Görme problemlerinde erken teşhisi önemlidir. Görme bozuklukları, çocuğun gelişimini geciktirebilir ve geç tanı, görme sorununun çözümünde kalıcı görme kaybına sebebiyet verebilir. Çocukların görsel potansiyelini ve gelişimini en üst düzeye çıkarmak adına yapılması gerekenleri sıralayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, göz kontrollerinin hangi aralıklarla ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.
#Göz SağlığıGöz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, okul öncesi göz tedavisinin okul başarısı için çok önemli olduğunu, miyop, astigmat ve hipermetropun aileler tarafından fark edilemediğinde çocukların eğitim başarısını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
#Mehmet SöylerGöz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklarda oluşan görme bozukluklarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ilerleyen dönemlerde akademik, sosyal ve günlük yaşantıda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olduğunu söyledi.
#ÇocukBebekler doğduktan sonra çeşitli sağlık taramalarından geçer. Aşıları, belirli testleri ve doktor kontrolü yapılır. Bebeklerde ilk göz muayenesinin de ilk 6 ay içinde yapılmasının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, konu hakkında bilgiler verdi.
#BebekUzman Dr. Nuran Şık Küçük, karantina döneminde çocukların dijital göz yorgunluğu riskini azaltmak için alınabilecek önlemleri açıkladı. Uzm. Dr. Küçük, "Ekran süresinde net sınırlar belirleyin. Doğru bilgisayar ergonomisi sağlayın. Uygun aydınlatma kullanın. Mavi Işık filtreli gözlük camları kullandırın. Göz kırpmayı teşvik edin. Doğal gün ışığından faydalanın. Medyasız zamanlar oluşturun" dedi.
#ÇocukÇocukluk çağı hastalıkları arasında üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) sıkça görülüyor. Kış aylarında belirgin bir artış gösteren, viral ya da bakteriyel kökenli olabilen bu hastalıkların tedavisinde, nedenin çok iyi belirlenmesi gerekiyor. Çünkü gereksiz antibiyotik kullanımı florayı baskılayarak; antibiyotik kaynaklı ishale, ileride daha dirençli enfeksiyonlara, alerjik ve otoimmün-romatolojik hastalıklara yol açabiliyor.
#Soğuk AlgınlığıSağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla, yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarını kapsayan Ulusal Görme Taraması Programı Genelgesi yayımlandı. Koca “Güncellenen tarama programı ile aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından, 0-3 aylık bebeklerin 3. ay izleminin sonuna kadar, 36-48 aylık çocukların 5. izlemi içerisinde ve ilköğretim çağındaki çocukların 1. sınıfa başlayacağı yıl görme taraması yapılacak” dedi.
#EğitimEylül ayına girmemizle beraber, 14 Haziran'da başlayan yaz tatili döneminin tamamlanmasına günler kala, öğrenci ve velileri de alışveriş telaşı sardı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından geçtiğimiz senelerde uygulanmaya başlanan 1. 5. 9 sınıf okula uyum süreci, okulların açıklamasına günler kala gündeme gelmeye başladı. Peki, 5. sınıflar okula ne zaman başlayacak? Ara tatiller ne zaman? İşte, o konulara ilişkin bilgiler.
#5. Sınıflar Okula Ne Zaman Başlayacak?Kişinin meslek hayatı dahil tüm hayatını etkileyecek bir durum olan göz tembelliği, çocukluk döneminde belirli nedenlere bağlı olarak normal gelişimini tamamlayamayan gözlerde meydana geliyor. Sorunun genelde tek gözde görüldüğünü ancak bazı durumlarda iki göz de bulunabildiğini aktaran uzmanlar, bu hastalığın toplumda her yüz kişiden iki ya da üçünde bulunduğunu ifade ediyor. Peki, göz tembelliği nedir? İşte, göz tembelliği hakkında bilinmesi gerekenler...
#Göz TembelliğiGünümüzde çocuklarımızı artan oranlarda spor yapmaya özendiriyoruz. Bu tür aktiviteler çocuğun fiziksel kapasitesinin artmasına ve sosyal yönden gelişimine çok büyük katkılar sağlıyor. Ancak beklemediğimiz bir problemle karşılaşmamak için spora başlamadan önce çocuğumuzun kalp sağlığı hakkında bilgi edinmeliyiz. Pediatrik-Doğumsal Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker dikkat etmemiz gereken noktalarla ilgili bilgi verdi.
#ÇocukAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#Diyabet