Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca (SETA) uzaktan eğitimin, öğrencilerin akademik başarısının yanı sıra okul aidiyetini de olumsuz etkileyebildiğine dikkat çekilerek, yüz yüze eğitimde uyum ve motivasyonu güçlendirici faaliyetler yapılması önerisinde bulunuldu.
#SETAYaklaşık 1,5 senedir devam eden pandemi nedeniyle öğrenciler, ağırlıklı olarak uzaktan eğitim aldılar. Sürecin sebebiyet verdiği kayıpların önüne geçilmesi adına önümüzdeki eğitim döneminde tedbirlerin alınıp okulların yüz yüze eğitime geçmesi konusundaki talepler sıklıkla dile getiriliyor.
#Mirkan AydınOkulların ne zaman kapanacağı belli; 2 Temmuz’da. Ne zaman yüz yüze telafiye başlanacağı ise muamma. Kapanmasına 30 gün var. Birçok veli, eğitimciler-doktorlar bu son 30 günde çocukların okula dönmesinden yana. ‘Artık açın, yoksa sorun telafi edilemeyecek noktaya gidiyor’ diyorlar. İşte görüşler...
#YazarEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, tam kapanma döneminde test pozitiflik oranının yüzde 20'lerden yüzde 8'e düştüğünü belirtti. Herkesin normalleşmeye dönmek istediğini söyleyen Prof. Dr. Ertuğrul, normalleşmede en önemli şeyin eğitim olduğunu ve okulların yüz yüze eğitimle açılması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Ertuğrul, "Öğretmen ve öğrencilerin haftalık PCR testlerinin yapılarak taranması gerekir" dedi.
#NormalleşmeSon bir haftadır koronavirüs vakalarında artış yaşanması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Hastanelere ‘mutasyon tespit kiti’ yollayan bakanlık, testi pozitif çıkan herkese mutasyonu tespit eden ikinci test yapılması talimatını verdi. Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, vatandaşlara kendilerini ve karşılarındakileri korumaları için çift maske takmalarını önerdi.
#GazetehaberleriHafta sonu sokağa çıkma yasaklarının sona erebileceği iddiaları vaka sayısında bazı illerde yaşanan düşüşle beraber gündeme geldi. İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgede, hafta sonu sokağa çıkma yasağının ikinci bir karara kadar uygulanacağı belirtilmişti. Koronavirüs önlemleri kapsamında alınan tedbirlerle aralıksız uygulanan sokağa çıkma yasağı, hafta sonları cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar 81 ilde geçerli oluyor. Sokağa çıkma yasağının kaldırılacağı iddialarının ardından gözler Kabine toplantısında çıkacak kararlara çevrildi. Peki, hafta sonu yasakları ne zaman bitecek? İşte, ayrıntılar.
#Hafta Sonu Yasakları Ne Zaman BiterOkulların açılacağı tarih, uzaktan eğitim sürecinde hem veliler hem de öğrenciler tarafından takip ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığınca, alınan kararla beraber 25 Ocak Pazartesi yarıyıl tatili süresine ikinci dönemdeki bir haftalık ara tatil daha eklenecek. Milyonlarca veli ve öğrencinin gündeminde yer alan yüz yüze eğitimle ilgili Bakan Selçuk, "Okullarda sosyal mesafesiz eğitime devam edeceğiz" paylaşımında bulundu. Diğer yandan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, alınan kararla 4 Ocak 2021 sonrasında okullarda telafi sınavlarının yapılmasının söz konusu olabileceğini belirtti. İşte, ayrıntılar.
#Okullar Ne Zaman AçılırABD Başkanı Donald Trump, Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok'a 15 Eylül'e kadar verilen sürenin uzatılmayacağını belirterek, "Ya Tiktok'u güvenlik sebepleriyle bu ülkede kapatacağız, ya da bu uygulama başka ABD'li bir şirkete satılacak." dedi.
#TiktokMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk “Bizim niyetimiz okulları açmak” dese de bayramla hızla yükselişe geçen vaka sayıları endişe yaratıyor. Öyle ki bir ilkokul 2. sınıf öğrenci velisi olarak günlerdir kendime şu soruyu soruyorum: “Okullar açılmalı mı? Açılırsa çocuğumu okula göndermeli miyim?” Bu kaygılarla uzmanlara da aynı soruları sordum. Bilim insanları şüpheci yaklaşırken eğitimciler daha net: “Okul en güvenli yer” diyorlar.
#YazarEğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Her Suriyeli çocuğa kaliteli eğitim sunmak için, başta Milli Eğitim Bakanlığı’nın üst düzey yöneticileri olmak üzere, il/ilçe ve okul yöneticileri ile öğretmenlere, Suriyeli çocuklarla ilgili işlemlerle ilgilenen diğer kamu görevlileri ve sivil toplum örgütleri üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Uluslararası toplumun da Suriyeli çocukların eğitimi için daha fazla destek sağlaması gerektiği görülen bir gerçek, uluslar arası toplum elini taşın altına koymak durumunda" dedi. Yalçın ayrıca, Türkiye’deki Suriyeli çocukların yarıya yakınının okul dışında olduğunu belirti.
#Suriyeli ÇocukAnkara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Türkiye'de yolcu taşıyan araç sürücülerinin güvenli sürüşe yönelik bir eğitim bulunmadığını belirterek, servis, otobüs, minibüs ve taksi sürücüleri için yeterli eğitimleri içeren bir sertifika programı zorunluluğu getirilmesini istedi.
Türkiye'nin çocuklarına çağdaş bir eğitim ortamı sağlayabilmesi için büyük yatırımlar gerekiyor. DPT'ye göre Türkiye'de çocuklar ancak 10 yıl sonra 25 kişilik sınıflarda eğitim görebilecek. Öğretmen sayısının 2011'e kadar 830 bine çıkarılması zorunlu. 2010'a kadar 298 bin yeni derslik yapılması gerekiyor.
İstanbul’un depreme hazırlık çalışmalarında en öncelikli alanlardan biri riskli binaların güçlendirilmesi. Güçlendirmenin nasıl yapılacağı konusunda çok sayıda yöntem öneriliyor. Bunlardan biri de Japonya’da sıkça uygulanan ‘çelik kafes’ yöntemi. İşte bu yöntemin detayları ve uzmanların depreme hazırlık önerileri...
#Depremİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiPolonya 13, Macaristan 14, Almanya, İspanya, Yunanistan 15, İtalya 16, Fransa ise 22 Aralık’tan itibaren 5-11 yaş arası çocukları aşılamaya başladı. Amerika ise kasımdan bugüne kadar 5-11 yaş arası 8.7 milyon çocuğu aşılamış durumda. Türkiye’de ise bu yaş aralığı çocuklara henüz aşı hakkı tanınmış değil. Omikron varyantının korkuttuğu bugünlerde uzmanlar ve birçok ebeveyn küçük çocuklara da bir an önce aşı hakkı tanınması gerektiğini savunuyor. Peki, COVID-19 aşısı çocuklar için ne kadar güvenli? Kafamdaki 5 soruyu TTB Okul Sağlığı Çalışma Grubu Üyesi Dr. Tomris Cesuroğlu’na sordum.
#Koronavirüsİzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, koronavirüs vakalarında İzmir ile Türkiye'deki farklı illerde henüz kesinliği tam sağlanamasa da tanımlanamayan yeni bir mutasyon görülmeye başladığını söyledi. Çamlı, İzmir'de tanımlanamayan grubun başlangıçta yüzde 20'lerde iken son günlerde yüzde 40'lara kadar yükseldiğini kaydetti.
#İzmirBir gerçek var.Bizim kuşak sadece filmlerde gördüğü, kitaplarda okuduğu bir pandemiyle karşı karşıya... Başlangıçta “Tıp çok ilerledi, güçlü ilaçlarımız var. Bilim bir şekilde çözüm bulur” diye düşündük. Ama günler geçtikçe pandeminin ne demek olduğunu daha iyi anladık.Hayat durdu.
#İzmir