Güncelleme Tarihi:
Çocuğu okulda başarısız olan ve ders çalışmayı sevmeyen ebeveynlerin aklına göz hastalıkları olasılığının gelmesi gerektiğini belirten Mehmet Söyler, ailelerin çocuklarına özellikle okul öncesi dönemlerde düzenli göz taraması yaptırmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.
“Okul öncesinde 5 - 6 yaştan erken dönemde, bebek ve çocuklarda taramaların yapılması hastalıkların erken tanı ve tedavisinde çok önemli fayda sağlar. Herhangi bir göz sorunu olmasa bile çocukların her yıl düzenli göz muayenesi olması gerekir. Göz sağlığı, okul başarısını doğrudan etkiler. Gözde bir rahatsızlık olup olmadığı konusunda aileler çok bilinçli hareket etmeli. Bu konuda öğretmenlere de büyük görev düşüyor. Eğer okula başladıktan sonra çocuğunuz okula gitmek, ders çalışmak ya da ödevlerini yapmak istemezse onları tembellikle suçlamadan önce mutlaka gözlerini muayene ettirmelisiniz. Aksi takdirde ilerledikçe tedavisi mümkün olmayan ya da kalıcı hasarlara yol açabilen rahatsızlıklar oluşabilir.”
ÇOCUKLARINIZDA BU BELİRTİLERE DİKKAT!
“Eğer çocuk tam görmüyorsa aile bunu bazen fark edemiyor. Göz tembelliği olmasa bile çocukların görme kusurlarındaki herhangi bir sorun belli olmuyor. Özellikle yakın görmeyle ilgili uğraşıları artmaya başladığı okul çağında okuma isteksizliği, çalışma isteksizliği, çabuk yorgunluk, hemen uykusu gelmesi gibi, çok sık söyledikleri baş ağrısı gibi şikayetleri olabiliyor. Görme kusurlarından kaynaklı bu tür çalışma isteksizlikleri, okula karşı bir tepki, ödev yapma yönünde bir isteksizlik, ilkokula başladıkları andan itibaren tembelliğe meyil edebiliyorlar. Bu nedenle her çocuğun okula gitmeden mutlaka göz muayenesinden geçmesi gerekir.”
“Çocuklarda en sık görülen göz hastalıkları arasında şaşılık, miyop, hipermetrop ve astigmat sayılabilir. Erken doğan yani prematüre bebeklerin ise problemleri çok daha farklı ve büyük boyutlarda olabiliyor, bu nedenle bebek ve çocuklardaki göz problemlerinin erken tanısı çok büyük önem taşıyor. Göz kayması, gözlerde titreme, göz kapağı düşüklüğü, yaşarma, çapaklanma, şişlik, bir gözü kapayarak bakma, çok yakından okuma, TV’yi yakından izleme, gözlerini kısarak bakma, satır kaçırma, parmakla takip etme, baş ağrısı, sakarlık, gözlerde kaşınma, 3 aylık olmasına rağmen bakışların odaklanamaması ve ailede göz hastalığı hikayesi varsa çocuklarda göz hastalığı olabilir. Mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.”
arpanetmedya.com'a katkılarından dolayı teşekkürler.