli varlıklarımız. Onların sağlığı, mutluluğu, güvenliği, refahı, başarıları tüm anne babaların ilk önceliği. Küresel salgın süreci ve sonrası birçok konuda dengeler, alışkanlıklar, kurallar değişiklik gösterdiyse de bu öncelik değişmezlerimiz arasında yer alıyor. Çocuklarımız ile ilgili hayatlarımız boyunca birçok karar almak ve seçimler yapmak zorundayız. Bunlar içinde en önemli ve en zorlarından biri kuşkusuz çocuğun gideceği okulu belirlemek.
#Konuk YazarTürkler tarihi yapan ama yazamayan, muhteşem tarihin girdapların, karanlık yollarından alnının akıyla çıkan ama bugün bunu aynı kesinlik ve başarıyla tartışamayan, günlük kaba siyasete tarih bilgisini alet ederek sözde tezler ileri süren bir toplum hâline dönüşmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı’mızın tarih derslerini eskisi gibi tekrar geniş bir müfredat ve ustaca bir üslubla gençliğe aktarması gerekir.
#Milli Eğitim BakanlığıSon yüzyılda yaşadığımız afetler ve sonrasında çıkarılmaya çalışılan dersler bugün tekrar gündemimize geldi. Asırlar boyunca toplumlar afetler ile mücadele ederken neden zarar görebilirliğimiz edindiğimiz tecrübeler ile azalmıyor? Neden her defasında yaşanılan olayın şiddeti konuşuluyor? Ya da bizler yönetilebilecek acil durumları yönetemediğimizde olayın şiddetini ve büyüklüğünü konuşarak sorumluluklarımızdan kurtulmaya mı çalışıyoruz? Oysa ki benzer durumlarda daha az zarar gören toplumlar ve yönetim şekilleri örnekleri varken. Sorunun derinliklerine inince karşımıza çıkan en önemli bulgu eğitim. Yani içselleşmemiş, eyleme ve davranışa dönüşmemiş eğitim.
#Konuk YazarMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#Yüzdeyüz